x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Căluşarii mileniului III

Căluşarii mileniului III

de Dana Andronie    |    08 Iun 2012   •   10:22
Căluşarii mileniului III

Voievozii peste vartejuri de simtire – calusarii – se intrunesc la Slatina, pentru a cinsti cum se cuvine Festivalul "Calusul romanesc". Daca la prima editie au participat 250 de concurenti, la editia cu numarul 13, de anul trecut, au fost prezenti peste 1.400 de copii calusari. La cea de-a 14-a editie (19-23 iunie), Iliuta Braileanu (directorul inimos al festivalului) se asteapta la peste 1.600 de copii.

Tezaurul folcloric romanesc, purtator al unor mesaje venind din trecutul indepartat al istoriei, ursit sa fascineze omenirea prin diversitatea tematica, varietatea manifestarilor artistice, bogatia expresiilor plastice, prospetimea si armonia formelor, prin eleganta lor de un pitoresc neegalat, prin simtul masurii si al moderatiei, prin echilibrul de forme si culori, prin profunzimea universului ideatic, calusul ii aduce stralucirea inegalabila in contextul valorilor spirituale ale omenirii.

SUB PATRONAJ UNESCO
Viitorul calusului, esenta a virtutilor spirituale si morale ale poporului roman, nu poate fi desprins de trecutul si prezentul sau, concretizat in forme si manifestari culturale puternice. Editia din acest an a festivalului se va bucura de patronajul UNESCO si de prezenta Comisiei Nationale pentru Salvgardarea Capodoperei Patrimoniului Imaterial "Traditia Calusului", infiintata prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr.2183/24.03.2006.

Juriul este alcatuit din personalitati cu recunoastere nationala din domeniul cercetarii si interpretarii folclorului coregrafic. Se vor decerna diplome si premii speciale pentru cei mai buni concurenti de la diversele sectiuni, fie ca sunt ansambluri folclorice, cete de calusari si formatii de dansuri, fie formatii de calusari, orchestre populare si ansambluri de calusari.

Copiii, organizati in formatii care respecta structura cetelor caluseresti alcatuite din adulti cu vataf, prezinta in concurs numai dansul caluseresc, respectand cu strictete caracteristicile specifice ale vetrei caluseresti de unde provin si isi culeg repertoriul. Prin grija organizatorilor obiceiul caluseresc este prezentat de formatii de calusari maturi, care prin calitatea si fidelitatea interpretarii, se constituie intr-o adevarata lectie demonstrativa, mentinand astfel treaza in sufletul copiilor dorinta de a participa, cand vor implini 18 ani, la obiceiul caluseresc. Pana la aceasta varsta, "se incearca calusul". Apoi depun juramantul putand astfel participa la obiceiul caluseresc.

MESAJ ANCESTRAL
Daca in anul 1999, in judetul Olt existau formatii de calusari copii in localitatile Valcele, Dobrun, Optasi si Scornicesti, acum 42 localitati se pot mandri cu cate o formatie valoroasa de calusari sau in unele cazuri chiar doua. Impactul produs la nivel national in toata aceasta perioada a determinat in judetele unde mai existau formatii sa creasca nivelul artistic al interpretarii calusului, dar si reinfiintarea unor formatii in judetele unde chiar disparusera, reusindu-se performanta sa fie prezente la Slatina formatii de calusari din Arges, Dolj, Mehedinti, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Valcea, Bucuresti; formatii de caluseri din Hunedoara, Timis, Bistrita Nasaud, Brasov, Sibiu, Alba; formatii de caiuti din Suceava, Iasi, Neamt, Botosani, Bacau; ansambluri folclorice ale copiilor din Tulcea, Maramures, Bihor, Gorj, Salaj, precum si din Republica Macedonia si Republica Moldova.

Prin intermediul festivalului de la Slatina, copiii calusari, calusarii mileniului III, au
scena lor si posibilitatea sa-si descopere singuri radacinile si sa poarte mesajul ancestral al acestui joc al eternitatii.

×