x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Ultimul week-end la malul marii

Ultimul week-end la malul marii

de Claudia Daboveanu    |    24 Aug 2006   •   00:00
Ultimul week-end la malul marii

Iubeste muzica, oamenii si toti co-pacii. Inclusiv pe cei fara padure. Ii plac ceaiurile, cu singura conditie sa nu fie amare. Destul de amara i-a fost viata… Dar ce bine stie sa ne-ndulceasca noua via-ta cu vocea ei! Doamnelor, domnilor, Doamna Tatiana Stepa!

Iubeste muzica, oamenii si toti copacii. Inclusiv pe cei fara padure. Ii plac ceaiurile, cu singura conditie sa nu fie amare. Destul de amara i-a fost viata… Dar ce bine stie sa ne-ndulceasca noua viata cu vocea ei! Doamnelor, domnilor, Doamna Tatiana Stepa!

Inca am ramas cu gandul la minunea numita 2 Mai, de saptamana trecuta. Dar privind tot inainte, se intrevede alt week-end de muzica si poezie. Ultimul pe anul asta. Asta-seara, vom spune "Folk you!" tuturor celor care vor fi cu noi, la Neptun. Vor canta Dinu Olarasu, Maria Magdalena Danaila, Ducu Bertzi, Mircea Rusu si, nu in ultimul rand, Tatiana Stepa. Ii dam cuvantul.

Jurnalul National: De ce vii la "Folk You!"? Ce inseamna folkul pentru tine?
Tatiana Stepa: Pentru ca se canta de-adevaratelea si pentru ca muzica este cel mai bun medicament pentru mine. Pentru ca, in ultima vreme, Jurnalul National a fost umarul pe care m-am sprijinit cand nu mai puteam merge mai departe. Pentru ca ma uit, de pe scena, in ochii oamenilor si vad ca nu e in zadar nimic din ceea ce-am facut. Pentru ca mi-e bine si am nevoie de toate astea: muzica, scena, oameni si mare. Marea Neagra, desigur.

Vreau sa traiesc!

M-am intrebat deseori care e secretul vointei tale, in lupta cu o boala perversa…
Nu e nici un secret: vreau sa traiesc. Vreau sa cant. Vreau sa iubesc. Vreau sa-mi ajut parintii, sa le fac, atat cat pot, o batranete mai usoara. Si astea nu se pot face decat traind. Asa ca fac tot ceea ce pot ca sa prind si ziua de maine, si spectacolul de joi si noaptea de Craciun. Exista si momente sau lucruri in care nu sunt perseverenta deloc, dar imi place sa cred ca vointa mea se manifesta in problemele esentiale si asta e important.

Stiu ca, de curand, casa unde locuiai a fost revendicata de fostii proprietari. Unde o sa stai? Cat ai stat in acea casa? Daca ai mai avea 20 de ani, te-ai mobiliza sa ai propria ta casa? E esential sa fii convins ca nu poti fi aruncat in strada, ca din senin?
Nu stiu inca unde o sa stau, pentru ca n-am prea avut timp sa caut ceva care sa-mi convina, desi timpul trece repede si mai am o luna de zile la dispozitie. Am sa inchiriez ceva pentru o perioada mai lunga. Am stat in aceasta casa, in care inca mai stau, aproape 10 ani. Daca as mai avea 20 de ani as face in asa fel incat sa nu ma poata nimeni arunca in strada, niciodata.

Ce compromis n-ai face, oricare ar fi miza?
Nu cred ca as face vreun compromis, oricare ar fi miza. Cand intelegi ca fiecare zi, fiecare ora ar putea fi ultimele, incerci sa le traiesti frumos pe cele pe care ti le mai da Dumnezeu. Oricum, totul depinde de scara de valori a fiecaruia: poate ca tu nu vezi un compromis acolo unde il vad eu. Nu cred ca se poate trai fara mici (sau mai mari) compromisuri. Poate ca si a da spaga este un compromis, dar cine n-a dat?

