x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Anonimul" aduce filme de pe tot mapamondul

"Anonimul" aduce filme de pe tot mapamondul

de Maria Sârbu    |    20 Iul 2009   •   00:00

Filmele din competiţia Festivalului "Anonimul" (10-16 august, Sf. Gheorghe, Delta Dunării) au fost produse în anii 2008 şi 2009, provenind din ţări de pe tot mapamondul.



Selecţia lungmetrajelor făcută de Ludmila Cvikova pentru ediţia a VI-a a "Anonimului" arată astfel: "Wrong Rosary" de Mahmut Fazil Coskun, Turcia; "Tulpan" de Serghei Dvortsevoy, Kazahstan; "Cealaltă Irina" de Andrei Gruzsniczki, România; "Treeless Mountain" de So-Yong Kim, Coreea de Sud; "A Week Alone" de Celina Murga, Argentina; "Stella" de Sylvie Verheyde, Franţa; "199 Tips To Be Happy", regia Andres Waissbluth, Chile. Aceste producţii vor concura pentru marele premiu în valoare de 3.000 de dolari, acordat în acest an exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la festival.

ANIMAŢIA ROMÂNEASCĂ ŞI-A REVENIT DIN COMĂ
Competiţia scurtmetrajelor numără 42 de titluri - 24 de ficţiune şi 18 de animaţie, selecţionate de criticul Irina Margareta Nistor şi de selectorul festivalului, Ludmila Cvikova.

Din cele 24 de scurtmetraje de ficţiune, nouă sunt ale cineaştilor români, şi anume: "Pe seama ta" de Anamaria Lazarovici; "Uriaşul" de Mihai Ionescu; "Eu sunt eu" de Monica Istrate; "Nunta lui Oli" de Tudor Cristian Jurgiu; "Numele meu este..." de Dorin Moldoveanu; "Tarantyno" de Mircea Nestor; "O familie..." de Emanuel Parvu; "Caviar" de Răzvan Săvescu şi "Fabulosul destin al lui Toma Cuzin" de Vlad Trandafir & Paul Negoescu.

Toate râvnesc la premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune, în valoare de 1.000 de dolari, şi la premiul "Ovidiu Bose Paştină" (1.000 de dolari).

Bucură faptul că intră în concurs şi patru filme de animaţie româneşti, din cele 18 aflate pe listă. Este un semn că în ultimii ani animaţia românească şi-a revenit din comă, dacă ne gândim că au fost, după 1989, ani în care nu s-a produs nici un film de animaţie. Iată lista celor patru: "Ca-n trafic" de Liviu Bărbulescu & Mădălina Săucă; "Urban Tree" de Vali Chincisan; "Cântecul inocenţei" de Ion Frecea şi "Marile speranţe" de Alexei Gubenco. Premiul pentru animaţie are aceeaşi valoare - 1.000 de dolari. Juriul festivalului va fi publicul.

×
Subiecte în articol: arte