x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Caricatura Lada de zestre - Casa, impodobita de mainile harnice ale fetelor

Lada de zestre - Casa, impodobita de mainile harnice ale fetelor

de Loreta Popa    |    18 Iun 2006   •   00:00
Lada de zestre - Casa, impodobita de mainile harnice ale fetelor

Inca de la primii pasi pe care ii faceau in viata, fetele trudeau pentru a-si incropi o zestre cat mai atragatoare.

De aceea, lada de zestre a fost pentru o lunga perioada de timp un obiect extrem de important. Tesutul si cusutul se faceau in familie si erau parte din indeletnicirile de baza ale femeii. De la piesele de zi cu zi la cele de sarbatoare, totul era lucrat de mainele harnice ale femeilor si fetelor. Materia prima folosita era bumbacul, dar si matasea naturala, inul, lana. "Maramures, tara veche/cu oameni fara pereche", zice o doina din batrani. In tinutul de o frumusete fabuloasa, traditiile sunt pastrate cu sfintenie, iar ospitalitatea este emotionanta.

FARMEC. In costumul traditional maramuresean culorile vii sunt o permanenta, iar oamenii de aici se mandresc ca folosesc doar culori naturale. Desi costumele, atat barbatesti, cat si femeiesti, sunt caracterizate de fondul alb cu broderii colorate si maneci largi, nu au aceeasi broderie sau taietura a camasilor populare. Maramuresul este renumit pentru portul popular plin de farmec si culoare, pastrat in forma lui originara si astazi. In Tara Oasului, creatia populara este conservata in formele sale originare, iar costumul popular exceleaza din punct de vedere ornamental prin simplitate si sobrietate. Camasa este tesuta in casa, la razboi manual, brodata manual la gat si la maneci cu fir de matase alba, cu modele in figuri geometrice, romburi. Manecile sunt largi sau trei sferturi, cu broderie model "spicul cu ruji" (flori), cu fir de matase alba si se termina cu "coltisori", cu broderie taiata in panza, iar marginea este facuta manual cu croseta. Camasile care se poarta in zilele de lucru sunt mai simple. Camasa pentru femei, tesuta in casa la razboi manual din panza de in si bumbac, este brodata cu ornamente florale cusute, viu colorate. Manecile sunt trei sferturi, terminate cu o manseta mai larga, incretita in intregime si brodata, iar pe margine cu dantela cu "coltisori". Relativa izolare a Maramuresului ne ajuta sa intelegem de ce in ziua de azi locuitorii acestei zone au un atasament extraordinar fata de pamantul lor si isi respecta traditiile cu sfintenie. Nici o fata care voia sa se marite nu uita sa umple lada de zestre cu lucrul mainilor ei harnice.

DETALII. Unii poate isi amintesc de emisiunea "Floarea din gradina". Exista o proba fara de care nu puteai sa treci mai departe. Cea a descrierii costumului popular din zona pe care o reprezentai. Concurentii trebuia sa descrie costumul in cele mai mici detalii, iar regionalismele erau obligatorii. Cand auzi cum ofteaza maramureseanca in cantec, te inseninezi si te simti liber! Nimic trucat.

Simti un Glas care vine din adancul fiintei si, ca o radacina, te leaga de pamantul ale carui doruri trec, prin tine, catre ceilalti. In Maramures, fiecare vale sau munte are legenda si datinile lui. Maramuresul n-a fost cucerit de romani sau de alti navalitori, permitand astfel conservarea traditiilor si a legendelor stramosesti. In povestile taranului maramuresean, in datinile si obiceiurile sale se gaseste mai multa istorie decat in carti. Maramuresul e un simbol, e o chintesenta, un semn, o minune ce sufletul romanesc in forma lui cea mai pura.

×
Subiecte în articol: lada de zestre