x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cărţile anului 2007

Cărţile anului 2007

de Sebastian S. Eduard    |    02 Ian 2008   •   00:00
Cărţile anului 2007
Sursa foto: CHRISTOPHE ENA/

Anul 2007 a fost un an bun pentru cărţi. Au apărut titluri bune, iar editorii cred că in căţiva ani - nu foarte mulţi, dar nici foarte puţini - piaţa de cărţi o să inceapă să conteze. Dar să vedem care au fost cele mai importante titluri ale acestui an...

Ce am citit - Sex, Babysitting, Răduleasca, Cărtărescu, Versete...

Anul 2007 a fost un an bun pentru cărţi. Au apărut titluri bune, iar editorii cred că in căţiva ani - nu foarte mulţi, dar nici foarte puţini - piaţa de cărţi o să inceapă să conteze. Dar să vedem care au fost cele mai importante titluri ale acestui an...

Editura Historia, care publică opera regretatului Octavian Paler, a anunţat că unul dintre cele mai văndute titluri a fost "Calomnii mitologice". Numai la Tărgul Gaudeamus, in toamnă, s-au văndut peste 1.000 de exemplare din acest titlu.

Printre celelalte titluri bine primite de public se numără "In vestă printre fracuri" - Ion Cristoiu şi "Meditaţii necenzurate" - Silviu Curticeanu. Quality Books, editură recent apărută pe piaţă, a văndut atăt titluri poliţiste, căt şi thrilleruri sau romane erotice. Căteva titluri: Jeannette Angell - "Call-girl. Memoriile unei dame de companie", MJ Rose - "Otrăvurile Afroditei", Tess Gerristsen - "Frica".

Relansare. Editura Tritonic a cunoscut şi ea o relansare spectaculoasă in 2006 şi 2007. In acest an au apărut şi colecţii noi. In martie, Colecţia Tritonic Premium a debutat cu romanul "Frida" al Barbarei Mujica. Au urmat apoi in vară "Obiecte ascuţite" şi "Spionul lui Dumnezeu". La Gaudeamus a apărut al patrulea volum din colecţia "Soţia călătorului in timp", de Audrey Niffenegger (volum ce va fi ecranizat in 2008). Alte colecţii noi au fost LIT şi Publicistică. Seria "Dune" sau "Frida" este printre cele mai văndute titluri, iar Neil Gaiman, cu patru titluri, este cel mai bine văndut autor.

Humanitas. Cele mai văndute titluri de la Humanitas Fiction au apărut in Colecţia Raftul Denisei, colecţie coordonată de Denisa Comănescu. Iată care au fost şi cele mai importante titluri: "Istoria iubirii", de Nicole Krauss (13.500 de exemplare), "Memoriile unei gheişe", de Arthur Golden (13.000), "Impăratul muştelor", de William Golding (8.000). Printre succesele editurii in acest an se numără şi publicarea romanului "Maestrul şi Margareta", de Mihail Bulgakov. Din primul tiraj, apărut in noiembrie, deja s-au văndut peste 2.500 de exemplare.

Şi Humanitas anunţă titluri importante in topul celor mai văndute in anul care a trecut. Astfel, seria de autor Paulo Coelho s-a imbogăţit cu un nou titlu - "Vrăjitoarea din Portobello". Apărută in septembrie 2007, cartea s-a văndut deja in 25.000 de exemplare. "Orbitor. Aripa dreaptă", de Mircea Cărtărescu, şi "Rătăcirile fetei nesăbuite", de Mario Vargas Llosa, au făcut şi ele vănzări.

Romanul autobiografic al lui Cornel Dinu, "Zămbind in iarbă", apărut la Minerva, a făcut vănzări de 10.000 de exemplare in numai două săptămăni, precizează editura. Tot aici au mai apărut şi s-au văndut bine Sorescu, Caragiale şi Alecsandri.

