x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Românii care nu există S-au născut 3.000 de nenăscuţi

S-au născut 3.000 de nenăscuţi

de Alex Nedea    |    15 Iun 2007   •   00:00
S-au născut 3.000 de nenăscuţi

Viorica Gotu, o femeie din neamul romilor de mătase, provenită dintr-o familie de lăutari din tată in fiu, le-a căntat in strună ţiganilor şi romănilor din judeţul Galaţi, nenăscuţi in acte, pănă le-a făcut certificate. In primele cinci luni a reuşit să găsească prin ungherele satelor peste 1.400 de oameni inexistenţi. Acum a ajuns la 3.000.

Iniţiativă - un om a demonstrat că, dacă autorităţile s-ar implica, şi oamenii care nu există ar exista

Viorica Gotu, o femeie din neamul romilor de mătase, provenită dintr-o familie de lăutari din tată in fiu, le-a căntat in strună ţiganilor şi romănilor din judeţul Galaţi, nenăscuţi in acte, pănă le-a făcut certificate. In primele cinci luni a reuşit să găsească prin ungherele satelor peste 1.400 de oameni inexistenţi. Acum a ajuns la 3.000.

Corina Dimachi, din satul gălăţean Ghidigeni, are 20 de ani, dar oficial există abia de anul trecut in registrele statului. Mai are trei copii care nu figurează nicăieri. Cel mare are 6 ani, iar cel mai mic aproape 2. Pentru că sunt născuţi de o mamă care nu există, nici ei nu există in acte. Neavănd nici unul din micuţi un Cod Numeric Personal (CNP), femeia nu i-a dus nici acum la vaccinat şi nu au primit nici un fel de ingrijire medicală. După doi ani de umblătură, cu ajutorul Vioricăi Gotu şi al unui consilier juridic de la Primăria Ghidigeni a reuşit să-şi scoată anul trecut primul ei certificat de naştere. Acum urmează ca şi fiii ei să primească fiecare căte un CNP.

CU HOTĂRĂREA LA VECEU. Pănă să o intălnească pe Viorica Gotu, Constanţa Hurdui, o altă mamă din comuna Iveşti, şi-a privat cei doi copii de orice drept pe care statul l-ar fi garantat acestora dacă aveau certificate. Cosmin, băiatul care a făcut anul ăsta 6 ani, a avut febră inainte şi la spital medicii i-au spus că, neavănd un CNP al copilului, mama trebuie să plătească spitalizarea. Femeia nu avea de unde să dea o căruţă de bani, aşa că şi-a luat băiatul acasă şi l-a tratat cu leacuri băbeşti şi cu medicamente primite de la dispensar pe CNP-ul altui copil din sat. Pănă să vină Viorica Gotu la ea, nu a mişcat un deget pentru a-şi inregistra copiii. "Io ştiu cum era cu legile astea?! Eu ştiu ce fel sunt?! Că oriunde te duci iţi cere bani", se scuză mama, in vărstă de 25 de ani. Gotu i-a redactat cererea pentru instanţă şi a adus-o apoi la tribunal pentru inregistrarea tardivă a naşterii micuţilor. A primit o hotărăre judecătorească, dar birocraţia nu
s-a oprit atunci. "La starea civilă mi-au zis să mă duc cu hotărărea la veceu. Asta e exprimare?!" Şi iarăşi a intrat mama in instanţă. Acum, de un an a intrat cu copiii in legalitate.

NĂSCUT LA 74 DE ANI. Viorica Gotu s-a apucat să le facă acte compatrioţilor ei imediat ce s-a văzut in fruntea Biroului Judeţean pentru Romi din cadrul Prefecturii Galaţi. I-a venit ideea să-i transforme pe oamenii care nu există in cetăţeni ai Romăniei incă din vremea in care lucra la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Veneau sute de romi la ea să primească ajutor de şomaj, deşi nici unul nu figura, de cănd se născuse, in vreun document oficial. In 2002, Gotu s-a pus pe treabă. A accesat nişte fonduri PHARE şi a umblat din uliţă in uliţă după cei care nu există. In cinci luni a reuşit să inregistreze naşterea a 1.400 de suflete. Cel mai mic avea 1 an. Cel mai bătrăn "nou-născut" avea 74. Omul care nu existase nici in monarhie, nici in comunism, nici in democraţie trăia bine mersi in comuna gălăţeană Munteni. După ce s-a terminat programul, Gotu a continuat să-i ajute pe oamenii nimănui. In ziua de astăzi estimează că a ajuns la 3.000 de inregistrări tardive. Şi cifra continuă să crească pe zi ce trece. Pănă să se apuce Gotu de treabă, puteai popula cu 3.000 de suflete o comună intreagă cu locuitori care nu existau practic in Romănia. "Procedura prin tribunal e greoaie pentru un om needucat. Mulţi dintre ei nici nu ştiu să scrie şi să citească şi nu s-ar fi descurcat dacă nu erau asistaţi de cineva", observă Gotu. Ea le-a făcut cererile pentru inregistrarea tardivă a naşterii in tribunal. La fiecare in parte, cănd menţiona motivul pentru care nu au fost declaraţi la primărie in primul an de la naştere, trecea acelaşi lucru: "Motivez lipsa documentelor de identitate prin neglijenţa, nepăsarea şi lipsa de responsabilitate a părinţilor mei".

