În Timoc, Serbia, credinţa stă cuminte la locul ei. Când vrea să spună ceva, mai întâi ridică mâna frumuşel. Abia când este observată îşi spune rugăciunea. Acum se chinuie să treacă clasa, să intre mai mult în conştiinţa românilor timoceni.
La Malainiţa, locul în care credinţa ortodoxă românească a renăscut în a doua zi de Paşti, sute de oameni s-au adunat la Sfânta Liturghie. Şapte preoţi şi doi episcopi au slujit românilor timoceni o slujbă în limba română, menită să-i apropie pe aceştia de Dumnezeu.
Pe drumul galben. Printre păduri, văi, dealuri, oameni şi gâze, pe-un drum galben de pământ, ajungi la Biserica românească din Malainiţa. Stă ascunsă printre dealuri. Este mică. Şi de-ţi faci o cruce în ea pentru prima dată, tot simţi o căldură familiară. Parcă te-ai cunoaşte cu ea de-o veşnicie. Când colo, tu abia atunci îi descoperi sufletul. Un mic loc sfânt pentru românii timoceni. Aceştia redescoperă biserica, ortodoxia românească. O amintire veche deja de mai bine de 200 de ani vine cu paşi când hotărâţi, când temători, în memoria colectivă a unui neam, viţa românilor timoceni. La bisericuţa de pe deal, marţi, a doua zi de Paşti, a fost mare sărbătoare. Pentru prima dată, părintelui Boian şi timocenilor prezenţi în număr foarte mare li s-au adăugat un sobor de şase preoţi şi două înalte feţe bisericeşti, Episcopul Daniil al Episcopiei Daciei Felix din Serbia şi Episcopul Lucian al Episcopiei de Caransebeş. O slujbă memorabilă, o bucurie în faţa lui Dumnezeu. Românii timoceni nu şi-au uitat de tot credinţa, dar trebuie s-o reînveţe. După lecţia de credinţă a urmat un Festival de folclor de acorduri româneşti. Un festival care a avut pe de-o parte menirea, după cum spunea Duşan Pârvulovici, directorul Federaţiei Românilor din Serbia, "să vadă oamenii că aici există o biserică unde se face slujba în limba maternă".
FESTIVAL DE FOLCLOR. Institutul Cultural Român (ICR) a sponsorizat organizarea festivalului de cântec şi folclor românesc din Timoc, desfăşurat la Malainiţa. Această finanţare, alături de iniţierea proiectului "Mediateca Românilor din Timoc", vine în ajutorul românilor timoceni în încercarea acestora de a-şi redescoperi identitatea. În superbul decor oferit de Malainiţa, oameni din toată zona Timocului, dar şi din România, au venit să petreacă câteva ore într-o atmosferă de sărbătoare, cu interpreţi de muzică populară românească din Timoc, dar şi ansambluri artistice care au prezentat atât cântece, cât şi dansuri româneşti vechi de pe ambele maluri ale Dunării. Nu trebuie să uităm că strămoşii actualilor români timoceni veneau din Banat şi Oltenia. Din graiul timocenilor nu poţi să nu-ţi dai seama de acest lucru. Sfânta Liturghie. Rugăciune. Oameni şi muzică. Români şi tradiţie. Timoc. 2009. A doua zi de Paşti. Sărbătoare.
Citește pe Antena3.ro