Organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF), desfăşurat între 25 septembrie şi 3 octombrie, sunt mulţumiţi de media de spectatori care a venit în primele două zile în sălile de cinema, unde au rulat pelicule dintre cele mai variate, chiar dacă, la unele proiecţii, numărul persoanelor era infim.
Oraşul Iaşi, care mai înainte clocotea de manifestări culturale, pare acum lipsit de vioiciune, de aceea venirea într-o sală de cinema foarte spaţioasă a 100-200 de persoane satisface oarecum aşteptările directorului IIFF, Emanuel Lăzărescu. Un bilet nu este scump, mai ieftin chiar "decât o bere". Cu 5 lei sau 3 lei intri la un film de festival, adică un film bun, pe gustul criticilor de specialitate care l-au selectat.
Lăzărescu ne-a declarat, după proiecţia de sâmbătă seară a minunatei producţii britanice "The Boat That Rocked", că publicul de aici nu l-a dezamăgit: "În prima zi au fost câte 200-250 de spectatori pe spectacol de cinema şi mă bucur. Pe parcursul zilei vin mai puţini oameni, iar seara sălile sunt aproape pline. Dacă îi oferi filme de calitate, publicul reacţionează. E un început bun pentru noi şi cred că vom avea asemenea surprize şi în zilele următoare".
Filmele din competiţia oficială (11 lungmetraje - toate debuturi regizorale) rulează la Cinematograful Victoria - o sală cu aproximativ 900 de locuri şi departe de a fi atractivă pentru public. Este aceeaşi de dinainte de 1989, administrată de RADEF RomâniaFilm şi al cărui director general (de curând numit), Marius Iuraşcu, invitat în juriu la secţiunea Documentar, ar putea trage o concluzie despre starea cinematografelor şi sperăm să ia, cât mai urgent, o hotărâre privind îmbunătăţirea situaţiei în domeniu.
SALA S-A PRETAT LA "EPOCĂ"
Pentru deschiderea primei ediţii IIFF s-a ales ceva ce i-a uns la inimă pe ieşeni: a venit acasă cu film cu tot Cristian Mungiu, cu "Amintiri din Epoca de Aur". La "Victoria" s-a întins, vineri seară, covorul roşu. Pe el au mers cei aproximativ 900 de spectatori - cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani. Şi cei tineri, şi cei vârstnici au venit, mânaţi fie de curiozitatea pentru noul "produs" legat de perioada de dinainte de 1989, fie de interesul pentru un alt film de calitate gândit de Mungiu, fie de sentimentul patriotismului local.
Pe chipul publicului puteai citi multe. Pe chipul părinţilor regizorului citeai mulţumirea pentru reuşita fiului, schiţată cu demnitatea a doi intelectuali respectabili. La final s-a aplaudat îndelung, cu ovaţii. Din echipa filmului au fost prezenţi trei actori ieşeni: Ion Sapdaru, Călin Chirilă şi Teo Corban, cel care i-a mulţumit lui Mungiu că a reuşit să umple sala "ca pe vremea noastră, în anii '70-'80". Nu a lipsit nici cea cu care se mândreşte o ţară pentru că i-a cucerit pe britanici - Anamaria Marinca, ea acceptând să fie preşedinte de juriu la secţiunea Lungmetraj a acestei prime ediţii. Actriţa a fost însoţită de tatăl său, actorul şi profesorul de teatru Gheorghe Marinca.
Interesul publicului tânăr pentru cinema s-a remarcat sâmbătă seară, la filmul "The Boat That Rocked", în regia lui Richard Curtis, cu actorii Bill Nighy, Kenneth Branagh, Philip Seymour Hoffman. Este o comedie cu accente sentimentale, care spune povestea unui post britanic de radio pirat ce emitea din Marea Nordului, în anii '60. Pe toată durata filmului "se ascultă" muzică rock de cea mai bună calitate din perioada respectivă. A fost o avanpremieră, cu atât mai mult cu cât filmul se lansează în SUA abia peste o lună.
Închiderea IIFF 2009 va avea loc cu "Francesca", o producţie de asemenea românească, având-o protagonistă pe ieşeanca Monica Bârlădeanu.
Citește pe Antena3.ro