x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Aida” deschide stagiunea Operei Naţionale Bucureşti

“Aida” deschide stagiunea Operei Naţionale Bucureşti

de Maria Sârbu    |    02 Oct 2008   •   00:00

Cea de-a 87-a stagiune a Operei Naţionale Bucureşti se deschide mâine cu “Aida” de Giuseppe Verdi.

Cea de-a 87-a stagiune a Operei Naţionale Bucureşti se deschide mâine cu “Aida” de Giuseppe Verdi. Pentru această primă reprezentaţie cu celebra operă, au fost invitate două nume apreciate în domeniu ­ soprana belgiană de origine africană Isabelle Kabatu, în rolul titular, şi tenorul italian Mario Malagnini. Îşi va face debutul pe scena lirică bucureşteană şi mezzosoprana de la Cluj ­ Liliana Mattei Ciuca. Printre alţi interpreţi se numără Ştefan Ignat, Pompeiu Hărăşteanu, Mihnea Lamatic, Liviu Indricău, Dorina Chesei. Vor evolua, de asemenea, corpul de balet, corul şi orchestra teatrului. Conducerea muzicală aparţine unui maestru al baghetei, dirijorul Iurie Florea.

 
Deschiderea stagiunii a prilejuit desfăşurarea unei conferinţe de presă, cu prezenţa sopranei Isabelle Kabatu, care s-a arătat mulţumită de echipa spectacolului, alături de care va cânta vineri seară la Operă. Ea a afirmat că ştia înainte de a ajunge în România că aici există o veche şi bună tradiţie muzicală, apreciind “valoarea” orchestrei cu care a repetat.

 
Soprana Isabelle Kabatu a interpretat mai multe partituri verdiene pe marile scene ale lumii: La Scala di Milano, Staatsoper din Viena, Opera Bastille din Paris, Liceo din Barcelona, Opera de Stat din Berlin, Opera din Roma. A cântat în spectacole regizate de nume mari, printre care şi în “Aida”, montat de Franco Zeffirelli. Varianta cu “Aida” de la Opera bucureşteană este în opinia sopranei “o montare clasică, foarte riguroasă”.

 
După “Aida” vor urma la ONB trei montări care au intrat în repertoriu în a doua parte a stagiunii trecute: “Lacul lebedelor” de Ceaikovski, “La Cenerentola” de Gioacchino Rossini şi “Macbeth” de Verdi.

 
La 7 octombrie va fi adusă la rampă opera în premieră “I Capuleti ed I Montecchi” de Vincenzo Bellini. Acest spectacol face parte din proiectul “Opera Rara”, iniţiat de ONB pentru a promova opere ce au fost puţin sau deloc cântate în România.

 
În opinia directorului ONB, Cătălin Ionescu Arbore, noua stagiune va fi una scurtă, dar concentrată, pentru că în 2009 Opera din Bucureşti va avea un aport considerabil în desfăşurarea Festivalului Internaţional “George Enescu”.Cu atât mai mult cu cât ONB va deschide ampla manifestare. De aceea toate proiectele vor fi centrate spre mijlocul stagiunii.

 
La 15 noiembrie va avea loc premiera cu “Boema”, un titlu care a lipsit în ultimii ani de pe afişele teatrului liric bucureştean, dar aşteptat de public. Pentru a marca Anul Giacomo Puccini (2008), va fi organizat între 15 şi 23 noiembrie un minifestival cu opere de Puccini.

 
Se vor bucura de o premieră şi spectatorii mai mici, care vor fi invitaţi la premiera baletului “Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici”, semnat de compozitorul Cornel Trăilescu.

 
În partea a doua a stagiunii, va fi adus la rampă spectacolul “Evghenii Oneghin” de Ceaikovski, în regia lui Ion Caramitru şi scenografia Mariei Miu. Se va cânta opera în original, adică în rusă. Alte două premiere vor fi de balet, realizate de Gheorghe Iancu. Este vorba despre “Femei”, după nuvele de Cehov, şi “Silfidele”.

Vor avea loc şi evenimente speciale: spectacole aniversare, recitaluri, expoziţii etc. A devenit o tradiţie “Spectacolul de Revelion” la Operă. În acest an nu va mai fi prezentat “Liliacul”, ci “Văduva veselă”, cu Leontina Văduva.

×
Subiecte în articol: arte opera