Cântece care vestesc Naşterea Mântuitorului. Colinde din Bucovina. Tradiţii de sute de ani scoase la lumină de Sofia Vicoveanca.
Într-un ţinut minunat situat în inima Carpaţilor, acolo unde izvoarele murmură poveştile "depănate" de codrii seculari, se găseşte bătrâna Bucovină. Oamenii ţinutului au învăţat din moşi-strămoşi că datinile străbune trebuie păstrate cu sfinţenie, iar pentru generaţiile tinere este o adevărată onoare să respecte obiceiurile străvechi. Cele mai spectaculoase tradiţii se regăsesc aici, în preajma Sărbătorilor de iarnă. Cu mic, cu mare, gospodarii se pregătesc pentru întâmpinarea Crăciunului. Îşi zugrăvesc casele, scutură, aşază totul cu grijă, să întâmpine Naşterea Mântuitorului. Şi, mai mult decât atât, colindul blând şi bun nu lipseşte. Iar în Ajunul Crăciunului se porneşte colinda din casă în casă. Colinda străbună, cea care a rămas aceeaşi, dincolo de trecerea timpului.
TRADIŢIE. Anul acesta, printre colindători se numără şi îndrăgita interpretă Sofia Vicoveanca. "Am 49 de ani de cântec. M-am format pe timpul cenzurii şi nu credeam vreodată că voi ajunge să adun colinde şi să am în repertoriu un asemenea stil. La noi nu sunt atâtea colinde câte sunt în Ardeal, dar sunt la fel de frumoase. În Bucovina, bogăţia tradiţiilor constă în special în tradiţiile de Anul Nou. În jocul Căpriţelor, al Căiuţilor, al Mascaţilor, al Pluguşorului... Este o bogăţie de obiceiuri în Ajun de Anul Nou. Dar nu trebuie să uităm de frumuseţea Crăciunului. De colindul străbun. De aceea am realizat un disc cu colinde bucovinene. Am răscolit zona. Cu ajutorul preoţilor, al diferiţilor colegi, al lăutarilor, prin localităţi mai vechi am început să tatonez ţinutul", ne-a povestit Sofia Vicoveanca.
CÂNTĂRI STRĂVECHI. A adunat frumoasele colinde pe un CD. "Am un colind «Omule, pomule», care este un colaj de la leagăn până la moarte. Din cele 18 piese care se regăsesc pe CD, 14 sunt în primă audiţie. Colinde tradiţionale bucovinene, lucruri neştiute. «Capra mea-i de Bucovina» este o piesă cu haz. Mai am o piesă cu ursul, cu tobă, cu caval şi mormâitul ursului, cum e pe la noi. Mai am şi un colind pascal cu Domnul Iisus Hristos, care, poposind la casa bogatului, cere mâncare, iar acesta Îi spune că nu are mâncare decât pentru el, nu şi pentru drumeţi. Merge apoi la casa săracului, care spune că e puţină mâncare, dar poftim la masă! Exact cum este în Biblie. Prin intermediul unui preot am ajuns în această culegere la un bătrân care are 90 de ani şi mi-a dat o colindă foarte lungă. M-a uluit acest bătrân că n-a ieşit deloc din ton. E mare lucru! Am să păstrez înregistrarea, care este un document. Colindele le-am înregistrat apoi la Suceava, unde lucrez, cu Orchestra condusă de maestrul Viorel Leancă. Cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului, la 23 decembrie, voi avea lansarea de disc, spre seară, la Suceava. Un disc cu colinde, dar şi cu alte cântece mai puţin ştiute", adaugă Sofia Vicoveanca.
AUTENTIC. "Eu am obişnuit publicul cu un anumit stil: doină, baladă, chiar blesteme, bocete. Iar aceste colinde cuprind textele noi, care nu sunt făcute din creion. Sunt strict autentice, neauzite, pentru că m-am ferit întotdeauna de cântece lucrate în laborator", adaugă artista.
"În seara de Ajun" este al doilea disc al Sofiei Vicoveanca, realizat în anul 2008. În primăvara acestui an, interpreta a realizat un alt CD, care cuprinde cântece de nuntă, de jale, de satiră. În prezent lucrează la un nou album. "Anul viitor voi sărbători 50 de ani de cântec. Eu nu ştiu cât timp glasul meu va suna atât de bine. Exact ca şi pruncii cărora zi de zi le zărim câte o sclipire în ochi, aşa pierdem noi zi de zi câte ceva. Şi, atunci, cât sună glasul vreau să scot la lumină tot ce am. De aceea dau zor. Pentru viitorul album am 12 piese deja finisate. Sunt cântece autentice, foarte frumoase, la care voi adăuga altele, la fel de frumoase."
"În Bucovina, bogăţia tradiţiilor constă în special în tradiţiile de Anul Nou. În jocul Căpriţelor, al Căiuţilor, al Mascaţilor, al Pluguşorului... Este o bogăţie de obiceiuri în Ajun de Anul Nou. Dar nu trebuie să uităm de frumuseţea Crăciunului. De colindul străbun. De acea am realizat un disc cu colinde bucovinene"
Sofia Vicoveanca
"Am un colind, «Omule, pomule», care este un colaj de la leagăn până la moarte. Din cele 18 piese care se regăsesc pe CD 14, sunt în primă audiţie. «Capra mea-i de Bucovina» este o piesă cu haz. Mai am o piesă cu ursul, cu tobă, cu caval şi mormâitul ursului, cum e pe la noi"
Sofia Vicoveanca
Citește pe Antena3.ro