Nobel. Anul 2006 a fost anul lui Orhan Pamuk, aşa că, un an mai tărziu, "Mă numes Roşu" a continuat să se văndă cu succes. Editura Curtea Veche a anunţat peste 22.000 de exemplare văndute in 2007. "La masă cu Jamie" - Jamie Oliver s-a văndut in 19.000 de exemplare, iar "Inteligenţa emoţională" - Daniel Goleman, in 12.000 de exemplare.

"Codul lui Da Vinci" a fost un boom editorial in anii 2005 şi 2006. Aşa că nu este de mirare că alte cărţi, abordănd subiecte asemănătoare, continuă să facă vănzări importante. La categoria "ficţiune", "Moştenirea templierilor", de Steve Barry, "Nevinovatul", de John Grisham, şi "Labirintul", de Kate Mosse, sunt cele mai importante, capitolul nonficţiune este dominat de "Animale", "Istoria urătului" (Umberto Eco) şi "1001 cărţi de citit intr-o viaţă", iar dintre cărţile de copii evidenţiem "Larklight", de Philip Reeve, şi setul "Cronicile Spiderwick".

Cărţi importante au apărut şi la Editura All. "100 cele mai frumoase oraşe ale lumii" s-a văndut in 8.700 de exemplare, urmată de "Istoria romanilor", vol. 1, 2 şi 3, de Constantin C. Giurescu (6.780 exemplare), şi "Adio, Africa", de Corinne Hofmann (6.500 de exemplare).

Editura Amaltea are o colecţie impresionantă de cărţi de literatură motivaţională. Printre cărţile de referinţă ale anului 2007 găsim "Căştigă cu oamenii" - John Maxwell, "Fără risc nu există căştig" - Roger Fritz, "Cum să placi in 3 minute" - Patricia Delahaie; "Ştiinţa Influenţării" - Kevin Hogan.

Anul Trump. Pentru Pro Editură, anul 2007 ar putea să fie denumit şi anul Trump. "Cum să devii bogat" şi "Găndeşte bine şi in stil mare" au fost două dintre cărţile miliardarului american apărute la noi. Cei de la Pro şi-au schimbat planul editorial şi au publicat numeroase titluri de nonficţiune. Printre acestea amintim Francoise Sagan - "Bonjour, Tristete", Tobie Nathan - "Pacientul meu Sigmund Freud" şi Jean Claude Carriere/Milos Forman - "Fantomele lui Goya". In fine, colecţia "Universuri secrete" a venit cu volume interesante precum "Istoria secretă a cruciadelor" (René Gruosset) şi "Marile manipulări din epoca modernă" (Bernard Raquin).

Pentru 2007, cele mai mari succese ale Editurii Meteor Press sunt: "Dosarul Hitler" (Henrik Eberle, Matthias Uhl) şi "12 ani cu Hitler" (Christa Schroeder), dar şi "Teste de inteligenţă şi psihometrice" sau "Despre profesia de manager".

Top 5 al celor mai bine văndute cărţi ale Editurii Elena Francisc Publishing cuprinde următoarele titluri: 1. Howard G. Charing - "Shaman Spiritul Plantelor. Căile străvechi de vindecare a sufletului"; 2. John Welwood - "Iubiri perfecte, relaţii imperfecte. Cum să vindecăm rănile sufletului"; 3. Stanislav Grof - "Călătoria ultimă. Dincolo de frontierele morţii"; 4. John Welwood - "Călătoria inimii. Calea iubirii conştiente"; 5. Richard Moss - "Fluturele negru: o invitaţie la transformare radicală".

Grupul Editorial Corint anunţă şi el titluri importante. Peste 20.000 de exemplare s-au văndut din volumul lui Daniel Cristea-Enache "Convorbiri cu Octavian Paler", iar alte 6.000 s-au văndut din cartea a patra a Cronicilor din Wardstone (Joseph Delaney) - "Bătălia vraciului".

