x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale 6 artiste aduc împărtășesc o perspectivă diferită asupra feminității,  în martie la Art Machine

6 artiste aduc împărtășesc o perspectivă diferită asupra feminității,  în martie la Art Machine

de Magdalena Popa Buluc    |    04 Mar 2023   •   21:40
6 artiste aduc împărtășesc o perspectivă diferită asupra feminității,  în martie la Art Machine

Între 7 și 21 martie, la Art Machine, automatul de tip vending machine inițiat de gruparea artistică Pastila Roz și amplasat în București, în Cărturești Parklake, este disponibilă colecția „Feminin”, în care 6 artiste talentate reprezentate de două galerii de artă ale Bucureștiului, Celula de Artă și Săfițicuminți, au contribuit cu câte 17 cartoline unice, desenate manual.

Artistele care semnează lucrările sunt: Andrada-Cristina Gheorghe, Cristiana Bucureci, Ingrid Odette Maschek, Ioana Cristodorescu, Louis Kareem Jamal și Maria Bălan. Prin arta lor, fiecare dintre aceste artiste își prezintă perspectiva proprie asupra feminității, explorând teme precum puterea, frumusețea, vulnerabilitatea și multe altele. De la abstract și modern la tradițional și clasic, există ceva pentru toată lumea în această colecție uimitoare.

 

Despre artiste:

 

Andrada-Cristina Gheorghe este masterandă la Universitatea Națională de Arte București, departamentul grafică. De-a lungul timpului a dezvoltat un interes pentru Ironie, care poate fi un instrument important în relaționarea cu lumea exterioară și care ne poate ajuta să facem față mai ușor dificultăților care ne lovesc în diferite momente ale vieții. Ea folosește o varietate de materiale și tehnici, de la tradițional la digital, de multe ori fotografia fiind la baza proiectelor sale.

 

"Pentru mine cuvântul "feminin" exprimă o stare de spirit care este legată de emoție și poate fi redefinită de către oricine. Mulți oameni asociază energia feminină cu sensibilitatea, gingășia, vulnerabilitatea, etc. , însă nu ar trebui să ne oprim doar la aceste noțiuni. O persoană care se simte puternică se poate simți și feminină în același timp, chiar dacă termenul este asociat, de multe ori, cu masculinitatea."

 

Cristiana Bucureci a debutat în arta colajului în 2015 și până în prezent a avut expoziții colective și individuale la Tel Aviv, la București (de patru ori la Romanian Design Week), la Timișoara, Cluj și Iași. Colajele Cristianei sunt o călătorie într-o dimensiune retro-futuristă, fiind realizate prin tehnica mixtă de colaje analog și digitale. Acum zece ani a fondat agenția de publicitate Creionetica cu accent pe campaniile culturale și sociale.

 

"Feminitatea o trăiesc prin toți porii, pentru mine e un mix de empatie, vulnerabilitate și putere. Exact ca o floare, gingășia și frumusețea ei fac față unui climat auster. Și aici fac o analogie cu societatea patriarhal-capitalistă în care trăim."

 

Născută la București, Ingrid Odette Maschek a început să deseneze la vârsta de 3 ani. A urmat Școala de Artă nr. 3 în paralel cu studiile și apoi Istoria Artei la Universitatea București. Și-a început drumul ca artist independent prin publicarea lucrărilor pe blog-ul personal inthegridd, în prezent făcând parte din portofoliul de artiști și echipa Săfițicuminți.

 

"Feminitatea îmi evocă anumite asocieri, comportamente, activități și stări. Am crescut cu o noțiune stereotipă a feminității pe care vreau să o supun examinării prin narativa proprie si să adaug ce am descoperit ca fiind feminin."

 

Ioana Cristodorescu (n. 1999, Galați), urmează programul de masterat al Universității Naționale de Arte din București, la clasa profesorului Petru Lucaci. În perioada facultății studiază un semestru cu bursă la Accademia di Belle Arti di Brera, Milano (2019-2020). În vara anului 2021 ajunge la Berlin, unde urmează un program de internship în cadrul Galeriei Plan B (Berlin, Germania). Pregătirea artistică a Ioanei Cristodorescu a început de timpuriu, în cadrul Școlii de Arte Frumoase „Dimitrie Cuclin” din Galați (2007-2016) unde a studiat pictură și pian. Au urmat apoi studiile vocaționale la Liceul Nicolae Tonitza în cadrul departamentelor fashion și pictură (2016-2018).

