x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Şpăgi pe contract

Şpăgi pe contract

de Dorian Cobuz    |    Dana Cobuz    |    08 Mar 2010   •   00:00
Şpăgi pe contract
Sursa foto: /Jurnalul Naţional
miscarearezistenta.jpgGeorge Iscru, un condamnat penal, a ajuns să se plimbe liber prin Ministerul Dezvoltării cu sprijinul amantei sale, Laura Gîtlan. Iar oamenii din minister îi acordau "consultanţă" escrocului, care astfel a ajuns să ceară şpagă pentru diverse lucrări pe bani publici.

Cuplul format din Laura Gîtlan - se­cretara personală a se­cretarului de stat Răzvan Mur­geanu - şi George Iscru - un recidivist în arta în­şe­lă­toriei - s-a cunoscut pe un site. Ea - îns­pre 40 de ani, divorţată şi mamă, el - re­chin "spe­cia­lizat" în căutare de femei credule în spaţiul virtual. Cei doi s-au înţeles atât de bine, încât au ajuns să se logodească, iar ea l-a prezentat celor din minister. Cei doi au păcălit zeci de oameni de afaceri, pro­mi­ţându-le obţinerea de contracte cu sta­tul. "Comisionul" perceput - de la 5.000 de euro în sus. Cei doi băgau banii în bu­zu­nar, dar spuneau că îi fac parte lui Răz­van Murgeanu şi că varsă la campania electorală a lui Traian Băsescu.


RELAŢII INDECENTE
Greu de aflat adevărul despre "afaceri­le" lui George Iscru, de fapt Gheorghe în buletin. Acesta s-a specializat în a minţi grosolan, folosind jumătăţi de informaţii reale. Cert este că a intrat de mai multe ori în instituţia unde şef este Răzvan Murgeanu, iar consiliera personală a se­cretarului de stat, Rozemarie Gudrun Olănescu, îl vizita la birou şi avea o cores­pondenţă cu el cu privire la lucrările pe care Iscru le şpăguia.

De altfel, George Iscru se prezenta la întâlnirile "de afa­ceri" prin baruri şi restaurante, însoţit de oficiali din primării sau alte instituţii publice. Florin Gabriel Ionescu, şeful Direcţiei Generale de Control din Ministerul Dezvoltării, era o altă relaţie cu care se lăuda escrocul. Acesta se lăuda, de asemenea, cu relaţia apropiată cu Octavian Arsene, angajat al aceluiaşi minister. Arsene a fost şeful Direcţiei de Dezvoltare Turistică în Ministerul Turismului condus de Elena Udrea şi a devenit celebru când a refuzat să se prezinte la audierile comisiei parlamentare care a investigat anul trecut modul în care s-au cheltuit banii publici în această instituţie. De altfel, numele Elenei Udrea era pomenit adesea de Laura Gîtlan, care se recomanda (şi) ca angajată a Ministerului Mediului, unde s-ar ocupa de proiecte pe fonduri europene. Ea s-a lăudat chiar că ar fi o amică a doamnei Cocoş.


ŞPĂGI EUROPENE CU HĂRTII
Firmele păcălite le-au pus în mână lui Iscru şi Gîtlan în total peste 700.000 de euro. Aceşti bani erau şpăgi pentru obţinerea lucrărilor. Cei mai mulţi au fost încasaţi la negru, dar unele firme au vrut să aibă şi un document pentru banii daţi. Aşa au apărut contractele de consultanţă cu sume potrivite la virgulă cu valoarea respectivelor lucrări aflate în procedură de licitaţie. De exemplu, firma Recon şi Doje SRL a semnat contractul de "consultanţă" nr. 0055, pentru "identificarea oportunităţilor de afaceri în domeniul construcţiilor, instalaţiilor electrice, automatizări industriale în valoare de 6.906.018 euro". Pe contract este precizat chiar şi numărul anunţului de intenţie publicat pe SEAP - 85463, pentru lucrarea pe care Iscru încasa şpaga.

Una dintre societăţile spaniole care au încăput în braţele "găştii lui Mur­gea­nu" a negociat cu acesta chiar la Bar­ce­lona, unde Iscru a aterizat împreună cu şase tinere "însoţitoare", bune de distras atenţia partenerilor de "afaceri". 25.000 de euro a luat Iscru din mâna spaniolilor fără să semneze vreun document. Re­pre-zen­tanţii firmei spun astăzi că aceşti bani sunt pierduţi. Iscru a încasat un avans de 10.000 de euro, pe contract de consultan­ţă, de la o firmă din Ungaria, promiţând la schimb câştigarea licitaţiei pentru lu­crarea de reabilitare a DJ Beliu-Tinca-Leş. Firma reprezentată de Gabor Buzaş i-a plătit astfel o şpagă cu chitanţă şi patru martori lui George Iscru. Întâlnirea a avut loc la Orşova, iar după aceea George Iscru a dispărut. Contactat, acesta a transmis pe mail că s-ar afla într-un sanatoriu, după ce i-a fost extirpat un plămân!


