x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Alessandra Stoicescu, imaginea Antenei 1

Alessandra Stoicescu, imaginea Antenei 1

25 Oct 2004   •   00:00

MASS-MEDIA

Povestea jurnalistei Alessandra Stoicescu incepe acum zece ani, fix la 15 octombrie 1994. Cum arata televiziunea dupa un deceniu? Mai matura, mai creativa, dar si mai cinica. Lucrurile acestea avea sa le descopere tanara care voia sa ajunga la BBC, dar care a descoperit ca ii e mult mai bine la Antena 1.
MIHAELA SUCIU

DECLARATIE. "Mi-e greu sa-mi inchipui cum ar arata viata mea fara a fi zilnic la pupitrul stirilor"

  • Jurnalul National: Acum 10 ani, practic la un an dupa lansarea Antenei 1, ai intrat in echipa televiziunii cu gandul de a face divertisment…

    Alessandra Stoicescu: Eram in acea perioada studenta la Jurnalistica si voiam sa intru la scoala BBC de televiziune. Pentru a se intampla acest lucru trebuia sa stiu fluent limba engleza si sa am o hartie care sa demonstreze experienta in televiziune. Pe care nu o aveam. Asa ca m-am dus la Antena 1. Era in august 1994. La Antena aveau nevoie de public pentru o emisiune. Cum publicul punea intrebari invitatului, am luat microfonul si nu i-am mai dat drumul (rade). Invitat era Ion Cristoiu. Am pus vreo patru, cinci intrebari. Din regie, Doina Anastasiu a spus: "Cine e domnisorica asta blonda care nu mai da drumul microfonului"? Mi-au propus sa raman colaborator. La un moment dat au avut nevoie de oameni la stiri. Am vorbit cu seful de la stiri de atunci, Stelian Surlea, care mi-a aplicat niste dusuri reci. Mi-a zis: "Esti draguta, esti mititica, dar poate nu stii sa scrii, dar poate nu stii sa vorbesti, dar poate nu stii sa faci nimic". Toata luna septembrie si jumatate din octombrie am fost intr-o perioada continua de practica - proba si apoi m-au angajat reporter la stiri. Din martie 1995 am fost si reporter si prezentator de jurnal.

  • Cum faceai fata greselilor, neincrederii?

    Totul era nou, dar am fost extrem de ambitioasa. Mi-am dorit foarte mult sa raman in Antena, sa fac meseria de jurnalist si sa dovedesc ca pot sa o fac. Eram convinsa ca pot sa o fac foarte bine.

  • De unde convingerea asta?

    Nu se baza pe nimic altceva decat pe sentimente. Nu mi-a spus nimeni explicit ca as putea fi buna pentru televiziune, pana in 1995, cand un britanic, Michael Mulford, mi-a spus ca trebuie sa apar pe sticla. De fapt, el era convins la momentul respectiv ca eu prezint stiri. Dadusem o proba la Scoala BBC de televiziune. M-am asezat in fata prompterului si am inceput sa citesc. Dupa aceea, mi-a zis: "Tu prezinti undeva". I-am spus ca nu. "Ei, tu trebuie sa prezinti", a fost raspunsul lui. Clar si la obiect. N-a stat foarte mult la discutii.

  • Practic, te-ai format in Antena. De ce nu ai plecat in alta parte?

    De ce as fi plecat? Nu am simtit ca in alta parte as fi putut fi pusa in valoare mai bine ca la Antena 1. Aici am simtit intotdeauna ca pot sa progresez. E adevarat, am avut o sumedenie de propuneri de la alte posturi de televiziune. La un moment dat mi s-a propus o emisiune de autor, gen "one man show", dar, in majoritatea cazurilor, au oferte pe jurnalele principale. Am avut propuneri de bani mai multi, in diferite momente, dar nu numai asta conteaza. Cand ajungi la un anumit nivel, te gandesti ca plecarea trebuie sa fie un pas inainte.

  • Exista o vorba prin popor ca pe Stoiceasca nu o poti dezlipi de la Antena 1...

    (rade) Nu-mi vine sa plec. Nu mi-ar fi deloc usor sa o fac si mi-e greu sa-mi inchipui cum ar arata viata mea fara a fi zilnic la pupitrul stirilor. S-a creat o legatura afectiva, plus adrenalina aia de care ai nevoie in fiecare zi, pe care nu o ai daca faci o emisiune, chiar si in direct. Stirile au un alt ritm. Unele se intampla chiar in momentul in care le prezinti. Editiile acelea speciale, "breaking news-urile", sunt absolut speciale si solicitante.

  • La ce varsta crezi ca ai putea renunta la stiri?

    Nu am o varsta. Asta o vor hotari publicul si nevoile mele din momentul respectiv. S-ar putea sa nu ma mai simt apropiata de stiri, desi mi-e greu sa cred asta. Pe de alta parte, poate publicul nu o sa ma mai doreasca.

  • Care ar fi corespondenta ta in jurnalele de afara?

