x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Bucuresti - orasul pacat

Bucuresti - orasul pacat

de Cristina Bazavan    |    10 Sep 2005   •   00:00
JURNAL DE CINEFIL
In 1991 un faimos realizator de benzi desenate, Frank Miller, punea pe hartie un oras intunecat, fara eroi, in care banditii, coruptii si suferinzii trageau ca mustele la dulceata. Un oras intunecat (in alb si negru), dur, plin de politisti necinstiti, femei sexy, gardieni disperati. Domnul Frank, desenatorul, si-a botezat orasul Sin (pacat) si s-a apucat sa scoata bani frumosi din inventia sa exploatand-o in romane grafice, iar de curand, cu participarea regizorilor Quentin Tarantino si Robert Rodriguez, si-a transformat creatia intr-un film despre care se va vorbi multa vreme.

Pelicula, care il are in rolul principal pe Bruce Willis, e in cinematografele din toata tara din acest week-end, dar pana veti ajunge la cinematograf iata cateva motive suplimentare de reflectie.

Sin City este un oras unde fiecare casa, ghiseu, institutie este plina de corupti, iar autoritatea si onestitatea nu mai exista de mult. Este un loc unde orice barbat sau femeie care poarta o arma (si cam toti poarta o arma) nu mai au timp de amenintari, ei pur si simplu omoara. Este orasul unde nimeni nu mai are timp pentru amenintari; eziti, ai murit. Cand si-a prezentat creatia desenata, acum aproape 15 ani, Frank Miller a spus plin de umor "e un oras imaginar in care n-ai vrea sa fii!".

Asa ca ma gandesc ca ar fi frumos sa il invitam pe domnul Frank Miller in Bucuresti. Sa nu spunem nimanui ca e un om important, bogat si cu multe premii internationale, dar sa-i dam drumul liber pe strada. Si ca sa simta bine "valorile" orasului sa-i dam o problema pe care trebuie sa o rezolve cu participarea politiei, directiei financiare si a medicilor. Imi imaginez cum Miller asta, care e un baiat rafinat, i-ar chema pe Tarantino si pe Rodriguez ca sa se descurce cu totii in hatisul coruptiei autohtone si cum, cu degetul pe tragaci, ar regreta teribil ca a declarat orasul creat de el drept unul imaginar.

Ca in "Sin City", Bucurestiul are una dintre cele mai mari concentratii de fete sexy pe metru patrat. Noi ne laudam cu asta, caci romancele sunt printre cele mai frumoase femei din lume. Ati auzit propozitia asta atat de des incat cred ca ar fi buna de transformat in slogan pentru brandigul de tara. Ce uitam sa adaugam este ca fetele astea sexy sunt, intr-o buna parte, prostituate (Ma iertati, asa arata statisticile si site-urile internationale, care plaseaza Romania si Bucurestiul pe harta turismului sexual, ieftin si bun).

Lumea creata de Miller e in alb si negru. Romanii nostri de rand, si nu doar cei din Bucuresti, se imbraca mai mult in negru pentru ca "tine la tavaleala, e usor de intretinut". Asa se face ca strazile noastre, altele decat Magheru, Mosilor si Calea Victoriei, arata ca intr-un film alb negru.

Romanii nostri poarta arme si stiu sa le foloseasca. Si nu ma refer aici la pistoalele alea idioate, transformate in brichete. Cand scriu pistol, spun chiar arma din aceea pe care o vedeti in filme. Ma rog, acolo e butaforie, dar acum cateva saptamani, intr-o seara, pe langa Distor se auzeau pistoalele mai ceva ca intr-un film cu Bruce Willis. Am vrut sa inteleg ce s-a intamplat in seara respectiva pe strada si zilele urmatoare am cautat detalii in presa. Nici o sectie de politie nu facuse vreo declaratie publica, nici un ziar nu consemnase ca in mijlocul Bucurestiului niste domni se impuscau.

Aproape ca-mi vine sa va spun sa nu mergeti la filmul "Sin City" si sa folositi timpul mai eficient, cu o excursie prin Bucuresti. Avem banditi si suferinzi, politisti corupti si institutii ale statului pe care nu le mai in-tereseaza nimic. Avem si arme, si curve. Ne imbracam in alb si negru. Nu-l avem pe Bruce Willis (care nu e chiar un salvator in filmul asta), dar se vor gasi pe la noi cativa ghertoi care sa se simta cu muschii la ei si sa se ia la bataie nu doar cu Van Damme, ci si cu Willlis daca vrea sa treaca pe aici.

Am sa va rog insa sa mergeti sa vedeti filmul pentru ca are o calitate care noua, romanilor, a ince-put sa ne lipseasca: umorul. Si mai are ceva ce noi n-am avut niciodata: cultura pop.

×
Subiecte în articol: arte