AFACERIST PE FIRMELE ALTORA
Unele dintre documentele pe care le semna Iscru aparţineau Florexy P Servimpex, o firmă deţinută de tânărul Marius Gabriel Lişu. Acesta din urmă, originar din Alexandria, ca şi Iscru, era omul de încredere al escrocului şi îl însoţea peste tot ca şofer. Iscru semna documentele Florexy, unde pretindea că este director, dar oficial nu avea această calitate, cazierul judiciar nepermi­ţându-i. Un alt "om de bază" folosit de Iscru era propriul fiu, Robert, pe care îl trimitea chiar să încaseze bani.

Livia (43 de ani) i-a căzut în plasă lui Iscru ca urmare a unui anunţ de angajare. El a sfătuit-o pe Livia să înfiinţeze o firmă, International Group LTD SRL. Femeia a aflat mai târziu că firma ei imi­ta aproape perfect denumirea şi adresa unei societăţi deţinute de escroc cu ani buni în urmă, de pe urma căreia acesta rămăsese cu un teanc de cărţi de vizită. Iscru i-a spus Liviei că firma se va ocupa, printre altele, cu acti­vităţi de showbiz, motiv pentru care femeia a început să caute tinere dornice de afirmare. Acestea nu ajun­geau însă pe scenă, ci agă­ţa­te de braţul lui Iscru, pe post de în­so­ţi­toa­re de serviciu. El se prezenta în fiecare seară într-o crâşmă de lux din zona Uni­rii, Café Milano, iar de multe ori îl însoţea şi Laura Gîtlan. Dar secretara lui Mur­gea­nu venea de multe ori şi la prânz, în timpul programului ministerial, adusă de o maşină a MDRT. De la o masă vecină, ve­ghea bodyguardul Costi, angajat de Iscru să ţină la distanţă ţepuiţii gălăgioşi. Tot Costi avea misiunea de a o duce pe Laura acasă, la sfârşitul zilelor lungi de "muncă".


5587-115488-consilieri1.jpgROZEMARIE - GARANŢIA SUCCESULUI
Fosta consilieră a primarului Sorin Oprescu, Rozemarie Olănescu (foto), l-a părăsit pe acesta pentru a-l urma pe Răzvan Murgeanu la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, unde este consilierul perso­nal al celui din urmă. Motivele "dezertării" nu sunt cunoscute, dar cert este că nu salariul a fost motivul. Olănescu este o femeie bogată, declaraţia sa de avere stând mărturie.

Unul dintre episoa­dele celebre din cariera consilierei lui Murgeanu a fost acela când a menţionat în declaraţia de avere un "logodnic" care are venituri anuale de 700.000 de euro. Misteriosul logodnic este, se pare, omul de afaceri Adrian Petrache. Acesta a fost asociat cu Alexandru Bittner şi Bartolomeu Daniel Finiş în mai multe afaceri imobiliare sau din Deltă. "Şeful", cum este poreclit, a fost anul trecut eroul presei de tabloid, din cauza pocesului de divorţ prin care a trecut şi care a scos la iveală mai multe afaceri, până la acel moment, "discrete". Rozemarie Olănescu a fost una dintre relaţiile cu care s-a tot lăudat George Iscru. De altfel, consiliera lui Murgeanu nu s-a sfiit să se deplaseze chiar la biroul escrocului, întărindu-i astfel lui Iscru imaginea unui "soldăţel" al partidului, numai bun de colectat donaţii.


ESCROC DE PROFESIE
Pentru George Iscru ar trebui schimbat vocabularul limbii române. Numele său poate fi cea mai bună definiţie a termenului escroc şi încă unul foarte viclean. Capabil să înşele şi să folosească prevederile Codului Penal pentru a arunca toată afacerea sa cu femei trase pe sfoară într-o banală neînţelegere civilă. În cel mai rău caz, un nevinovat abuz de încredere. Stau mărturie zecile de hârtii pe care le-a făcut cu victimele sale, de la care a împrumutat sume deloc neglijabile. Dar Iscru se pricepea la mult mai multe şi era în stare să-ţi găsească "omul de care ai nevoie" pentru orice problemă. El aşa se lăuda. Se angaja să obţină pentru diverse persoane tot felul de avantaje şi beneficii: certificări ISO, terenuri, locuinţe de la primării, spaţii comerciale în pieţe sau chiar slujbe. De fapt, cu asta se ocupă George Iscru zi de zi: promisiuni peste promisiuni.

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă