x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Stafia ţigării la strâmtoare

Stafia ţigării la strâmtoare

05 Ian 2009   •   00:00

O stafie bântuie prin Europa.
La câţiva ani după ce stafia comunismului s-a retras pentru reciclare în locuri numărabile din lume, a apărut în aceste vremuri o nouă stafie. La acest leat – 2009, stafia ţigării este cea împotriva căreia guverne şi parlamente şi-au dat mâna ca s-o înăbuşe.



Oricum treaba nu e simplă, iar recenta interzicere a fumatului în locurile publice este doar un mic afront adus stafiei cu trenă aeriană.

Nu trebuie uitat ce s-a întâmplat mai anii trecuţi în unele ţări europene când stafiei alungate i-a luat locul un surogat compensatoriu. Astfel, interzicerea stafiei din discoteci a scos la iveală mirosul greu-greţos al transpiraţiei mulţimii ce se agita în ritm de dans. S-a intervenit, iar fenomenul nedorit a fost anihilat prin pulverizarea discretă de arome ce au mai şters din efectul dramatic al excluderii stafiei.

Dar să aruncăm o privire şi asupra diriguitorilor Europei. Oare ei cum luptă împotriva fumatului? Statisticile în curs de prelucrare arată şi la acest nivel o mare mobilizare. Cei mai mulţi şefi de state şi prim miniştrii sunt nefumători. Iată un exemplu demn de urmat! Totuşi, pentru cei care nu au renunţat la această antică patimă nu putem să punem decât întrebarea cheie din recenta campanie împotriva fumatului, ale cărei panouri tocmai au fost înlăturate din locurile publice: oare tu nu mai ai o altă plăcere? Cu un ochi atent la sezonul rece actual, cu pârtiile de la munte sub zăpadă, se poate dibui o alterativă: hai să ne dăm cu snowmobilul, cu săniuţa, cu schiurile, sau cu orice altceva merge iute la vale, prilej de senzaţii tari şi multă adrenalină.

Stafia ţigării ce emite gaze la ardere pare să aibe dificultăţi, este la strâmtoare. Nu-i mai ies toate figurile, nu-i mai priesc toate spaţiile, iar creşterea accizelor la tutun îi dă oarece dureri de şale.

Se pare că nefumătorii, această specie fără astâmpăr şi fără odihnă, a inventat şi pus în circulaţie o lozincă ce pare să prindă masele: să trăiţi fără tutun, că traiul e mult mai bun!
SAMCHI

×
Subiecte în articol: cetateanul