x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Băsescu: Marin Constantin a fost pentru noi toţi un model de modestie şi generozitate

Băsescu: Marin Constantin a fost pentru noi toţi un model de modestie şi generozitate

02 Ian 2011   •   19:22

"În aceste momente de adâncă tristeţe, doresc să transmit familiei şi celor apropiaţi compozitorului şi dirijorului Marin Constantin sincere condoleanţe. El va rămâne în amintirea noastră drept fondatorul celui mai prestigios simbol al coralei româneşti, Corul Naţional de Cameră Madrigal. Marin Constantin ne-a cucerit prin talentul, eleganţa şi măiestria artei sale dirijorale. Dedicându-şi cu pasiune întreaga sa viaţă artei corale, el a fost pentru noi toţi un model de modestie şi generozitate. Dumnezeu să-l odihnească!", se arată în mesajul de condoleanţe transmis de şeful statului.

Dirijorul Marin Constantin, fondator al Corului Naţional de Cameră "Madrigal", a decedat sâmbătă.

Reprezentant de seamă al şcolii muzicale româneşti contemporane, Marin Constantin rămâne în istoria culturii ultimelor decenii drept dirijorul - fondator al Corului Naţional de Cameră "Madrigal", în 1963.

Marin Constantin, născut pe 27 februarie 1925, la Urleta, judeţul Prahova, a fost muzician, compozitor şi dirijor de ansamblu coral român, fondator, dirijor şi director pe viaţă al Corului de cameră Madrigal. El a fost şi un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi în muzica tradiţională românească. Activitatea sa a fost apreciată de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale.

Corul Naţional de Cameră "Madrigal", pe care Marin Constantin l-a înfiinţat, este formaţia profesionistă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Repertoriul corului este vast, de la muzică sacră veche la piese contemporane. Corul Madrigal a fost declarat "bun al patrimoniului universal UNESCO" în 1992, la Paris.

×