Mâine începe la Romexpo cea de-a 15-a ediţie a Târgului de carte Gaudeamus. Cinci zile pline, lansări interesante, mici scandaluri... nimic nu lipseşte.
Ediţia de anul acesta a Târgului de Carte Gaudeamus (19-23 noiembrie) găzduieşte peste 400 de evenimente, printre care se numără lansarea volumului “O istorie critică a literaturii române”, de Nicolae Manolescu, şi dezbateri despre multilingvism şi comunism, au anunţat luni organizatorii, citaţi de Mediafax. Directorul executiv al Gaudeamus, Vlad Epstein, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că suma cheltuită pentru promovarea Târgului este aproape egală cu sumele cheltuite în Occident pentru evenimente de acest gen. Epstein a declarat că promovarea Târgului Gaudeamus a fost cu atât mai dificilă cu cât perioada în care se desfăşoară evenimentul coincide cu campania electorală. Epstein a adăugat că bugetul total al târgului este de aproximativ 500.000 de euro, 25% din sumă fiind rezervată pentru promovare.
Bilete
Suprafaţa pe care se vor desfăşura evenimentele la Târg este de 14.000 de metri pătraţi, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo, unde, de altfel, va avea loc evenimentul. Accesul general al vizitatorilor va fi permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 3,5 lei, care vor fi folosite pentru tombola Gaudeamus. Elevii, studenţii, cadrele didactice, membrii de uniuni ale scriitorilor şi jurnaliştii vor avea acces gratuit în cadrul evenimentului. De altfel, sumele rezultate din vânzarea biletelor sunt destinate finanţării parţiale a proiectului “Un Nobel pentru România”, iniţiat de Radio România cu prilejul ediţiei din 2006 a Târgului de Carte Gaudeamus. Este vorba de finanţarea unor debuturi literare sau traducerea unor volume în diferite limbi străine, fapt care poate ajuta la promovarea literaturii române în străinătate. Proiectul care va beneficia de finanţare din banii obţinuţi anul acesta din vânzarea de bilete va fi anunţat la 24 noiembrie, în cadrul galei Premiilor Gaudeamus. Gala va avea loc la 24 noiembrie, în foaierul Sălii de Concerte “Mihail Jora” a Radio România. Cu acest prilej vor fi decernate cinci trofee Gaudeamus şi premiul pentru cea mai râvnită carte a târgului. Printre trofeele Gaudeamus oferite la finalul târgului se numără Premiul de excelenţă, în valoare de 3.500 de lei, şi premiul Miss Lectura.Dezbateri
Printre evenimentele importante din cadrul Târgului se numără dezbaterea pe tema “Comunismul şi ficţionalizarea lui”, care va avea loc miercuri, lansarea volumului “O istorie critică a literaturii române” de Nicolae Manolescu, la Editura Paralela 45 joi, şi seminarul “Multilingvismul şi anul european 2008 al dialogului intercultural”, organizat de Radio România.Abonamente Jurnalul, la stand
Jurnalul Naţional va fi prezent la Târgul de Carte Gaudeamus cu un stand amplasat pe inelul 320, numărul 216 b. Vă aşteaptă aici o mulţime de surprize, printre care şi posibilitatea de a face un abonament la cotidian şi de a câştiga “premii de colecţie”. La standul realizat în totalitate din materiale reciclabile, puteţi găsi ediţiile de coleţie, filmele româneşti ce au influenţat copilăria şi adolescenţa multora dintre dumneavostră, pelicule de Oscar, dar şi cărţile pentru copii sau volumele pentru o viaţă sănătoasă. Iubitorii muzicii lui Damian Drăghici nu pot rata întâlnirea cu favoritul lor sâmbătă, de la ora 13:00. Interpretul va fi prezent la standul Jurnalului Naţional pentru o sesiune de autografe. De asemenea, în aceeaşi zi, dar de la ora 15:00, vă invităm să participaţi alături de noi la standul Editurii Curtea Veche, unde va fi lansat volumul “Regele scamator. Ştefan Iordache”, scris de Ludmila Patlanjoglu.Totodată, cei care au trăit şi au suferit alături de băieţelul pistruiat sunt aşteptaţi duminică de la ora 12:00 la o întâlnire cu Costel Băloiu, interpretul îndrăgitului personaj Pistruiatul.
Citește pe Antena3.ro