x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cea mai bună licitație de artă românească din ultimii doi ani. Alături de recorduri în toate licitațiile de artă din această vară: în România, Croația și Bulgaria

Cea mai bună licitație de artă românească din ultimii doi ani. Alături de recorduri în toate licitațiile de artă din această vară: în România, Croația și Bulgaria

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Iun 2024   •   08:00
Cea mai bună licitație de artă românească din ultimii doi ani. Alături de recorduri în toate licitațiile de artă din această vară: în România, Croația și Bulgaria

Cu un total de aproape 1 milion de euro și o rată de adjudecare de 80%, Licitația Artmark de Vară, care a avut loc marți seară (18 iunie) în București, s-a dovedit, atât prin selecția convingătoare de opere de patrimoniu, cât și prin rezultatele vânzărilor, cea mai bună licitație din ultimii doi ani.

Evenimentul a fost marcat de câteva recorduri deosebite. Pictura intitulată „Colțul muzical”, realizată de Theodor Aman în 1882, a fost adjudecată cu 137.500 euro, aproape la dublul prețului de pornire (de 75.000 de euro). Acest rezultat intră pe poziția a treia a topului celor mai bune adjudecări realizate de operele lui Aman (recordul absolut la categorie fiind deținut de adjudecarea acum nouă ani a unei „Naturi statice cu căpșuni”, realizate în jurul anului 1880, operă ce a fost achiziționată cu 160.000 de euro, în cadrul special al Licitației Artmark aniversare dedicate lui „Theodor Aman și elevilor săi”). Adjudecarea „Colțului muzical” se remarcă însă și prin alt aspect: durata licitării, care a depășit jumătate de oră (mai exact 32 de minute, între orele 22.53 și 23.24 și TC-urile 03.52.46-04.23.02), ceea ce reprezintă, cel puțin pentru România, recordul absolut, până la această dată, de durată de licitare a unui lot de artă într-o licitație publică!

Licitația de Vară din acest an deține, în sens opus, și recordul de viteză în ceea ce privește durata unei adjudecări. Pictura „Fată în interior” a lui Nicolae Tonitza (realizată 1926-1928) a crescut, de la un preț de pornire de 25.000 de euro, la dublul maximei estimării, după o licitare prin strigare, în doar patru minute (de la ora 20.19 la 20.23 și între TC-urile 01.18.17-01.22.10). Prin strigările ofertanților, superba lucrare de Tonitza a parcurs în viteză 19 pași de licitare, fiind ajudecată pentru prețul demonstrativ de 80.000 de euro. Este probabil, în România, un record absolut de rapidă adjudecare, raportat la numărul de pași per minut de licitare.

Un alt accent al serii a fost adjudecarea operei intitulate „Stânjenei (Fereastră la Balcic)” semnate de pictorul Samuel Mützner pentru 23.000 de euro – este vorba despre un nou record pentru impresionistul „călător”, în cât privește tematica sa florală (cel mai bine vândută lucrare a sa cu flori, care trece în plan secund recordul său anterior – două panouri decorative reprezentând „Flori”, adjudecată în 2010, în Licitatia Artmark de Capodopere Impresioniste, pentru 22.000 de euro).

Se cuvine menționată și adjudecarea, pentru 95.000 de euro, a splendidei compoziții „Primăvară (Două muze)”, realizată de Ștefan Luchian în jurul anului 1897 (una dintre cele două variante cunoscute ale acestei lucrări Art Nouveau și printre foarte puținele realizate în manieră vieneză de artistul supranumit și „Înnoitorul artei românești”). Totodată, la secțiunea de rezultate a categoriei recordurilor absolute de artist român, remarcăm adjudecarea „Baigneuzei” lui Alexandru Romano, artist de mare talent, decedat la doar 29 de ani, prezent extrem de rar în piața de artă, pentru prețul (record de artist) de 9.000 de euro.

Licitația Artmark de vară în cifre: un total de 283 de participanți, din care 86 de adjudecatari, care au achiziționat 132 de loturi (din cele 170 puse în vânzare), de-a lungul unei durate de licitație de 6 ore și 40 de minute – evenimentul, care a început în data de 18 iunie la ora 19.00 prelungindu-se spectaculos până în dimineața zilei următoare, aproape de ora 03.00 dimineața!

 

Artmark Croația și Bulgaria au întrecut așteptările

 

Artmark face istorie și în piețele de artă din Croația și Bulgaria, în care a intrat recent, în 2022, și unde a organizat, de asemenea, licitațiile de artă de sfârșit de sezon (în data de 11 iunie, respectiv ieri, în data de 20 iunie).

Licitația Artmark de Vară din Croația a reprezentat cea mai bună licitație de artă croată, atât în termeni de total al adjudecărilor (250.000 de euro, cu aprox. 20% peste oricare dintre licitațiile sale anterioare), precum și din punct de vedere al duratei licitației (de 3 ore și 10 minute – devenind astfel cea mai lungă licitație croată de artă). Una dintre cele mai spectaculoase adjudecări a fost cea a picturii de patrimoniu „Meditation (of Jelica Bukovac)” a lui Vlaho Bukovac, pentru 65.000 de euro, cea mai mare sumă obținută până astăzi în licitație de pictorul național.

Câtă vreme ieri seară, joi 20 iunie, Artmark a finalizat și cea mai bună licitație de artă bulgară, în termeni de rată totală de adjudecare, precum și de număr de recorduri absolute de artist. Cu un total de aproape 300.000 de euro și o rată de adjudecare de aprox 90% (113 loturi adjudecate dintr-un total de 126), evenimentul a încheiat seria licitațiilor de artă de vară, precum și ciclul primilor doi ani de organizare de piață de artă în Bulgaria și în Croația.

Deși petrecută într-un timp al vacanțelor, această licitație „de vară” a înregistrat câteva recorduri absolut neașteptate. În primul rând, cel mai bine vândută operă a modernismului bulgar pe teritoriului Bulgariei: impozanta „Natură statică cu lalele” a lui Bencho Obreshkov, care a fost adjudecată cu 37.500 de euro, marcând atât un record al celebratului artist, cât și un record internațional pentru modernismul bulgar.

Nu este de trecut cu vederea nici recordul intens al duratei Licitației Artmark de Vară din Bulgaria, care a depășit cu mult durata obișnuită, ajungând la 5 ore și 27 de minute și finalizându-se după miezul nopții, către ora 01.00 a zilei următoarea – ceea ce subliniază interesul în creștere al iubitorilor de artă bulgară pentru arta de calitate, atent selecționată și propusă în piață la prețuri corecte. Viitorul pieței de artă bulgară se întrevede cu optimism: se înregistrează creșteri de la o licitație la alta, atât în ceea ce privește numărul de loturi cât și în ceea e privește numărul de participanți, ceea ce atrage și realizeaza unor recorduri inedite de autor!

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Licitația Artmark de Vară