Reprezentanta romilor din Prefectura Galaţi susţine că treaba pe care a făcut-o ea in patru ani ar fi trebuit să o facă poliţia, dar adaugă că nu e numai vina autorităţilor că in 2007, intr-un stat al UE există incă oameni ai nimănui. Sunt şi persoane pe care pur şi simplu nu le interesează. Are un teanc de certificate de naştere la birou, eliberate de cănd hăul, pentru care s-a luptat luni in şir să le elibereze, dar pe care nici acum nu le-a ridicat nimeni. Şi nici nu ştie unde locuiesc posesorii lor, căci majoritatea sunt nomazi. "Ştiţi cum e ţiganul, işi schimbă imediat domiciliul. Dacă e frig, unde vede fum, acolo se duce. Ii vine citaţia de la tribunal la domiciliul unde nu mai locuieşte de mult şi normal că nu se prezintă."

INDIFERENŢĂ, PACE ŞI CADENŢĂ. Aristiţa Hurdui, o femeie la 40 de ani, are doi copii nedeclaraţi la naştere. Băiatul are 5 ani, iar fiica 21. Fiica, la răndul ei, mai are alţi doi copii care nu au identitate. Gotu şi Alianţa Romilor din Galaţi i-au deschis proces in instanţă. Dar nu s-a prezentat niciodată la termen. Au reuşit să obţină amănări peste amănări, insă in urmă cu căteva săptămăni procesul a fost suspendat. Din portofelul ei, Gotu a scos in faţa noastră 150.000, pe care i-a dat celei care se ocupă de Hurdui pentru a redeschide procesul dezinteresatei. Am plecat in căutarea Aristiţei să aflăm şi noi motivele pentru care nu vrea să-şi inregistreze copiii. Mergem insoţiţi de un reprezentant al Alianţei Romilor acolo unde se ştie că stă femeia. O casă vai de ea şi o stradă din care răsar din toate părţile copii dezbrăcaţi şi mucioşi. "Aristiţa unde e?" "Care Aristiţa?" "Ah! Niculina!" "Nu-i Niculina!" "Ah! Veronica!" "Ah! Nu-i Veronica!" "E ailaltă!" Cinci minute ne ia să lămurim ceata de vecini adunată in jurul nostru pe cine căutăm. La căt de mulţi trăiesc in aceeaşi casă, nu se mai ştie cine respiră pe acolo. Găsim un flăcău al Aristiţei. Cică maică-sa nu e aici. "Dar unde e?" "Prin ţară…" "Soră’ta unde e?" "Nu e aici!" "Umblă după mătărăngi", se revoltă reprezentantul romilor, care se plănge că de fiecare dată cănd s-a dus să o anunţe să se prezinte la proces primea de la fată cam acelaşi răspuns: "Oh, vaaai!, cum să nu vin, dar doar e in interesul meu, nici nu se pune problema". Aflăm totuşi că Nicoleta, fiica fără certificat de naştere şi mamă a doi copii aflaţi in aceeaşi situaţie, e la nişte rude pe la Iveşti. Nici la Iveşti nu o găsim acasă. Vorbim cu o mătuşă a ei, care se arată de-a dreptul indignată că nepoata nu s-a dus pănă acum la procesul care a fost in cele din urmă suspendat şi că iarăşi Viorica Gotu a scos din buzunar alţi bani. Ni se spune că unul din copiii neinregistraţi ai Nicoletei a ajuns intr-un centru de plasament. Fata s-a dus de mai multe ori să-şi vadă copilul la cămin. In lipsa unui act de identitate a fost dată afară de cei de la casa de copii. Nu putea justifica in nici un fel că e mama copilului. Reprezentantul romilor din comuna Iveşti se arată de-a dreptul indignat de situaţia Nicoletei: "Asta nu figurează pe faţa pămăntului. Dacă moare, poţi să o pui şi pe foc. Cine a murit? Nimeni!".

×