x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale A XII-A EDIŢIE/Festivalul Filmului Francez, la Bucureşti

A XII-A EDIŢIE/Festivalul Filmului Francez, la Bucureşti

de Sebastian S. Eduard    |    04 Dec 2008   •   00:00
A XII-A EDIŢIE/Festivalul Filmului Francez, la Bucureşti

După succesul ediţiei din 2007, care a fost urmărită de 10.000 de spectatori, Festivalul Filmului Francez revine la Bucureşti. Retrospective, portrete, o seară "Carte blanche ŕ… ", o noapte a suspansului în cinema, întâlniri cu numeroşi realizatori şi actori vor da acestei manifestări – pe parcursul căreia vor fi prezentate peste 40 de filme –, pe scurt, un aer de sărbătoare, iată principalele ingrediente ale acestei ediţii.



Festivalul îi va aduce un omagiu lui Lucian Pintilie, în cadrul unui eveniment ce sărbătoreşte 40 de ani de la înfiinţarea secţiunii Quinzaine des Realisateurs, din cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Aniversarea va fi celebrată printr-o retrospectivă a 14 filme, semnate de nume mari ale cinematografiei, precum Martin Scorsese sau Jim Jarmuschr şi filme produse recent în Europa. Cu ocazia aniversării, la 7 decembrie, la Cinema Pro, va fi sărbătorit Lucian Pintilie, prin proiecţia filmului său, "Reconstituirea", urmat de "40 X 15", de Olivier Jahan, documentar care povesteşte istoria Quinzaine des Realisateurs. Cele două proiecţii vor fi urmate de o dezbatere pe tema filmului de autor astăzi, moderată de Olivier Pere, delegatul Quinzaine des Realisateurs.

PALME D’OR
Laurent Cantet, regizorul filmului "În clasă/ Entre les murs", care a fost distins, anul acesta, cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, este, de asemenea, unul dintre invitaţii Festivalului Filmului Francez. Laurent Cantet va fi prezent la 8 decembrie la Bucureşti, când, de altfel, va fi prezentat şi filmul său, în cadrul festivalului. De asemenea, festivalul mai are o secţiune dedicată actorului Mathieu Almaric, ce conţine şase filme care demon-
strează talentul acestuia. Totodată, secţiunea Gros plan sur Sandrine Bonnaire conţine patru lungmetraje, în care actriţa joacă sub conducerea lui Pialat, Chabrol şi Varda. În secţiunea Formidable, şase critici şi actori de cinema români îşi prezintă filmul francez preferat. Printre personalităţile care vor alege pelicule preferate se numără Vlad Ivanov, Viorica Bucur şi Maia Morgenstern.
În secţiunea Avant Premieres sunt prezentate 11 filme recent apărute în Franţa, precum "Un conte de Noel", de Arnaud Desplechin, "L’heure d’ete", de Olivier Assayas şi "Fauburg 36", de Andre Barratier. În fine, noaptea de 6 spre 7 decembrie a festivalului va fi dedicată filmelor de suspans.

×
Subiecte în articol: arte