x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Carmazan a scos bani de la Sarbu

Carmazan a scos bani de la Sarbu

de Dana Andronie    |    30 Iul 2005   •   00:00
Carmazan a scos bani de la Sarbu

Din 1990 pana in 2003, studioul Sahia practic n-a existat. N-a produs nici un film, n-a platit nici o taxa. Din 2003 pana-n 2005, sub conducerea lui Ioan Carmazan, s-au produs doua filme, s-au platit taxele si s-au recuperat de la Adrian Sarbu 3 miliarde de lei.

Cat timp a fost ministru al Culturii, Mona Musca a facut investigatii, anchete si schimbari radicale, mai mult sau mai putin inspirate. Cea mai vizibila realizare a ei a fost destituirea a 52 de directori din structurile ministerului. Unul dintre ei a fost Ioan Carmazan, directorul studioului Sahia. Motivul invocat: incompetenta manageriala.

RECUPERARE. Am vrut sa vedem cat de "incompetent managerial" a fost regizorul. Iata ce am aflat: studioul Sahia avea de primit de la Adrian Sarbu 21 de miliarde de lei vechi. In urma unor negocieri care au durat un an, Ioan Carmazan l-a convins pe Sarbu sa-i dea lunar cate un miliard, timp de opt luni. Iar restul, de 13 miliarde, sa fie acoperit prin finantarea productiilor de film ale studioului Sahia. Mai mult, patronul de la Media Pro s-a angajat sa-i asigure lui Carmazan si difuzarea, si vanzarea filmelor. A fost, de fapt, un gentleman agrement intre doi cineasti si fosti colegi de facultate. Asa cum se stie, Adrian Sarbu e regizor de film… Astfel, Carmazan a reusit ceea ce nici Sergiu Nicolaescu n-a fost in stare: sa recupereze bani de la Sarbu (vezi cazul studioul Buftea).

SURPRIZA. Toata lumea ar fi trebuit sa fie fericita ca a inceput, in sfarsit, returnarea unor datorii vechi de 10 ani. Surpriza! Ministrul Mona Musca a trimis catre AGA (Asociatia Generala a Actionarilor) o dispozitie de destituire a directorului Ioan Carmazan, iar aceasta (AGA) l-a somat pe Carmazan sa rezilieze contractul cu Sarbu… Daca s-ar fi conformat, ar fi oferit pe tava exact motivul propriei destituiri pentru "incompetenta manageriala". Ceea ce Ioan Carmazan, evident, a refuzat.

STRUTO-CAMILA. Hartia trimisa de Mona Musca n-avea nici o valoare legala, era o simpla mandatare morala (sau politica) a membrilor AGA de a-l "mazili" pe director. Presiunea venita din partea cabinetului ministerial l-a facut insa, in cele din urma, sa cedeze. Si-a dat demisia in luna iunie. Studioul apucase sa primeasca 3 miliarde de lei. Nu se stie daca noul director va avea "competenta manageriala" de a-l determina pe Adrian Sarbu sa plateasca in continuare. O mica observatie: AGA, asa cum ii spune si numele (Adunarea Generala a Actionarilor), este o structura de conducere a societatilor private. Or, studioul Sahia este o societate de stat fara actionari. Ar trebui sa ne lamureasca cineva care este explicatia acestei struto-camile economico-manageriale. Sau Sahia-Film este o societate privata, si noi nu stim. Poate ca acest aspect ar fi trebuit reglementat de Mona Musca, numai ca acum e prea tarziu. Asa cum e prea tarziu si pentru studioul Sahia, care are tot timpul sa-si puna urmatoarea intrebare: "Ce-am avut si ce-am pierdut?". In privinta regizorului Ioan Carmazan, lucrurile sunt clare. Stie foarte bine care-i sunt competentele si limitele:

"Am salvat cladirile studioului Sahia-Film de la sechestru si vanzare prin licitatie. Am facut pentru prima data dupa 15 ani doua filme, «Gelu Naum» si «Exercitii de supravietuire», fara nici un ban de la minister. Am recuperat 3 miliarde de lei de la Adrian Sarbu, urma sa le recuperez si pe celelalte 18. Profesional, nu ma consider un invins. Pot oricand sa o iau de la zero, o institutie cinematografica, asa cum a fost Sahia-Film, si sa o pun pe picioare. Am fost insa invins de un algoritm politic, in care valoarea mea profesionala si manageriala nu prezenta nici un interes. Mai degraba, o piedica. Am demisionat pentru ca nu mai aveam carburant".

FARA CARBURANT
"Am fost insa invins de un algoritm politic, in care valoarea mea profesionala si manageriala nu prezenta nici un interes. Mai degraba, o piedica. Am demisionat pentru ca nu mai aveam carburant" - Ioan Carmazan

"CHINEZU TE DA LA PORCI"
Pavel Chinezu era comitele Timisoarei pe la 1514. La Muzeul Banatului exista o fresca, in care el danseaza pe cadavrele turcilor, cu un alt turc in gura, si cu doi pe umeri, dupa o batalie. Pavel avea vreo 2 m inaltime si ii arunca pe otomani in mijlocul porcilor infometati. Avea grija sa lase vreo doi in viata ca sa povesteasca. Era o insulta la adresa Islamismului. Capatase o faima atat de sinistra, incat turcoaicele isi speriau copiii cu numele lui: "Daca nu dormi, vine Pavel Chinezu si te da la porci". Interesant este faptul ca acest personaj este revendicat acum si de unguri, si de sarbi. De romani, mai putin. Ce legatura exista intre Chinezu si Carmazan? "M-am nascut intr-un sat care se numeste Sat Chinez. M-a incitat denumirea si am incercat sa aflu care-i istoria. M-am apucat sa fac un film despre Pavel Chinezu, dar… s-a schimbat conducerea ministerului. A trebuit sa-mi dau demisia, iar filmul a ramas neterminat", ne-a declarat Ioan Carmazan.
×
Subiecte în articol: arte ioan sărbu carmazan