"Vănătorii de zmeie", de Khaled Hosseini, şi ghidurile turistice sunt cele mai căutate cărţi de la Editura Niculescu.

Tiraje. Cea mai văndută carte a anului la Editura Trei a fost cea a Irinei Petrea, "Şi tu poţi fi Super-Nanny" şi care a cunoscut mai multe tiraje pănă acum (12.000 de exemplare). "Ne-am aşteptat să fie o carte de succes, dar realitatea s-a dovedit mai optimistă. In momentul de faţă, adică după şase luni de la apariţie, cartea Irinei Petrea ocupă locul 1 in Topul celor mai bune vănzări stabilit de Diverta. Ceea ce inseamnă că acest titlu nu este doar un succes de moment şi că va continua să se văndă bine mai mult timp", declară reprezentantul editurii. Locul al II-lea este ocupat, cu 10.000 de exemplare văndute fiecare, de două cărţi, una de psihologie practică, "Cartea gesturilor", de Peter Collet şi Belle de Nuit, şi "Aventurile intime ale unei prostituate de lux bucureştene" din Eroscop. Ambele colecţii se adresează publicului larg, dovadă fiind vănzările bune pe care le-am inregistrat. Locul al III-lea este ocupat de cartea Adrianei Săftoiu, "Vocile puterii". In octombrie 2007 a fost relansată Editura Pandora M ca parte a grupului editorial Trei: in acest context, cartea lui Frèdèric Beigbeder, "Iartă-mă!... ajută-mă!...", apărută la 1 octombrie, a intrat pe piaţă ca un best-seller, primul tiraj de 3.000 de exemplare fiind văndut in trei săptămăni.


De la Mihaela Rădulescu la Salman Rushdie

O altă observaţie pe care o fac editorii este că, se pare, lumea nu mai cumpără o carte numai pentru că ea este foarte ieftină. Intr-adevăr, in alegerea unui volum căntăresc atăt autorul, subiectul abordat sau editura, căt şi calitatea cărţii: se cumpără volume şi pentru simplul fapt că sunt frumoase sau atrăgătoare. Un alt lucru constatat este că autorii străini vănd mai mult decăt cei autohtoni. Excepţiile sunt foarte puţine. Să zicem Cărtărescu şi Mihaela Rădulescu.

Şi pentru că vorbeam despre Mihaela Rădulescu. Volumul ei, "Despre lucrurile simple", apărut la Polirom in mai, s-a văndut extrem de bine şi a cunoscut mai multe ediţii succesive. Probabil că volumul ei ar putea să candideze cu succes intr-un top autohton pentru cea mai bine văndută carte a anului. Un alt autor lansat "pe ultimele sute de metri" ale acestui an a fost Salman Rushdie, tot la Editura Polirom. "Versetele satanice" este ultimul volum din seria de autor Rushdie şi deja stărneşte controverse. Ambasada iraniană a dezaprobat publicarea volumului, iar Patriarhia Romănă spune că lucrarea "lezează valorile spirituale şi simbolurile religioase". Cartea deja s-a epuizat in librăriile bucureştene in ziua lansării pe piaţă.

Audiobook

Foarte puţine edituri scot pe piaţă audiobookuri. Humanitas Multimedia este in acest moment editura cu cele mai multe titluri de pe piaţă. Conform acesteia, in 2007 s-au văndut bine următoarele CD-uri: 1. "Comedii la porţile Orientului", Andrei Pleşu, in lectura autorului; 2. "O scurtă istorie povestită celor tineri" - vol. 1, Neagu Djuvara, in lectura autorului; 3. "Memorialul Durerii", Lucia Hossu Longin, ediţie pe 10 DVD-uri; 4. "De ce iubim femeile", Mircea Cărtărescu, in lectura lui Adrian Pintea; 5. "Jurnalul unui mag", Paulo Coelho, in lectura lui Florian Pittiş.

×