x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Carnaval veneţian la Craiova. Mister, culoare, măreţie.

Carnaval veneţian la Craiova. Mister, culoare, măreţie.

de Carmen Anghel    |    07 Sep 2012   •   21:00
Carnaval veneţian la Craiova. Mister, culoare, măreţie.

"Masti din Commedia dell'Arte, masti colorate si stralucitoare, masti cu pene, perle sau paiete, costume de epoca, muzica de viori, o sala imensa de bal, intr-un palat pe Canal Grande, focuri de artificii cu licariri in apa... bogatie, fast, mister si noblete.'

Bucuria de a vedea si trai, cumva, o lume a luxului, a intrigilor, a legendelor si, din nou, a misterelor. O lume magica. Asa poate fi descrisa starea pe care ti-o induce inedita expozitie de fotografie de la Muzeul Olteniei din Craiova- 'Carnaval la Venetia'.

Autorul fotografiilor, Valdi Romanovici, este craiovean de origine. Acum s-a stabilit in Italia. Cu 30 de ani in urma, insa, a lucrat la Muzeul Olteniei, ca restaurator in pictura.
Deschisa in Lapidariumul Sectiei de Istorie-Arheologie a muzeului craiovean, expozitia "Carnaval la Venetia', cuprinde 76 de imagini si s-a concretizat datorita Laboratorului de Restaurare - Conservare din cadrul institutiei.

Publicul poate admira personaje semnificative ale carnavalului: "ingerul – mireasa", cortegiul de personaje istorice, clovni, muzicieni, printese, curteni, in frunte cu Dogele si sotia acestuia, ne spun organizatorii.

Chiar si cea mai cunoscuta deghizare - Bauta -este prezenta; o masca alba cu un nas incovoiat, asortata cu o pelerina neagra si un tricorn. Alte masti celebre purtate de-a lungul timpului la carnavalul ventian sunt Morreta si Gnaga.

Carnavalul venetian "este un eveniment cu radacini foarte vechi, prima atestare documentara ca sarbatoare publica se pastreaza din anul 1296. A avut un moment de stingere in secolul al XVIII-lea, dar incepand cu anul 1979 a revenit in forta, Guvernul italian facand toate eforturile pentru a reinvia traditia orasului', ne informeaza expertul restaurator Simona Gheorghe.
Expozitia poate fi vizitata pana la finele lunii octombrie.

×