x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Antena 1 / Lucian Mandruta: "Oamenii asteapta spectacolul stirilor"

Antena 1 / Lucian Mandruta: "Oamenii asteapta spectacolul stirilor"

de Sebastian S. Eduard    |    25 Iul 2006   •   00:00
Antena 1 / Lucian Mandruta: "Oamenii asteapta spectacolul stirilor"

Lucian Mandruta, noul redactor-sef al Stirilor de la Antena 1, are planuri mari. Viseaza la stirile spectaculoase care "nu te baga in depresie" si care iti ofera foarte multa emotie.

Jurnalul National: Cateva cuvinte despre noua ta functie... redactor-sef la Stiri Antena 1
Lucian Mandruta: S-au facut cateva reorganizari, in special pentru ca produsele Antena 3 si Antena 1 se diferentiaza tot mai mult. Fiecare post evolueaza catre logica lui. Unul este un produs pentru un public de stiri, celalalt este un produs pentru un public ce doreste stiri de la un post de divertisment. Asa ca s-a luat decizia de a exista un redactor- sef pe Antena 1 si altul pe Antena 3, cu Vlad Petreanu ca director editorial peste ambele posturi. Cam asta este logica...

Esti sef peste toate Observatoarele: de dimineata, de dupa-amiaza, de seara... Dintre acestea, care ti se pare cel mai targetat si care crezi ca ar necesita niste schimbari?
Am operat niste schimbari la Observatorul de 16:00 si la acela de 13:00. Pana acum se faceau materiale care intrau in premiera la Observatorul de 19:00, pentru ca ele erau tinute la gandul ca acesta este observatorul-fanion, erau puse la conserva. Mi-am luat acest risc sa dam si la ora 13:00 si la 16:00 materiale in premiera, din ratiunea de a atrage public pe toata ziua. Vrem sa castigam public toata ziua, si daca o stire e interesanta si de calitate cred ca omul ar avea dreptul sa o vada si la alte ore. Am luat decizia asta si dintr-un motiv de PR.

N-am vrut sa creada oamenii ca daca eu prezint la ora 19:00, o sa iau masuri de intariri a Observatorului de la 19:00 pentru gloria mea personala si eterna. Cred ca toate observatoarele trebuie sa fie puternice.

Cateva schimbari

Vedeta ramane Observatorul de la ora 19:00. Schimbarile se vor vedea in timp? Intentionezi o relansare... brusca?
Observatorul nu e un produs care sa ceara schimbari radicale. Astept de la colegii mei foarte mult feed-back. Astept sa fie un proiect comun. Nu vreau sa fie doar proiectul meu. Ce vreau eu personal este sa ne concentram pe imagine si sa construim story-uri pornind de la imagine si nu de la text. Eu cred ca oamenii asteapta de la Antena 1 spectacol si la stiri din moment ce au spectacol inainte si dupa stiri.

Esti un sef dur?
Habar n-am. Nu cred ca ma consider sef. Functia de sef mi se pare mai mult una de asambleor, de coordonator de oameni, nu una prin care sa-ti impui autoritatea. Desi sunt si functii in televiziune unde este in job description sa fii dur. Aici insa, ca manager de redactie nu imi propun sa fiu dur. Vreau sa-i las pe oameni sa fie duri cu ei insisi.

Pacatul stirilor

Din experienta ta de prezentator si editor de stiri, care este pacatul in care cad stirile in Romania?
Nu exista nici un pacat. Pacat au cei care se uita la ele. Stirile produc o marfa pentru piata. Pacat este sa nu se vanda. Este singurul pacat in care pot cadea stirile. Cred ca sunt cinic, insa stirile de succes sunt cele la care oamenii se uita, nu acelea la care nu se uita. Dupa cum cartile de succes sunt cele pe care oamenii le iau din librarii si le duc acasa, nu cele pe care le lasa acolo. Imi pare rau ca trebuie sa constat ca unele dintre cartile pe care oamenii le iau din librarii si le duc acasa nu sunt chiar scrise de Socrate. Dar asta este viata. Noi trebuie sa vorbim publicului, sa-i dam ceva ce asteapta. In momentul asta, eu nu as spune ca stirile concureaza cu alte stiri. Stirile concureaza cu filmele, cu berea de la terasa, nu netul - cu o multime de alte lucruri placute care li se pot intampla oamenilor. Pentru ca ei isi permit din ce in ce mai multe lucruri placute. Si atunci si stirile trebuie sa gaseasca modalitati noi de a-i tine pe oameni in fata unui spectacol.

Un editorial, doua editoriale...

Esti un adept al stirilor placute?
Sunt un adept al stirilor dupa care sa nu intri in depresie, dupa care sa te gandesti la niste oportunitati de business pentru tine, dupa care sa te gandesti ca exista noi cai de a te distra. Sunt adeptul stirilor care scot din tine suficient de multa emotie incat sa descoperi ca esti om. Sunt adeptul stirilor care se pot bate cu filmele. Bune. Si pentru asta trebuie sa fie mai mult spectacol in stiri.

Esti editorialist in mai multe locuri, ai o firma... si o gramada de job-uri. Cum se vor impaca astea cu noua functie? Ai sa renunti la ceva?
Sunt editorialist in prea multe locuri. N-am atatea pareri cate articole scriu, fara a mai vorbi de idei... (rade). Nu am cum sa abandonez nimic. Voi continua sa scriu in continuare la Jurnalul, la Dilema, Top Gear, Saptamana financiara, The One.

IMAGINE
"Ce vreau eu personal este sa ne concentram pe imagine si sa construim story-uri pornind de la imagine, si nu de la text. Eu cred ca oamenii asteapta de la Antena 1 spectacol si la stiri din moment ce au spectacol inainte si dupa stiri"

MARFA DE PIATA
"Stirile produc o marfa pentru piata. Pacat este sa nu se vanda. Este singurul pacat in care pot cadea stirile. Cred ca sunt cinic, insa stirile de succes sunt cele la care oamenii se uita, nu acelea la care nu se uita. Dupa cum cartile de succes sunt cele pe care oamenii le iau din librarii si le duc acasa, nu cele pe care le lasa acolo"

EMOTIONANT
"Sunt adeptul stirilor care scot din tine suficient de multa emotie incat sa descoperi ca esti om. Sunt adeptul stirilor care se pot bate cu filmele. Bune. Si pentru asta trebuie sa fie mai mult spectacol in stiri" - Lucian Mandruta redactor-sef Stiri Antena 1
×