CULTURA
Inainte de â89, chiar se citea. Cu tot cu intedictiile si cu cenzura de rigoare, exista o adevarata industrie a cartilor date "pe sub mana" si citite pe nerasuflate, pe sub bancile de liceu si in pauzele prelungite de la serviciu, unde oricum te duceai mai mult ca sa ai de unde te-ntoarce.
MIRUNA MIHALCEA
SECURITATE. Inainte de â89, industria cartilor date pe sub mana era in floare
|
TROCUL CU CARTE. La polul opus realitatii infatisate mai sus se afla o poveste savuroasa (si cu nimic mai putin adevarata) pe care-am aflat-o de la criticul literar Dan C. Mihailescu. Zice-asa: "Un cunoscut de-al meu si-a anulat o datorie uriasa, de cativa ani de neplata, la ICRAL, cu trei carti: un Buzura (Refugii), un Breban (Drumul la zi la zid) si un Dumitru Popescu (Pumnul si palma)". Pe-atunci, cartile erau dorite. Cu atata patos, incat detronau cu usurinta un cartus de Kent, o sticla de whisky sau un parfum "de la mama lui". Inchipuiti-va, (rectific: Amintiti-va) cum cartea devenise obiect de troc. In contextul de azi, cand hrana nu mai e pe spongi, cel putin pentru multi dintre noi, a da o carte pentru un pachet de carne pare cel putin hilar. Insa atunci, erau unii dispusi sa se lipseasca de-asa ceva in schimbul unui "Papillion" a lui Henri Charriere. Sau sa dea "Shogun"-ul lui James Calvell pentru "Cel mai iubit dintre pamanteni" al lui Preda.
RETEA DE TRAFIC. (de carte). Nu numai ca librariile apucau pe-atunci sa-si vada incinta ne-ncapatoare cand se-auzea de-un titlu nou, dar se instituise deja o adevarata retea de trafic de carte. Cartea data "pe sub mana". Printre exemplarele la mare cautare erau "Jurnalul de la Paltinis", "Cel mai iubit dintre pamanteni", "Arta Conversatiei" a Ileanei Vulpescu, "Motanul Arpagic" a Anei Blandiana cu ai sai "baieti cu ochi albastri de pe calea Victoriei", "Orgoliile" lui Buzura, "Orizonturile rosii" ale lui Pacepa care circulau in copii xerox, "Galeria cu vita salbatica" a lui Constantin Toiu, "Muzeul de ceara" si "Vitraliile incolore" ale lui Dumitru Popescu-dumnezeu (E vorba, evident, de "dumnezeul" ideologic al Partidului Comunist, care se vindea ca atare pentru ca tirajul era limitat si pentru ca lumea inca era curioasaâ¦). Nici poeziile cu iz pornografic ale lui Isac Lazarovici, evreu de origine, care avea sa devina celebrul poet umorist Ion Pribeagu, nu au fost scutite de cenzura. "Da-ntr-o zi cand stam la masa/Nu stiu cum, dar lui Vasile/Ca sa-i stimulez dorinta/I-am pus doua-trei pastile"("Amintiri"). Una peste alta, si-atunci functiona sistemul pilelor grele. Era musai sa "ai oameni" la librarii, edituri sau depozite de carti. Numai ca atunci spaga parca-avea un aer ceva mai⦠cult!
Citește pe Antena3.ro