x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Chef de vară și de mare, în licitatia de artă de mâine, la Palatul Cesianu-Racoviță

Chef de vară și de mare, în licitatia de artă de mâine, la Palatul Cesianu-Racoviță

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Apr 2024   •   20:10
Chef de vară și de mare, în licitatia de artă de mâine, la Palatul Cesianu-Racoviță

Anunțăm o licitația inedită, cea a unei mici colecții bucureștene de artă. Evenimentul are loc mâine seară, la Galeriile Artmark, și prezintă publicului peste 30 de picturi marine sau despre însoritul Balcic, toate lucrări realizate în perioada interbelică.

E chef de vară și de mare, în licitatia de artă de mâine, la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală. Iată doar câteva dintre aceste splendori: „Pe faleză” – de Rudolf Negely, „Balcic” – de George Barbieri, „Baigneuse” – de Rudolf Bretschneider, „Golf la Balcic” – de Kimon Loghi, „Peisaj de vară” – de Constantin Isachie Popescu. Toate „răsfață” privirile și ne invită la vacanță!

Licitația de Pictură Românească Interbelică, „O mică Colecție de Familie” conține și câteva lucrări de grafică semnate de unii dintre cei mai iubiți artiști români – Theodor Aman, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Constantin Piliuță, Sorin Ilfoveanu, Alexandru Ciucurencu. Toate au prețuri accesibile, făcându-le dezirabile oricărui iubitor de artă, fie și colecționarilor la început de drum.

„Mă bucur că revin și lucrările unor pictori considerați, mai ales în perioada comunistă, «pictori minori», pentru că vorbim, totuși, despre pictori care au o școală solidă și care chiar pictau de dragul de a picta, nu intrau neapărat pe o anumită linie adecvată de oficialități sau pe linia contestării lor avangardistice. Erau undeva la mjloc, trăiau din pictură. Arta lor se bazează pe un desen solid, pe o compoziție foarte bine ținută. Noii colecționari pot investi și în această pictură mai puțin cunoscută poate, dar care, iată, revine în atenție datorită pieței de artă și acestui eveniment, unde se poate achiziționa pictură de calitate. Faptul că Isachie a obținut o medalie de aur în 1929 la Paris este un lucru care l-a consacrat și l-a făcut mult mai vizibil pentru colecționarii noștrii”, spune Marian Constantin, istoric de artă, într-un interviu oferit pentru canalul de YouTube Artmark.

Astfel, invităm publicul să-l descopere sau să-l revadă și pe unul dintre cei mai apreciați artiști români interbelici: Constantin Isachie Popescu, de la care prezentăm șase lucrări în această licitație. „A fost unul dintre cei mai apreciați artiști pe piața de artă interbelică, revalorificat abia după 1990, pentru că în perioada comunismului a fost, aproape în întregime, uitat, din cauză că în ultimii ani de viață devenise preot greco-catolic și era, așadar, respins de ideologia de atunci. Este prezent și în mai multe muzee din țară și mă bucur să-l revăd aici. Se spune despre el și că a fost unul dintre cei mai prolifici pictori români, pentru că a trăit din pictura sa, deși statutul său social era destul de ridicat și a avut relații cu lumea bună din București. A profesat inițial avocatură, după ce a făcut Dreptul, și abia după zece ani s-a înscris la Școala de Belle Arte, pe care însă a fost nevoit să o întrerupă din cauza Primului Război Mondial, la care a și participat. A făcut studii și în Italia, dar și în Franța, unde a fost la curent cu mișcarea artistică europeană a epocii, în care s-a integrat mai ales pe linia postimpresionismului. A abordat în special trei stiluri: peisajul, natura statică și portretul, realizând portretele mondenității bucureștene. A pictat-o inclusiv, la un moment dat, printr-o comandă, pe Regina Maria. Pe piața de artă au reapărut lucrări de-ale sale, care au trezit interesul colecționarilor și mi se pare interesant lucrul acesta, pentru că se revine la gustul pentru pictura în sine, nu neapărat pentru nume foarte mari, dar pentru o artă absolut solidă”, a mai precizat Marian Constantin.

            La Galeriile Artmark pot fi vizitate, la liber, toate expozițiile prilejuite de licitațiile casei A10 by Artmark. Vă invităm, așadar, să descoperiți muzeul inedit din inima Bucureștiului. Zilnic, de luni până duminică, între orele 10.00 și 20.00, oferim acces la opere de artă plastică mai puțin cunoscute, care provin de cele mai multe ori din colecții private și „ies”, deci, rareori la „întâlnirea” cu publicul.

            Spectacolul fiecărei licitații găzduite de Palatul Cesianu-Racoviță (din str. C.A. Rosetti nr. 5) este, de asemenea, un eveniment cu acces nerestricționat. Cei care își fac cont pe site-ul artmark.ro pot licita direct, fie în timpul evenimentelor cu prezență fizică, fie online, dar intrarea în sală nu este condiționată de nimic. Poate doar de dorința de a descoperi o lume fascinantă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Palatul Cesianu-Racoviță