x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale D'ale francezilor

D'ale francezilor

25 Apr 2009   •   00:00
D'ale francezilor

La Editura Nemira a apărut recent colecţia "Ghidul xenofobului". Să vedem ce cred despre ei autorii Nick Yapp şi Michael Syrett.



Francezii se concentrează exclusiv asupra lucrului care contează cu adevărat în viaţă: să fii francez. Sunt interesaţi mai puţin de ceea ce fac, important este ca totul să fie perfect. Francezii sunt convinşi de superioritatea lor colectivă şi individuală faţă de toţi ceilalţi locuitori ai planetei. Farmecul lor constă în faptul că nu ne dispreţuiesc: le e doar milă de noi, pentru că nu suntem francezi. Sunt oameni fără complexe, încântaţi să se arate în public, fiind făcuţi parcă pentru ocazii speciale - banchete, nunţi, festivaluri, sărbători, unde îşi joacă fericiţi rolul, încântaţi de spectacol.

Caracter
Dorinţa secretă a oricărui francez este să fie Cyrano de Bergerac, eroul fanfaron şi ţanţos din piesa lui Edmond Rostand. Cyrano, ca şi D'Artagnan, era gascon: sensibil, dar puternic; mare spadasin, dar şi poet de o infinită tandreţe; îndrăgostit pasionat, dar care şi-a încheiat viaţa în postura de cel mai nerecompensat amorez din literatură; un bărbat care a eşuat, dar a eşuat glorios.

Standarde
În inima lor, francezii sunt naţionalişti. Deşi iubesc din tot sufletul revoluţiile, distrugând şi luând totul de la capăt (lung prilej de dezbateri şi de discuţii), dezaprobă ferm orice schimbare de comportament. Totul trebuie făcut comme il faut, o expresie care se aplică la fel de bine căsătoriei şi beţiei, îndopării gâştelor şi completării formularelor, scrierii adresei pe plicuri şi modalităţii de adresare unui profesor.

×
Subiecte în articol: arte