5 tablouri semnate de mari maestri ai artei plastice, furate anul trecut de la Muzeul de Arta Moderna din Paris, au fost probabil distruse la groapa de gunoi, informeaza The Telegraph.
Pastorala de Henri Matisse (tablou din 1906), Maslin langa l'Estaque de Georges Braque (1906), Mazare verde de Pablo Picasso (1911), , Femeie cu eventai de Amedeo Modigliani (1919) si Natura moarta cu lumanare de Fernand Leger (1922) erau estimate la peste 100 de milioane de euro.
Cele 5 capodopere au fost furate de un singur individ, care a reusit sa patrunda in Muzeul de Arta Moderna, situat in imediata vecinatate a Turnului Eiffel, dupa ce s-a catarat pe peretii exteriori ai cladirii. Beneficiind de faptul ca sistemul de alarma nu functiona, iar paznicii motaiau, hotul a taiat panzele din rame, le-a facut sul si a plecat neobservat.
Suspectul principal, un sarb numit Vrejan T, poreclit 'Spiderman' si un complice al acestuia au fost arestati in luna mai 2011. Tablourile se aflau, insa, la un al doilea complice, un ceasornicar. Acesta s-a panicat si a distrus tablourile, aruncandu-le apoi intr-un tomberon. Cel putin, asa le-a declarat anchetatorilor, cand a ajuns, la randul sau, in spatele gratiilor.
Anchetatorii raman rezervati in privinta acestui scenariu catastrofic pentru arta moderna, dar nu il pot exclude.
'Spiderman' sustine ca a intentionat sa fure un singur tablou – pe cel semnat de Fernand Leger, pentru care primise o comanda de la un vanzator de tablouri furate, proprietarul unui anticariat din Paris. Insa, odata ajuns in interiorul muzeului si observand ca alarma nu functioneaza, iar paznicii nu sunt la datorie, s-a plimbat prin salile cladirii, evitand camerele de luat vederi si alegandu-si alte patru tablouri. Preferatul sau – Modigliani.
Arestat in urma unui alt furt, sarbul l-a turnat pe complicele sau anticar, fiindca acesta nu i-ar fi achitat cei 40.000 de euro promisi pentru tabloul semnat de Leger. La randul sau, anticarul pretinde ca i-a dat cele 5 tablouri ceasornicarului, pentru a le confirma autenticitatea si pentru a gasi clienti.
In baza de date a Interpolului exista circa 30.000 de opere de arta furate si inca nerecuperate, iar piata pentru opere de arta furate este estimata la 3,5 miliarde de euro anual.