x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale A murit Maurice Druon, autorul "Regilor blestemaţi”

A murit Maurice Druon, autorul "Regilor blestemaţi”

15 Apr 2009   •   00:00

Scriitorul şi academicianul francez de origine rusă Maurice Druon a decedat marţi, la vârsta de 90 de ani, a anunţat istoricul şi politologul Helene Carrere d'Encausse, secretar permanent al Academiei franceze, citată de AFP, informează Agerpres.



Apropiat de generalul de Gaulle, Maurice Druon s-a născut la Paris în 23 aprilie 1918, dintr-un tată rus originar din Orenburg /la sud de Ural/. Ofiţer de cavalerie în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, el a rămas după demobilizare în zona neocupată a Franţei în timpul ocupaţiei naziste. Participă la Rezistenţă. Evadat din Franţa în 1942, Maurice Druon traversează clandestin Spania şi Portugalia, pentru a se alătura 'Franţei Libere' la Londra. În 1943 a compus împreună cu unchiul său, nu mai puţin celebrul scriitor Joseph Kessel, cuvintele pentru "Cântecul partizanilor", devenit imn al maquisarzilor. Ministru al culturii în anii 1973-1974 în cabinetul premierului Pierre Messmer şi deputat de Paris /1978-1981/, el şi-a consacrat o mare parte a carierei apărării limbii franceze.

În perioada sovietică, cărţile sale - în special "Regii blestemaţI", evocare în şapte volume a ultimilor regi Capeţieni - au fost printre lucrările literare străine autorizate în URSS, deşi autorul provenea dintr-un părinte rus emigrat.

Maurice Druon a primit în 1948 Premiul Goncourt, cel mai prestigios premiu literar francez, pentru opera sa 'Marile Familii'. El a fost ales în Academia franceză în 1966.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy  a adus un omagiu "marelui scriitor, marelui rezistent, marelui om politic, marelui condei şi marelui suflet" care a fost Maurice Druon. "Maurice Druon va rămâne înainte de toate în Istorie drept cel care a scris <>, cu unchiul său Joseph Kessel. El şi-a riscat viaţa ca rezistent, şi această flacără, această pasiune pentru Franţa şi libertate, nu l-a părăsit niciodată", subliniază într-un comunicat şeful statului francez. "El şi-a pus talentul şi energia în serviciul culturii franceze, al limbii franceze. Foarte devreme, el a înţeles puterea televiziunii şi necesitatea de a face din ea o medie a educaţiei şi a culturii populare", a mai declarat preşedintele Sarkozy.

×
Subiecte în articol: arte druon maurice druon