Singuratatea doare…

Cel mai mare sacrificiu pe care ai fost nevoita sa-l faci pana acum.
Poate faptul ca am renuntat la viata de familie pentru muzica. Dar eu nu simt asta ca pe un sacrificiu. Am facut ce mi-a placut sa fac. Sigur ca, uneori, singuratatea doare. Sigur ca mi-as dori sa adorm, sa ma trezesc si sa mor in bratele cuiva. Sigur ca nu-mi place sa fiu singura de sarbatori sau atunci cand mi-e greu. Dar daca nu le pot avea pe toate, macar sunt multumita ca am ceea ce am visat.

Cum te-mpaci cu ideea ca fiul tau a ales sa lucreze departe de casa?
Departe de casa… mea. Cred ca el trebuie sa aleaga unde si ce vrea sa faca. Nu i-a placut in Bucuresti si nu puteam sa-l oblig sa ramana aici pentru ca nici eu n-am putut fi tinuta unde nu mi-a placut. Altfel, noi doi suntem apropiati oriunde ne-am afla si asta conteaza.

Cum iti explici ca anul trecut, la Gura Portitei, a fost cea mai frumoasa seara, anul asta o noapte super a fost la 2 Mai si tu ai fost si colo, si colo? E o-ntamplare sau Dumnezeu le potriveste?
Nici nu mai conteaza. Important este ca le-am trait pe amandoua. Poate ca e miracol, poate ca au fost doar sufletele noastre, poate ca am meritat.

Motu Pittis zicea, la seara "Folk you!" de la Vama Veche, ca esti cel mai accesat artist de pe radio 3net. Oare de ce?
Nu stiu. Dar ma bucur. Poate ca oamenii au nevoie de mine, de cantecele mele, asa cum am si eu nevoie de ei. Poate ca se regasesc in piesele mele, in care e vorba si de suferinta lor, ca si de suferinta mea. Si, desi nu pot sa explic cum se intampla asta, dar eu simt ca multa lume se gandeste la mine, imi asculta cantecele si asta ma face sa nu ma simt singura si sa nu ma las doborata.

Sunt un om normal si imi place tot ceea ce tine de viata. Uneori am chef sa calc sau sa sterg praful, alteori nu. Imi plac ceaiurile care nu sunt amare, imi plac toate culorile naturii, imi plac toate parcurile, imi plac filmele de dragoste, imi plac oamenii, imi place muzica, imi place sa traiesc.

PRIETENII
"Unii dintre prietenii mei au plecat in alte parti.Altii au intrat in viata mea mai de curand, dar in general mi-am pastrat prietenii si ei au fost, alaturi de muzica, sprijinul meu cel mai statornic"

MEDICAMENT
"Muzica mi-e cel mai bun medicament. In ultima vreme, Jurnalul National a fost umarul pe care m-am sprijinit cand nu mai puteam merge mai departe"

DORINTE
"Mi-as dori sa adorm, sa ma trezesc si sa mor in bratele cuiva. Sigur ca nu-mi place sa fiu singura de sarbatori sau atunci cand mi-e greu. Nu le pot avea pe toate, dar sunt multumita ca am ceea ce am visat"

CONCLUZIE
"Cand intelegi ca fiecare zi ar putea fi ultima, incerci s-o traiesti frumos pe cea pe care ti-o mai da Dumnezeu" - Tatiana Stepa, cantautoare

PROGRAM
  • JOI: Tatiana Stepa, Dinu Olarasu, Maria Magdalena Danaila, Ducu Bertzi, Mircea Rusu
  • VINERI: Tatiana Stepa, Dinu Olarasu, Maria Gheorghiu, Ducu Bertzi, Ecoul, Mircea Bodolan, Maria Magdalena Danaila, Fortele de Munca
  • SAMBATA: Dinu Olarasu, Alexandru Andries, Nicu Alifantis, Mircea Vintila, Mircea Baniciu
  • INREGISTRĂRI VIDEO - FOLK YOU 2
    ×