As putea sa scriu pentru acest jurnal doar o singura propozitie: Broken Flowers e un film de Jim Jarmusch cu actori comerciali in distributie.
Cunoscatorii ar sti despre ce vorbesc si, daca nu s-au dus sa-l vada pe Jarmusch incercand o "comerciala", vor merge la cinematograf.
Dar eu vreau sa va conving pe dvs., cei care nu stiti cine e Jim Jarmusch, sa mergeti la cinematograf ca sa vedeti si un alt gen de filme decat cel promovat de studiourile americane. Argumentele cele mai la indemana ar fi distributia spectaculoasa pentru privitorii de filme la tv sau cititorii de stiri mondene (Sharon Stone, Bill Muray, Jessica Lange, Julie Deply) si asemanari cu viata reala, pe intelesul tuturor. Dar sa o luam usurel.
Broken Flowers este povestea unui domn instarit trecut de 50 de ani caruia i-au cam placut femeile la viata lui. Cea mai recenta dintre iubite (o blonda tinerica si mladioasa) tocmai l-a parasit, pentru ca l-a considerat cam egoist si egocentrist. Si pentru ca un necaz nu vine niciodata singur, domnul nostru instarit primeste o scrisorica roz, cu text batut la masina, din care afla ca are un fiu care a plecat in cautarea tatalui pe care nu l-a vazut niciodata. Pentru ca scrisorica nu este semnata, domnul instarit nu stie care dintre iubitele din tinerete i-ar fi putut face un baiat care acum are 19 ani si, sub indrumarea unui vecin cu pasiuni de detectiv, pleaca in cautarea presupusei mamici.
De aici incolo puteti vedea o excursie amuzanta prin amintirile si sentimentele unui Don Juan si n-am de gand sa va spun mai multe amanunte, pentru ca vreau sa mergeti sa vedeti filmul in salile de cinematograf. Ca sa va fac insa viata mai usoara si filmul mai accesibil (pentru ca finalul va va supara un pic daca nu sunteti obisnuiti cu filmele lui Jarmusch), am sa va amintesc o intamplare din Bucurestiul anilor 2000.
Si eu, si voi stim un Don Juan care a avut alaturi de el femei dintre cele mai frumoase, poate chiar comparabil de frumoase si cu sex-appealul lui Sharon Stone sau Jessica Lange (doamnelor, foste iubite, tocmai v-am facut un compliment). Daca ati stiut cum sa cititi printre randuri in biografia acestui Don Juan local, ati aflat ca motivul despartirilor l-au reprezentat tot egocentrismul si egoismul sau. In alte randuri, de stiri mondene, ati aflat candva ca domnul acesta are un baietel cu una dintre fostele sale iubite, baietel pe care nu l-a recunoscut la nastere.
Micutul (si aici nu exista nici o asemanare cu filmul) este autist si a fost crescut de mama si de bunici. Mama, o actrita celebra pentru un rol de tarancuta cu bujori in obrajori, a anuntat, nu printr-o scrisorica roz, ci atunci cand a fost intrebata de jurnalisti cine este tatal copilului.
Doar ca tatal, atunci cand si-a scris biografia, a ocolit elegant subiectul si a ramas la stadiul de Don Juan care a experimentat multe, pentru a ramane, la final, singur sub dus.
Zilele acestea, Don Juanul in cauza pleaca intr-o calatorie de initiere. Habar n-am daca excursia lui va fi la fel de amuzanta cum e cea a eroului din film, probabil ca nici el nu stie daca ii va influenta sau nu viata. Dar inainte de a pleca, ar fi bine sa vada Broken Flowers (titlul romanesc al filmului este Flori frante), mai ales ca stie cu ce se mananca Jim Jarmusch.
Cat despre dvs., cei care n-ati vazut niciodata un film de Jim Jarmusch, va rog sa nu va speriati de finalul filmului. Si inainte de a va intreba "dar ce vrea omul asta sa ne spuna cu povestea de pe ecran?" Intrebati-va cum se intampla lucrurile in viata si cam cate dintre intamplarile din viata dvs. au avut un final ca-n filmele clasice.
Iar daca ati vazut filmul si va intrebati care este trupa care canta melodiile superbe din coloana sonora, iata informatia pe care o cautati: Mulatu Astatke.