x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Chicago, scandal cu final neasteptat

Chicago, scandal cu final neasteptat

04 Feb 2005   •   00:00

CULTURA
TEATRU - O premiera etern amanata Maia Morgenstern, Stefan Banica Jr, Monica Davidescu, Ilinca Goia nu vor mai juca in musicalul Chicago. Premiera va avea loc abia in martie.
MIHAELA SUCIU

LA REPETITII. Andrei Duban si Monica Davidescu impreuna cu regizorul Richard Reguant
Motivul amanarii piesei il reprezinta conflictul dintre echipa spaniola care realizeaza spectacolul, in frunte cu regizorul Ricard Reguant, si Nationalul bucurestean.

CHICAGO STORY. In 2004, Monica Davidescu facea o calatorie in America, motiv sa se duca pe Broadway la piesa Chicago, replica filmului cu acelasi nume care a reunit actori precum Richard Gere (Billy Flynn), Catherine Zeta-Jones (Velma Kelly), Renee Zellwegger (Roxie Hart). A ramas impresionata de spectacol. Odata intoarsa acasa, mai precis la locul de munca - Teatrul National Bucuresti (TNB) - l-a intrebat pe directorul de la acea data, Dinu Sararu: "Oare noi nu am putea face asa ceva?". Directorul a fost de acord, actrita si-a batut capul si a facut rost de un om care putea pune in scena un asemenea proiect. Ricard Reguant este acel om. Este un regizor spaniol cu un palmares impresionant, mai ales cand vine vorba de musical-uri. Omul a venit, a vorbit si s-a apucat de treaba. A avut loc un fel de "gentlemen agreement" intre Reguant si conducerea teatrului de la acea vreme. Pe romaneste, s-a numit "mica intelegere", adica lasa, dom’ne, om vedea cum ne-om descurca! S-au dat probe, s-au ales actori - si buni si slabi - , respectiv trei distributii. Nume mari si obisnuite ale scenei, ca Maia Morgenstern, Monica Davidescu, Ilinca Goia, Stefan Banica Jr - prima distributie - sau nume cunoscute si necunoscute, dar care ridica semne de intrebare in privinta prestatiei actoricesti - Bebelusa "Carcotasilor", spre exemplu. La prima distributie a avut un cuvant de spus si Nationalul, cu mici exceptii, cum ar fi Stefan Banica Jr.

SALARII. Teatrul National urma sa plateasca salariile angajatilor, colaboratorilor, recuzita necesara spectacolului. Au inceput repetitiile, presa s-a extaziat, decorurile nu s-au facut, unii actori nu au primit bani - chiar daca nu luau decat 1 milion de lei impozabili. Intelegerea a cazut. Spaniolii au plecat si au anuntat ca peste doua saptamani vor veni cu o solutie.

AVOCATUL DIAVOLULUI. De ce scartie intelegerea? De ce s-au apucat sa faca repetitii daca nu au incheiat nici un contract? De ce s-au apucat sa aleaga actori si sa-i tina pe la repetitii daca nu i-au platit? De ce se baga bugetarii, cum e Teatrul National, intr-o afacere care-i depaseste? Multe intrebari care nu-si gasesc raspunsul. Actorii sunt nemultumiti pentru ca si-au pierdut timpul, entuziasmul si banii. Voci din TNB sustin ca au avut loc jocuri de culise. Desi selectia finala a echipei de la Chicago a fost facuta de spanioli, pe parcurs, romanii nostri au indepartat anumiti oameni pentru a le face loc altora.

Prezenta lui Stefan Banica in piesa este discutabila. Ales sa interpreteze rolul perversului avocat Billy Flynn, Banica nu va mai veni la repetitii pana nu se clarifica situatia. "Problema mea nu e cu spaniolii, ci cu Teatrul National. Pana la ora acesta eu nu am semnat nici un contract, nu am primit nici un ban".

Incet, incet, lipsa unui contract intre partile implicate, a banilor pentru productie, neintelegerile, loviturile pe la spate si faptul ca nu se repeta decat cu prima distributie, a generat un conflict. Spaniolii au decis ca nu vor sa mai fie parteneri cu Teatrul National

SOLUTIE DE MOMENT
Regizorul spaniol nu mai vrea parteneriat cu teatrul, ci doar sa inchirieze scena I.L. Caragiale pentru reprezentatii. TNB are si el motivele de suparare. Noua conducere sustine ca in primul rand nu a vazut nici pana la acesta ora contractul de drept de autor asupra piesei Chicago. Doi - trebuie sa plateasca toate cheltuielile pe care le presupune productia - de la salarii, pana la recuzita. Intre timp, actorii nu stiu ce se va intampla. Se presupune ca nimic. Totusi, directorul interimar al Teatrului National da solutia. Saptamana viitoare se semneaza un contract cu firma care reprezinta partea spaniola. "Au propus sa suporte ei cheltuielile pentru spectacol, cu tot ce implica acesta - incepand cu actorii - , vor returna banii pe care Teatrul National i-a dat pana acum si vor inchiria sala mare. Distributia ramane neschimbata". Are de pierdut TNB-ul prin noua intelegere? Nu, e de parere directorul. "Nu ne permiteam costuri atat de ridicate, mai ales ca nu stim exact daca ele vor fi recuperate. Pana la urma, publicul decide". Luni se va perfecta contractul si, asa cum ne promite conducerea teatrului bucurestean, cam pe 20 martie va avea loc premiera musical-ului Chicago.
×