x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Anita Hartig în remarcabilul rol Mimi din Boema, la Opera Naţională Bucureşti

Anita Hartig în remarcabilul rol Mimi din Boema, la Opera Naţională Bucureşti

de Redacția Jurnalul    |    29 Sep 2023   •   17:00
Anita Hartig în remarcabilul rol Mimi din Boema, la Opera Naţională Bucureşti
Sursa foto: (c) Fanny Berg

Soprana de renume mondial Anita Hartig o va întruchipa pe Mimi pe scena Operei Naționale București în deschiderea stagiunii 2023 – 2024.

  

Duminică, 1 octombrie, de la orele 18:30, va avea loc spectacolul care este deja bine-cunoscut la nivel mondial, „La Bohème”, de Puccini, sub bagheta dirijorului Jin Wang. Rolul Rodolfo va fi întruchipat de tenorul Long Long, iar în rolul Musetta va intra soprana Irina Baianț.

Anita Hartig a construit o întreagă carieră cu ”Boema”

Anita Hartig s-a născut în 1983, în Bistriţa. A absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca în 2006. Debutul pe o scenă a fost în spectacolul de absolvire, pe scena Operei din Cluj, unde a interpretat-o pe Mimi din „Boema“ de Puccini, câștigând mai multe concursuri vocale naționale și internaționale. În perioada 2009-2014, a fost membră a ansamblului de la Wiener Staatsoper, unde și-a făcut debutul internațional în rolul Musetta (La bohème). În perioada petrecută la Viena, a prezentat o serie de roluri prestigioase, printre care Pamina (Die Zauberflöte), Despina (Così fan tutte), Zerlina (Don Giovanni), Mimì, Marzelline (Fidelio), Micaëla (Carmen) și Susanna (Le nozze di Figaro). A interpretat rolul titular al operei „Boema“ de Puccini la „Scala“ din Milano, „Covent Garden“ din Londra şi, cel mai recent, la „Metropolitan Opera House“ din New York.

A cântat pe scenele unora dintre cele mai importante teatre de operă din lume, printre care Bayerische Staatsoper, Kanagawa Kenmin Hall Tokyo, Megaron Concert Hall Atena, Royal Opera House Covent Garden, La Monnaie Bruxelles, Deutsche Oper Berlin, Hamburgische Staatsoper, Teatro alla Scala Milano, Opéra National de Paris, Gran Teatre del Liceu Barcelona și Metropolitan Opera New York, și cu dirijori de renume, printre care Adam Fischer, Franz Welser-Möst, Bertrand de Billy, Daniele Rustioni, Carlo Rizzi, Dan Ettinger, Daniel Oren, Mark Elder, Marco Armiliato și Ivor Bolton. La începutul anului 2013, și-a făcut debutul la Royal Opera House în rolul Mimì, în renumita producție a lui John Copley din La bohème, sub bagheta lui Alexander Joel. În anul următor, a debutat la Metropolitan Opera și la Opera Bastille în rolul Mimì, înainte de a-și face debutul în  rolul Violetta (La traviata) la Gran Teatre del Liceu.

Cele mai importante roluri interpretate de Anita Hartig în ultimele stagiuni sunt: Violetta în noua producție a lui Michael Mayer la Metropolitan Opera, Micaela la Wiener Staatsoper și San Francisco Opera, Susanna la Metropolitan Opera și Royal Opera House Covent Garden, Amelia Grimaldi (Simon Boccanegra) la Metropolitan Opera, Mimì la Metropolitan Opera, Wiener Staatsoper, Teatro Real Madrid și Deutsche Staatsoper Berlin și alte apariții la Metropolitan Opera ca Lìu Turandot. Printre alte spectacole remarcabile se numără Marguerite (Faust) la Wiener Staatsoper și Hamburgische Staatsoper, Antonia/Stella (Les contes d'Hoffmann) la Metropolitan Opera și concerte din Misa în fa minor de Bruckner cu Orchestra Filarmonicii Radio din Olanda la Concertgebouw, Amsterdam, Micaëla la Royal Opera House, Marguerite din Faust la Opera din Zurich.

Recent, Anita Hartig a debutat în rolul Contessa (Le nozze di Figaro) la Metropolitan Opera și va interpreta acest rol într-o nouă producție a Operei din Zurich.

Long Long s-a format la Academia Georg Solti din Italia. A fost membru al studioului Operei Bavareze de Stat până la sfârșitul stagiunii 2018 – 2019 și a lucrat cu dirijori precum Kirill Petrenko, Bertrand de Billy, Carlo Rizzi, Simone Young, Asher Fish și Keri Lynn Wilson.

Dirijorul austriac Jin Wang a fost laureat a 8 importante concursuri internaționale de dirijat din Europa, printre care "Primăvara de la Praga" din Praga, Republica Cehă (Rafael Kubelik, Vaclav Neumann), "Malko" din Copenhaga, Danemarca (Leif Segerstam, Jorma Panula) și "Toscanini" din Parma, Italia etc. și a lucrat cu sute de orchestre simfonice și teatre de operă profesioniste, susținând mii de spectacole în Scandinavia, Germania, Europa Centrală și Asia. De peste 25 de ani este dirijor invitat pe termen lung al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Naționale Române și peste 20 de ani este invitat al Orchestrei Filarmonicii Enescu din București, interpretând tot repertoriul important al lumii simfonice, inclusiv Gustav Mahler, Richard Strauss, Bruckner, Prokofiev, Rachmaninov etc.

Irina Baianț, absolventă a Conservatorului din București, este una dintre cele mai bune soprane ale României. A reușit să creeze o punte între publicul tânăr și muzica clasică și să aducă mai aproape de sufletele oamenilor, cunoscători de muzică clasică sau nu, frumusețea și sensibilitatea acestui gen muzical, prin interpretările sale.

Informații despre stagiunea 2023-2024, cât și calendarul spectacolelor și evenimentelor desfășurate la Opera Națională București puteți afla de pe site-ul oficial: https://www.operanb.ro/, de pe pagina de Instagram https://www.facebook.com/operanb.ro/, sau de pe pagina de Facebook: https://www.instagram.com/operanationalabucuresti/. Biletele pot fi achiziționate atât on-line de pe situl https://tickets.operanb.ro cât și de la casa de bilete aflată în incinta operei din Bd. Mihail Kogălniceanu 70-72, sect. 5.

 

×