 

„Aleg să prezint lumea exclusiv printr-o perspectivă subiectivă și o distorsionez pentru a creea emoție și pentru a evoca stări de spirit sau idei, cât se poate de variate. Caut să exprim sensul experienței emoționale decât realitatea fizică. Consider că expresionismul este o direcție stilistică prin care îmi pot exprima sentimentele cu privire la tot ceea ce înseamnă arta “ca o oglindă a vieții”. Figurativul este prezent în fiecare dintre compozițiile mele , iar personajele realizate într-o manieră subiectivă comunică cu elementele abstracte. Prin gestul expresionist îmi doresc să desprind esența si să descopăr ipostaza oricărui lucru supus analizei. Feminitatea așa cum o văd eu reprezintă atitudine, stil, grație și încredere!"
 

Louis Kareem Jamal (n.1998, YEM) studiază în prezent la Universitatea Națională de Arte, având licența în Arte Vizuale. Sursa inspirației artistice pornește din subconștient, unde experimentează trăirile interioare in conformitate cu spațiul exterior.

 

"În mișcarea femdom, feminitatea poate juca un rol complex și nuanțat. Pe de o parte, mulți practicanți de femdom îmbrățișează și celebrează feminitatea ca o sursă de putere și dominație.
În același timp, cultura femdom adoptă adesea rolurile și așteptările tradiționale de gen, inclusiv cele asociate cu feminitatea.


Prin urmare, rolul feminității în cultura femdom este modelat de preferințele și experiențele individuale ale celor implicați. Unii pot îmbrățișa roluri tradiționale de gen și expresii ale feminității ca mijloc de a-și afirma dominația, în timp ce alții pot respinge aceste norme în favoarea unei abordări mai fluide și netradiționale a genului și a dinamicii puterii."

 

Maria Bălan (n. 1987, Câmpina) este un artist grafician stabilit în București unde a studiat grafică la Universitatea de Arte și arhitectură la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu“. Este implicată în diverse proiecte artistice și a participat, de asemenea, la o serie de expoziții naționale și internaționale. În 2013 a luat premiul Bienalei Internaționale de Afiș și Ilustrație de Carte a Tinerilor Artiști din Timișoara. În 2015 a publicat în ediție limitată o carte obiect care a devenit parte din selecția "carte de artist" a concursului "Cele mai frumoase cărți din România". În 2019 a lansat cartea Anomalica, integral realizată manual în tehnica linogravurii, în cadrul evenimentului “One Night Gallery. Love. Maria Bălan”. În zona de street art Maria activează în spațiul public îndeosebi prin mici intervenții de paste up realizate în diverse tehnici ale gravurii. Murale ale Mariei pot fi întâlnite pe străzi din București, Brașov sau Iași.

 

"Pentru mine feminitatea poate fi definită în câteva cuvinte de mister, forță interioară, complexitate, visare, magie."
           
            Proiectul Art Machine încurajează consumul sănătos de artă prin punerea în contact direct a artiștilor cu publicul larg. Art Machine creează o oportunitate unică de a achiziționa lucrări originale de artă, într-un format și la un preț accesibil, în același timp oferind expunere și susținere financiară artiștilor implicați în proces. Din iulie 2020, a pus la dispoziția publicului 42 de serii de lucrări originale de la artiști.

 

            “Art Machine este un automat de tip vending machine care distribuie lucrări de artă originale în schimbul sumei de 10 lei. Fiecare lucrare a fost desenată de un artist și poartă cu ea amprenta personală. Este practic o carte de vizită a artistului creată doar pentru voi. În acest fel vă încurajăm să începeți propria colecție de artă și poate chiar să schimbați între voi lucrările care vă plac. Artă ține și de plăcere, iar, în timp, colecțiile pot deveni o oglindă a gustului personal.”, spun inițiatorii proiectului.

 

 

×
Subiecte în articol: Art Machine #40 Cărturești Parklake