x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Caricatura Tradiţiile româneşti se transmit şi celor mici

Tradiţiile româneşti se transmit şi celor mici

de Mihai Stirbu    |    20 Iul 2008   •   00:00
Tradiţiile româneşti se transmit şi celor mici

Între a bate mingea în faţa blocului şi a învăţa lucruri interesante la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", sute de copii au preferat a doua variantă.

Între a bate mingea în faţa blocului şi a învăţa lucruri interesante la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", sute de copii au preferat a doua variantă.


Timp de încă trei săptămîni, patru sute de copii, însoţiţi de bunici, bone sau părinţi, se vor iniţia în meşteşugul olăritului, vor învăţa să încondeieze ouă, să picteze icoane, să sculpteze în lemn, să împletească şi chiar să ţeasă. Totul, în decorul tradiţional de la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală.

Copiii au fost împărţiţi în 16 ateliere, fiind coordonaţi, în munca lor, de peste 60 de meşteri populari.


SURPRIZE. Micuţii au fost întîmpinaţi, în prima zi a taberei de creaţie "Vara pe uliţă", de actori "cocoţaţi" pe catalige, care le-au împărţit bomboane. Directorul Muzeului, conf. univ. dr Paulina Popoiu, i-a asigurat pe copii că vor avea parte de multă veselie, dar şi de muncă. Faptul că nu li se dau calificative e un lucru bun, ei învăţînd din plăcere şi fără teamă.

După deschiderea oficială, fiecare copil a mers la cercul la care s-a înscris. Unii dintre ei se cunoşteau de anul trecut, iar cei care nu se cunoşteau s-au împrietenit repede. Dornici să înveţe, urmăreau cu atenţie indicaţiile noilor dascăli şi puneau întrebări. La roata olarului, cei mici au venit cu şorţuri de acasă, pentru a nu se murdări. Stau şi îl urmăresc pe meşter cum din mîinile sale ies vase şi căni.


LA TREABĂ! E rîndul lor. Unii, deşi nu au mai lucrat la roată, se descurcă de minune, de se miră şi ăi bătrîni. Alţii, din timiditate, nu reuşesc să dea o formă. Dar nu-i cu supărare, pînă la sfîrşitul taberei cu toţii vor reuşi să creeze amintiri. La lucru manual, fetiţele învaţă să facă păpuşi. Cea care îi îndrumă este emoţionată: "Este un început şi pentru mine. Sper să reuşesc să le învăţ. Au libertate să aleagă culorile pe care le vor folosi pentru ochii păpuşii, buzele, obrajii". La o altă casă, un alt cerc. Învăţăceii fac diferite flori din pănuşe de porumb. La final vor rezulta nişte podoabe care, chiar dacă nu vor avea cine ştie ce valoare materială, cu siguranţă vor avea valoare sentimentală. La instrumente muzicale, un băieţel mărturiseşte că a mai încercat şi alte cursuri, însă cînd a ajuns aici i-a plăcut foarte mult şi a dorit să rămînă: "Este destul de greu... Am reuşit să fac ocarine...". Meşterul popular de la care micuţul fură meserie spune: "Acum am să-l învăţ o geampara sau o sîrbă".


CURIOZITATE. Cum copiii între 6 şi 9 ani sînt acceptaţi doar cu însoţitori, mulţi bunici făceau schimb de impresii. Bunica Iuliei Mărăşescu, de 7 ani, a spus că şi-a adus şi anul trecut nepoţica la tabără şi a recunoscut că a tras şi ea cu ochiul la tehnicile de încondeiat ouă, iar la ediţia din acest an se vor iniţia amîndouă în pictatul icoanelor pe lemn. Programul taberei mai include momente de divertisment şi de socializare, susţinute cu ajutorul unor cunoscuţi actori ai Teatrului Masca, interpreţi de muzică populară sau specialişti ai muzeului. Pentru cei mai mici, jocul – de altfel lucrul cel mai serios al copilăriei – va ocupa un loc foarte important.

Tabăra se va încheia cu o expoziţie finală cu genericul "Vara pe uliţă", organizată duminică, 10 august, care va cuprinde cele mai reuşite lucrări realizate de copii, uneori şi cu ajutorul cadrelor didactice, în timpul atelierelor.


"«Vara pe uliţă» a devenit un brand. Este o marcă înregistrată la OSIM. Este o tabără de creaţie, aşa cum nu au multe muzee. Anul acesta avem patru sute de copii înscrişi. O sută din aceste locuri sînt rezervate copiilor cu dizabilităţi sau din familii nevoiaşe."

"Copiii îşi petrec, în primul rînd, vacanţa la Muzeul Satului, învăţînd meşteşugurile tradiţioanale, învăţînd ce este tradiţia şi, mai ales, învăţînd să pre-ţuiască această tradiţie. Avem ateliere de pictură, de modelaj, de olărit. Avem, ca noutate, un atelier de actorie."

"Avem foarte multe spectacole. Vor învăţa să danseze, vor învăţa să asculte poveşti sau să spună poveşti. Intenţionăm să facem o mică lecţie de ecologie, o lecţie despre plantele care se cultivă în sat, despre legume, despre flori..."
dr. Paula Popoiu,directoarea Muzeului Satului

×
Subiecte în articol: lada de zestre