    Poate cu Judy Woodruff, care se ocupa de stirile politice, transmite din Washington, cunoaste toate dedesubturile politicii americane. Si acum, in campania electorala, ea este cea care face comentarii.

  • Ca tot vine campania electorala si pe la noi... Antena 1 ti-a pregatit un rol?

    Nu mi-am dorit absolut deloc un rol in campania electorala. Va fi o campanie electorala extrem de dificila, se pare, destul de dura. Nu ma atrage deloc sa ma implic, deocamdata.

  • In ce fel realizarea uniunii PSD + PUR a afectat imaginea Observatorului?

    Suntem obiectivi, nu s-a schimbat nimic din punctul nostru de vedere. Se schimba insa modul in care ne privesc unii telespectatori, pentru ca ei se tem atat de mult sa nu le fie livrata o marfa viciata la Observator, incat devin mult mai atenti, critici. E normal, e de inteles o astfel de atitudine. Cred ca deja au inceput sa vada ca lucrurile nu s-au schimbat la Observator si ca pot avea la fel de multa incredere in continuare. Pana la urma, asta va dovedi ca ne poate ridica si consolida noua credibilitatea, pentru ca oamenii vor spune "domne, chiar au trecut printr-o situatie in care se puteau face presiuni asupra lor, insa nu au facut-o".

  • Si au fost voci din presa scrisa care au spus: gata, se fac presiuni. Exista asa ceva?

    Nu sunt. E evident ca nu sunt. E insa necesar poate sa le spui oamenilor, pentru ca ei se tem. Unii inca mai cred ca exista "telefonul rosu" si ca se suna de la partid si ni se spune faceti asa sau invers. Nu se intampla. Politica editoriala este stabilita de echipa de editori, iar subiectele de stiri le alegem noi, in functie de importanta lor si de criteriile pe care ni le-am stabilit. Acum aproape doua saptamani, un parlamentar s-a urcat la tribuna si ne-a acuzat ca ne luam de ei, ca ii presam si ca avem "abateri", dupa care senatorul Vasile Duta a zis: "Uneori mai si meritati sa o luati peste bot". Asta e! Cred ca asta dovedeste ca ne facem meseria si ca ii vanam in continuare.

  • Ce a schimbat Antena 1 in cei 11 ani de existenta in Romania?

    Modul in care publicul percepea televiziunea, ceea ce ne-a adus pe noi in situatia de a fi din ce in ce mai buni si de a veni permanent cu ceva nou. Antena a reusit sa schimbe modul in care lumea percepe dialogul cu autoritatile. Romanii erau tematori - sa nu zici nimic, sa nu deranjezi, sa intrebi cu jena, de parca nu ar fi dreptul tau sa intrebi ce s-a intamplat cu banii tai, ce s-a intamplat cu viata ta...

  • Ce ai schimbat tu?

    Ce am schimbat eu? Lucrul asta e mai greu sa-l spun. Nu din falsa modestie. Nu-mi dau seama daca am reusit sa schimb ceva. Unii imi spun ca am reusit sa schimb perceptia despre cum se ajunge in televiziune, ce inseamna televiziune, ce inseamna un prezentator de stiri. Poate e prea mult. Nu stiu daca am reusit sa fac toate aceste lucruri. Stiu doar ca am fost de la inceput hotarata sa dovedesc faptul ca sunt un bun jurnalist.

  • Cum arata televiziunea de astazi fata de cea de acum 10 ani?

    Erau mult mai multe stangacii atunci, lucruri la care nu te poti uita decat zambind acum, dar era si un alt spirit de inceput, de bucurie de a veni la serviciu. O data cu trecerea anilor am invatat sa ne facem meseria mai bine, dar am devenit si mai cinici, a intervenit si interesul material care si atunci exista, fireste, dar nu erau salarii foarte mari. Cumva, mi-e dor de atmosfera de atunci, dar sunt constienta ca nu mai e cale de intors. Pe atunci stateam de dimineata de la 8:00 pana seara la 10:00, de drag, sa vedem ce mai facem. Toata lumea este la fel de creativa ca atunci, dar poate mai rece.

    FELICITARI

    "I-am pus doua intrebari lui Kofi Annan. Imediat dupa conferinta, a venit mana dreapta a dumnealui si m-a felicitat pentru intrebare. Mi-a spus: «Domnul secretar general v-a retinut»"

    CELEBRITATE

    "Nu fac nimic pentru a fi vedeta. Nu caut cu orice pret celebritatea. Am ajuns cunoscuta pentru ca sunt jurnalist de televiziune. Daca vrei cu orice pret sa fii celebru, atunci poti sa-ti pui si coarne"

    STIRI

    "Unii imi spun ca am reusit sa schimb perceptia despre cum se ajunge in televiziune, ce inseamna televiziune, ce inseamna un prezentator de stiri. Poate e prea mult. Nu stiu daca am reusit sa fac toate aceste lucruri"
  • ×
    Subiecte în articol: arte televiziune antena stiri