x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Calaretul din Cacat vrea la Wimbledon

Calaretul din Cacat vrea la Wimbledon

12 Noi 2004   •   00:00

VIATA MEA E UN ROMAN
VISE - Un rrom din comuna Cetate, dresor de porci, isi antreneaza calul pentru Derby-ul englezesc Aflasem despre el ca ar salaslui intr-un cartier renumit din comuna Cetate. Personajul Ciucurel e un nene ambitios, care vrea cu tot dinadinsul sa ajunga sa castige cursele de cai de la renumitul Derby. Nu avem chiar atatia bani cat sa-l trimitem pe Ciucurel in Anglia sa ia din mainile Reginei o cupa, dar am facut rost de ceva lovele pentru benzina cat sa aterizam noi la Cetate, o comuna pe Dunare, la granita dintre judetele Dolj si Mehedinti.
TOMA ROMAN JR.

DORINTA. Ciucurel are ambitia sa castige cu calul sau toate marile curse din lume, sa se umple de bani
ORIGINAL. Ciucurel a dresat si porci, i-a invatat sa se urce si sa coboare din ARO, precum cainii
COSTUMATIE. Calaretul are un frac pe care si-l pastreaza pentru cursa de la Wimbledon, precum si un costum de cowboy, de mor femeile dupa el cand il vad
Am intrebat cum putem sa dam de Ciucurel. Niste tarani romani din Cetate ne-au spus ca-l gasim in Cacat, numele cartierului unde locuiesc ursarii din localitate. Am mai aflat ca personajul nostru e cel mai bogat rrom de acolo, posesor a 50 de capre, al unui ARO harbuit si al unei garderobe de care ar fi mandru orice circ ambulant. Totusi, cea mai valoroasa proprietate a cetateanului e Zuhor, un cal despre care s-a dus buhul in zona ca face minuni.

VOCEA SANTULUI. Pe un drum prafuit am ajuns in Cacat, de fapt un card de case din chirpici aflat langa santul de pe marginea drumului neasfaltat. De pe buza santului au sarit pe noi puradei, tiganci cu fuste, juni cu ochi negri, convinsi ca "suntem de la tiliviziune si vrem sa-i filmam". Cand am incercat sa le explicam ca apartinem altei institutii, ne-au cerut ceva bani si pana la urma, tigari. Toti erau gelosi pe Ciucurel, aveau o filozofie de genul "io’te astia bogati de la Bucuresti, tot la bogatani se duce". Intr-adevar, majoritatea ursarilor din Cetate traiesc in conditii de epoca de piatra, nu au curent electric, iar de apa curenta nici nu poate fi vorba. Nu dau in cap si muncesc cu ziua contra te miri ce, pe la proprietarii de pamant din zona. Cine are vreo 10 gaini in dotare face parte deja din clasa mijlocie-superioara din Cacat. Reprezentantii puzderiei de asociatii si partide ale rromilor au trecut pe acolo doar, asa, de alegeri, dar, cum ne-a explicat mai tarziu chiar Ciucurel, "s-a suparat domn’ Tatian de la Craiova ca rromii nostri e alfabetisti, sa-n loc sa puie stampila pa asu de trefla, a confundat cu trandafirii".

CALUL FANTASTIC SI DIAVOLII. La inceput "a fost caprilii". Cu banii scosi de pe capre, Ciucurel a vrut sa-si ia "cal de cal". A ajuns pana la Timisoara, de unde si-a procurat de la o misterioasa crescatorie 26 calul Huzor, "pursange inglizesc, amestecat cu arabesc". Calul a crescut intr-un an cat altii in sapte, varsta optima pentru curse si a devenit miraculos. Un adevarat cal de raliuri, dupa stapan. Sebastian Radulescu, cum il cheama pe Ciucurel in buletin, l-a antrenat pe Huhor dupa metode originale, inventate ah-hoc de el, si calul a inceput sa prinda brusc aripi, sa alerge cu 140-145 km pe ora, fara caruta si cu 85 km pe ora atunci cand e inhamat la Jeep. De altfel, inainte vreme, omul nostru dresase porci, pe care-i facea sa urce si sa coboare din ARO la un semn, sa se tina dupa stapan cum fac cainii (uite ca a exemplificat vorba porc de caine) si sa dea din coada la o fluieratura. Stapanul se jura ca armasarul lui e mai tare decat o Dacia normala, ba chiar decat ARO-urile jandarmilor: "Hand a fost necazul de a venit jandarmii, de i-a chemat americanu’-privatizatu’, ca cica noi luam de pe camp ce-i cazuse lui de la combina, io am manat caruta, ei s-a luat cu ARO-urile dupe mine, nu m-a prins, si lumea a reusit sa fuga si ei nu i-a arestat". Cu asemenea performante, Ciucurel are ambitia sa castige cu calul sau toate marile curse din lume, sa se umple de bani. E adevarat, trebuie o mica investitie: "Imi trebuie o sareta, casca d-aia da motociclist, si ochelari da scafandru pa care deja ii am". Pentru performantele calului, proprietarul are si o explicatie: "Acilea este loc cu diavoli, i-am vazut io noaptea pa la poarta ca suiera si doi batrini d-acilea a ajuns beti in pomi d-asa i-am luat io de dimineata, dupa ce s-a vazut cu strigoii". Mai are o teorie interesanta, cum ca strigoii, moroii si piticii pe care-i vad oamenii noaptea dupa ce ies de la carciuma sunt de fapt locuitorii unui vechi cimitir militar german, peste care s-a trecut pe vremea lui Ceausescu cu plugul.

