x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Bolşoi” nu vine, publicul ia ţeapă

“Bolşoi” nu vine, publicul ia ţeapă

de Maria Sârbu    |    09 Iun 2009   •   00:00
“Bolşoi” nu vine, publicul ia ţeapă
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Un nou eveniment artistic în cadrul proiectului cultural 2009 "Artă contra drog" este programat la 13 iunie, la Sala Palatului din Bucureşti: spectacolul "Spartacus". Toate bune şi frumoase, numai că afişul postat pe internet şi afişul din oraş diferă... puţin. Cât să te zăpăcească.



Ne-a atras atenţia afişul din oraş, care ne informează că o serie de instituţii şi organizaţii prezintă în cadrul proiectului naţional cultural 2009 "Artă contra drog" vedetele Teatrului Academic de Balet Clasic din Moscova în spectacolul "Spartacus". Sunt enumerate numele prim-soliştilor de la acest teatru, apoi ţi se aruncă în ochi fraza: "Cu participarea extraordinară a Corpului de Balet Balşoi". În spectacol - 66 de balerini.

Ştim că marca "Bolşoi" vinde bine, pentru că este vorba de un teatru liric legendar - un simbol al culturii ruse şi nu numai. Trupa de balet a fost în câteva rânduri la Bucureşti, după 1990. Cazul de anul trecut semnalat de presă despre un spectacol din cadrul aceluiaşi proiect "Artă contra drog", când cap de afiş erau dansatori principali şi prim-solişti de la Bolşoi, dar de fapt nu ar fi fost chiar aşa, ne-a făcut să ne interesăm dacă vine ansamblul de la Bolşoi pentru a "însoţi" solişti ai altei instituţii.

TENTAŢIE
Dacă pe afişul cu "Spartacus", lipit peste tot în Bucureşti (în locurile pentru afişaj), se menţionează că soliştii sunt vedete de la Teatrul Academic de Balet Clasic, iar Corpul de Balet e de la Bolşoi, pe afişul de pe internet nu este trecut Corpul de Balet de la Bolşoi. Am luat legătura cu reprezentanţi ai Teatrului de Balet Clasic, care ne-au confirmat venirea trupei în turneu în România, între 11 şi 17 iunie, cu "Spartacus", cu soliştii lor şi ansamblul lor.

Am luat legătura şi cu Teatrul Bolşoi, întrebând dacă vine Corpul de Balet la Bucureşti. Ni s-a răspuns prompt: nu. Într-un schimb de mesaje, directorul general adjunct al prestigioasei instituţii, Anton Getman, ne-a spus: "Bolşoi Teatr nu pleacă în acest moment la Bucureşti şi nu are nici o legătură cu spectacolul Spartacus din 13 iunie de la Bucureşti. La această oră trupa se află în turneu în SUA (1-22 iunie - n.r.) şi prezintă spectacole şi la Moscova".

El menţionează că a găsit pe internet afişul cu "Spartacus", dar nu era trecută şi participarea Corpului de Balet Bolşoi. Astfel nu sunt afectate, într-un fel sau altul, drepturile acestei instituţii. Dar, aşa cum ne-a spus, el a avut "semnale" că de multe ori se procedează în felul următor: pe internet e un afiş, în oraş e alt afiş. Escrocherie curată.

CINE ARUNCĂ PISICA?
La casa de bilete de la Magazinul Muzica ni s-a spus că afişul de la intrare conţine tocmai ceea ce va fi la Sala Palatului în seara de 13 iunie şi că biletele costă între 75 şi 250 de lei. Pe afiş este trecut şi un număr de telefon, pentru "informaţii". Oricât ne-am străduit să vorbim cu cineva la numărul afişat nu am reuşit: de fiecare dată intra căsuţa vocală cu înregistrarea: "Dacă nu răspund, chiar sunt foarte ocupat (...)".




Întrucât proiectul "Artă contra drog" se desfăşoară sub patronajul EURAD (Europe Against Drugs), prin implicarea directă a CIADO (Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului), l-am contactat pe Gigel Lazăr, preşedinte executiv CIADO România şi reprezentant oficial EURAD în Consiliul Europei, care ne-a declarat, convins fiind că vine Bolşoi:

"Cei de la Asociaţia culturală de teatru, muzică şi film Dracula sunt parteneri oficiali în cadrul evenimentelor «Artă contra drog». Dânşii, pe banii dânşilor, suportă cheltuielile (...).
În 2008 au fost două evenimente cu Bolşoi, prin Ambasada Rusă din România".

Aici facem o paranteză: Ambasada Federaţiei Ruse trimitea în octombrie 2008 un comunicat de presă prin care preciza, la rugămintea conducerii Teatrului Bolşoi, că instituţia moscovită nu are nici o legătură cu Gala baletului rus de la Bucureşti, din 18 octombrie 2008, din cadrul proiectului "Artă contra drog", şi nici unul dintre balerinii de la Bolşoi nu va participa la acest spectacol.

Gigel Lazăr afirmă însă că "Artă contra drog", devenind un proiect naţional, a deranjat pe foarte mulţi, "pentru că sunt anumite interese financiare şi în lumea asta artistică". El menţionează că din cele ce a aflat, probabil de la organizatorul spectacolului, un lider de sindicat de la Teatrul Bolşoi nu a fost inclus în proiect de organizatorul rus şi din acest motiv "au apărut divergenţe între liderul de sindicat de la Bolşoi şi organizatorul care a adus evenimentul în România, în cadrul aceluiaşi proiect «Artă contra drog»".

Gigel Lazăr încearcă să ne convingă de faptul că "vine tot ceea ce înseamnă ansamblul de balet al Teatrului Bolşoi, cu contracte individuale".

Oare organizatorii spectacolului (Asociaţia Dracula) şi dl Lazăr ştiu că Ambasada României în Federaţia Rusă nu a primit vreo solicitare în scopul obţinerii vizei pentru artişti din partea Teatrului Bolşoi? Aşa cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului român al Afacerilor Externe, Alin Şerbănescu, ambasadorul ţării noastre la Moscova, Constantin Mihail Grigorie, a vorbit cu un reprezentant al conducerii de la Teatrul Bolşoi, care i-a spus (aşa cum ne-a spus şi nouă) că nu există nici un turneu al acestei instituţii în România şi că ar fi vorba, mai degrabă, de o escrocherie, făcându-se uz de numele celebrei instituţii.

În schimb, s-au eliberat vize pentru artiştii de la Teatrul Academic de Balet Clasic din Moscova. Nu ştim cum se vor simţi aceştia (sunt apreciaţi acasă şi în lume) când vor ajunge la Bucureşti şi vor vedea pe afişele din oraş (dacă nu vor fi scoase până atunci) că dansează cei de la Bolşoi.

×
Subiecte în articol: arte artă ne-a bucuresti contra balet bolşoi drog