x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cat mai multi Harry Potter

Cat mai multi Harry Potter

19 Iun 2004   •   00:00

CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cinefil

Vin micutii din urma si ne trag de maneca: "Avem nevoie de magie, avem nevoie de Harry Potter". Sa-i ajutam si sa ne ajutam. Haideti sa invatam cum se face o lista cu cat mai multi Harry Potter. E ceva magic cu Harry Potter asta si nu e vorba despre "meseria" personajului. Autoarea cartii, J.K. Rowling, s-a chinuit sapte ani sa convinga o editura sa-i publice primul volum, a divortat (din cauza preocuparii sale excesive pentru micul Potter in defavoarea familiei) si a trait intr-o saracie lucie, perseverand insa sa scrie povestea. La lansarea britanica a primului episod, povestea n-a avut succes, dar odata exportata in America, milioane de copii au inceput sa citeasca istoria micului vrajitor.

Nici copilul Potter din film n-a fost ales cu usurinta. Dupa mii de copii vizionati s-a ajuns la Daniel Radcliffe, pe care parintii nu-l lasau sa faca film. S-a negociat din greu pentru aparitia sa si cand a sunat telefonul care confirma ca Daniel va fi noul erou al copiilor din lumea intreaga, micutul care avea atunci 8 ani a intrebat timid: "As putea primi drept rasplata inca o ora la televizor in seara asta?".

Si magia merge mai departe. Milioane de copii care n-au citit niciodata o carte au renuntat la MTV, Playstation si Pokemon ca sa buchiseasca multe pagini. Nimeni nu intelege vrajitoria care-i face pe micutii de doar 10 ani sa citeasca sute de pagini fara sa protesteze. Acum Harry Potter a ajuns si la episodul trei pe marile ecrane, care e mai scurt decat primele doua, desi cartea e mai mare. Stati fara grija, filmul pastreaza farmecul povestii si e la fel de delicios.

Altfel, cand mergi la circ sau vezi un spectacol de iluzionism, uitandu-te la magician, incerci sa-ti explici cum face vraja, care-i smecheria si te intriga neputinta ta de a intelege lucrurile. N-ai cum sa fii si tu magician.

Si totusi, dincolo de ecran sau de filele cartii, in realitatea apropiata exista multi "Harry Potter", copii teribili care au facut vraji uimind lumea. Avem si noi cativa Harry Potter.

Harry Potter nr. 1 a avut o bagheta cu adevarat magica. Ridicata in aer, bagheta oprea respiratia celor care priveau. La miscarea ei in jos incepeau sa curga sunete divine, iar spectatorii uitau de timp, spatiu sau probleme. N-a vrut niciodata sa-si inregistreze "vrajitoriile" pentru a nu fi alterate, iar publicul are putine sanse sa le mai cunoasca acum.

Harry Potter nr. 2 a avut si el o bagheta, dar vrajitoriile sale provocau rasete (cam ca ale lui Ron Weasley). Isi folosea bagheta ca sa ameteasca, sa amuze, dar si ca sa invinga gravitatia. Cu ea arunca mingi in aer care luau traiectorii nebanuite, chiar daca pe vremea lui nu se inventase Vajhatul.

Nici Harry Potter nr. 3 n-a fost lipsit de bagheta intru ajutorarea vrajilor. El o folosea ca o prelungire a trupului si, din momentul in care o manuia, corpul capata forte supraomenesti. Ajutat de bagheta sa, a invins orice lege a fizicii, iar trupul sau a atins viteze nemaiintalnite. Si ceea ce e cu adevarat magic, in ciuda efortului, Harry Potter nr. 3 si-a invins mereu durerea fizica.

Va mai dau un singur exemplu de Harry Potter autohton. Vrajile sale erau scrise in caiete magice, iar el stia sa te plimbe pe strazi pline de mister, unde apareau si dispareau tiganci. Una dintre magiile sale s-a oprit asupra unei indience care s-a indragostit nebuneste si, dupa ce a citit vraja lui, a povestit si ea intamplarea intr-un roman celebru.

Pe Harry Potter numarul 1 parintii l-au botezat: Sergiu Celibidache. Si lui Harry numarul 2, respectiv 3, parintii le-au dat alte nume pentru a putea trai printre "incuiati": Ilie Nastase si Ivan Patzaichin. Iar Harry numarul 4 si-a transformat singur numele in legenda: Mircea Eliade. I-a fost usor: a luat stiloul si a mai facut o vraja.

Sunt multi oameni magici in tara noastra, dar nu le scrie nimeni povestile. Si nici nu le ecranizeaza. Nu mai sta nici unul dintre noi sa-si aminteasca momentele in care a fost fermecat cu adevarat. Dar uite ca vin micutii din urma si ne trag de maneca: "Avem nevoie de magie, avem nevoie de Harry Potter". Asa ca, in acest week-end, e bine sa facem un exercitiu. Vom merge cu familia la film si apoi vom incepe sa scriem o lista cu cat mai multi Harry Potter.
×
Subiecte în articol: arte harry potter harry potter