SERVITOR LA GENERALUL MILEA. Toata biografia domnului Radulescu este spectaculoasa. A facut zece clase, echivalente cu Sorbona pentru comunitatea din Cacat (in comuna "mai este doi tagani care a facut studii de este menajeri da firma, Ector si Amza, da’ s-a mutat cu romanii sus in sat, ne-a lasat numai pe noi in Cacat" - zice Ciucurel). Dupa terminarea studiilor, a ajuns in armata sa-l serveasca tocmai pe generalul Milea, "d-am ajuns al mai bun ospatar si bucatar da-ti duc zece farfurii pa maini, cum nu duce nimenea". Cu ocazia armatei, a vazut cu domnul general Intercontinentalul si Delta, a invatat sa prajeasca peste, sa faca plachie si sa agate femei alese: "Cand m-am intors, ham avut o moldoveanca inginera la portelan, da’ era o curva. Facuse o gaura prin gard unde vorba aia, ma scuzati, se... aia cu vecinu si-am calcat-o in picioare. M-a rugat s-o iert, da’ io nu, mi-am luat nevasta urata, sa nu ma mai insele. Ii adevarat ca ma rusinez cu ea pe la nunti". Altfel, Ciucurel e un gigolo. Se da cu after shave si are o garderoba impresionanta, haine de si le-a luat "pa comanda" de la aia care au ajuns prin Germania, Austria sau Timisoara. Are un frac pe care si-l pastreaza pentru cursa de la Wimbledon, echipament complet de cowboy, treninguri originale si nenumarate cravate. A avut curajul sa se ia la bataie cu varul unui procuror din Calafat, care voia sa-i ia putinul pamant pe care el paste caprele. Cade tot timpul in picioare. "A trecut paispe caprii peste un fir da electric, s-a curentat toate, da m-o ajutat bunul Dumnezeu si au fatat astealalte fix 14 iezi". Relatia lui Ciucurel cu Dumnezeu e armonioasa. "Io-s pocait, ma duc la casa de rugaciune, am fost intai la baftisti, acum nu le stiu numele la astia da ma duc, da il simt pe Dumnezeu". E pocait, ca noi toti, atunci cand nu bea sau nu fuge de acasa, fiindca cu sarmul si garderoba din dotare, proprietarul de cal miraculos rupe frecvent inimile femeilor din zona. I-am prevazut pe loc si un viitor politic, cand a inceput sa ne spuna: "Io ma pun in fata la tigani, ca e prosti. Acu patru ani a ales consilier tigan pa unu Vasile, de-a facut vaziune fiscala, a plecat cu alocatiile la oameni, da i-a incurcat pe toti si a baut alocatiile. Daca ma bag io in politica, fac ordine si dreptate."

SEMI-POCAIALA. Ciucurel era intr-o faza de semi-pocaiala, in sensul ca a acceptat sa bea destul de mult timp cu noi, dar numai bere si vin, "ca votca-i lucru dracului". Am mai aflat ca vrea sa se duca in Grecia, sa faca pe bucatarul, si cu banii stransi de acolo sa ajunga cu calul pana in Australia. A mai incercat sa ajunga, fara armasar, in Germania, dar dupa doua zile s-a intors, de dorul copiilor facuti cu nevasta urata. Care nevasta urata, fie vorba intre noi, nu e un caz chiar atat de tragic, e o femeie care arata normal. I-am promis lui Ciucurel c-o sa-i facem rost de fotomodele, daca are drum prin Bucuresti, si de niste rulmenti noi pentru ARO, daca mai trecem pe la Cetate. I-am mangaiat "cataua lupa", de care e foarte mandru si care-l ghideaza spre casa atunci cand e beat. Dupa efuziunile de rigoare, ne-am imbarcat in masina si am dat sa iesim din Cacat. La granita, adunarea de plozi, babe, juni si june care sperau la tigari ne-a oprit. Pesemne ca le castigasem increderea, de ne-au insarcinat cu un mesaj important pentru tara... "Sa-i spuneti lui dom’ Iliescu sa ieie viza care ne-a pus-o sarbii, ca mai mergeam la ei la sapa si asa mai traiam si noi pe-aici peste iarna".

DREPTATE

"Io ma pun in fata la tigani, ca e prosti. Acu patru ani a ales consilier tigan pa unu Vasile, de-a facut vaziune fiscala, a plecat cu alocatiile la oameni, da i-a incurcat pe toti si a baut alocatiile. Daca ma bag io in politica, fac ordine si dreptate"

CREDINTA

"Io-s pocait, ma duc la casa de rugaciune, am fost intai la baftisti, acum nu le stiu numele la astia da ma duc, da il simt pe Dumnezeu"

DRAGOSTE

"Ham avut o moldoveanca inginera la portelan, da’ era o curva. Facuse o gaura prin gard unde vorba aia, ma scuzati, se... aia cu vecinu si-am calcat-o in picioare. M-a rugat s-o iert, da’ io nu, mi-am luat nevasta urata, sa nu ma mai insele. Ii adevarat ca ma rusinez cu ea pe la nunti" - Ciucurel, calaret
×
Subiecte în articol: viata mea e un roman ciucurel cacat calul