x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale CHILIAN ÎMPOTRIVA SISTEMULUI / Artistul cere socoteală Curţii de Conturi

CHILIAN ÎMPOTRIVA SISTEMULUI / Artistul cere socoteală Curţii de Conturi

19 Feb 2009   •   00:00

Florin Chilian merge mai departe în lupta cu sistemul ticăloşit, intentând un nou proces, de această dată Curţii de Conturi. Artistul cere şi daune, în valoare de 50.000 de lei pentru că nu i s-a răspuns în termenul prevăzut de lege la o sesizare făcută la 1 octombrie 2008.



Sesizarea înregistrată cu nr. 48424/ 01.10.2008 la Curtea de Conturi a României semnala o serie de fraude din Ministerul Culturii şi Cultelor, la conducerea căruia se afla fostul ministru, Adrian Iorgulescu. Florin Chilian şi fostul consilier din Ministerul Culturii, Marius Şolea, cereau preşedintelui Curţii de Conturi, Dan Drosu Şaguna, un control la Ministerul Culturii şi Cultelor pentru a verifica legalitatea mai multor achiziţii publice: programul "Sibiu, Capitală Culturală Europeană 2007" şi achiziţiile Ministerului Culturii şi Cultelor, corespondente acestui program. "Nu înţelegem de ce acest Program de relativ succes mediatic nu s-a arătat cum şi în ce fel a fost făcut. Fireşte, şi acest adevăr l-am fi dorit adus la cunoştinţa publicului, a celor care, de fapt, l-au plătit în cea mai mare parte a lui. Să fi fost o nebănuită piedică notoria consistenţă a sumelor desfăşurate la Sibiu?", se întreba în sesizarea către Curtea de Conturi.

ACUZAŢII.
Florin Chilian şi Marius Şolea arătau în sesizarea către Cureta de Conturi că aceasta a constatat deja un prejudiciu de aproximativ 120.000 RON, "suma dublându-se, credem noi, dacă acest calcul ar fi reluat, la zi, cu o mai mare atenţie faţă de normativele în vigoare din legislaţia financiară a României, lucru foarte simplu pentru nişte specialişti, având în vedere că noi, semnatarii, cunoaştem aceste lucruri, deşi pregătirea noastră este una teologică, respectiv muzicală…". Cei doi mai precizau că suma respectivă nu includea şi foloasele nerealizate. "Dacă MCC a mai fost păsuit un an cu acest Program «Sibiu, Capitală Culturală Europeană 2007», din motive diverse, vă solicităm conform legilor României, ca prim demers al nostru, să verificaţi absolut toate achiziţiile publice din cadrul acestui mare şi evident succes!…", mai spuneau semnatarii sesizării adresate Curţii de Conturi. Printre acuzaţiile de fraudă referitoare la achiziţiile ministerului Culturii, în acelaşi act se specifică şi faptul că unul dintre consilierii fostului ministru, Adrian Iorgulescu, a fost forţat să semneze procesele verbale ale şedinţelor de evaluare şi selecţie, deşi acesta nu se aflase în zilele respective în Bucureşti, ci într-o delegaţie la Bistriţa. "Exemplarele originale ale proceselor verbale de şedinţă nu sunt semnate nici până astăzi, semnarea acestor acte în baza cărora au fost făcute plăţile achiziţiilor mai sus menţionate s-a produs, în fals, pe copiile xerox, după care s-a mai realizat o altă copie xerox, pentru ca totul să pară veritabil în această etapă a achiziţiei publice şi astfel MCC să-şi ducă mai departe existenţa contradictorie şi suferindă, încercându-se o intrare într-o "legalitate" mimată, oneroasă, de fapt, faţă de banul public, în primul rând, şi faţă de operatorii culturali implicaţi, în subsidiar! În acest fel, deconturile realizate în baza acestui Program s-au făcut având la bază nişte documente falsificate, aşa cum este banala obişnuinţă a Ministerului Culturii şi Cultelor de a lucra pe bani publici, fără ca Direcţia Naţională Anticorupţie să fi cunoscut până acum acest lucru!!!", specificau cei doi.  

ÎMPOTRIVA PROTEJAŢILOR MCC. Florin Chilian spune că falsificatorii şi incompetenţii Ministerului Culturii şi Cultelor sunt în continuare protejaţi, deşi s-au făcut mai multe sesizări către Curtea de Conturi şi către DNA. "Nu au răspuns. De asta nu sunt bani în spitale, nu sunt străzi şi multe altele. Pentru că se fură legal. Aici este meciul meu de fapt. Toţi ştiu asta, dar nimeni nu face nimic, iar prin muţenia lor acoperă de fapt furturile de la Sibiu, Capitală Europeană", spune Florin Chilian. La 17 februarie, artistul a dat în judecată Curtea de Conturi pentru lipsa răspunsului la respectiva sesizare, cerând şi daune de 500 de milioane de lei vechi.

×
Subiecte în articol: arte culturii cultelor culturii conturi