x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cinema - Atentatele de la Europa Liberă

Cinema - Atentatele de la Europa Liberă

de Sebastian S. Eduard    |    30 Noi 2007   •   00:00
Cinema - Atentatele de la Europa Liberă

Filmul regizat de Alexandru Solomon, "Război pe calea undelor", are premiera astăzi la Bucureşti. Un documentar despre secţia romănă a postului Radio Europa Liberă.

Producţia cinematografică ii are drept protagonişti pe Monica Lovinescu, Neculai Constantin Munteanu, Emil Hurezeanu, Şerban Orescu, Nestor Ratesh, Doina Cornea şi Vasile Paraschiv, pe Ilie Merce, dar şi pe Ilich Ramirez-Sanchez, cunoscut intregii lumi sub numele de Carlos "Şacalul".


AGENDÃ.... Premiera filmului a avut loc ieri, la orele 19:30, la cinematograful Scala din Bucureşti, in prezenţa protagoniştilor şi a echipei care a participat la realizarea filmului, pelicula urmănd a fi prezentată in cinematografele din capitală incepănd de astăzi. Avanpremiera filmului a avut loc la 22 octombrie la Sibiu, in deschiderea Astra Film, fiind urmată de participarea la prestigioasele festivaluri internaţionale de film documentar DOK Leipzig şi IDFA Amsterdam. După premiera de la Bucureşti, filmul va rula in cinematografele din ţară, cu spectacole speciale in oraşele mari.


DOCUMENTAR. "Război pe calea undelor" este un lungmetraj documentar despre secţia romănă a postului Radio Europa Liberă, despre propagandă şi terorism in timpul Războiului Rece. Filmul reconstituie o neasemuită poveste de dragoste şi ură, ţesută in jurul a ceva ce nu se poate vedea, atinge sau căntări: undele radio. Rolul cel mai important il joacă aceste unde şi dubla lor semnificaţie: este vorba de un război intre undele radiofonice şi radiaţiile mortale.


In anii ’70-’80, Radio Europa Liberă reprezenta confidentul a milioane de romăni şi supapa de evacuare a nemulţumirilor lor. Insă pentru oamenii regimului, postul de radio era un duşman de moarte; l-au angajat chiar pe Carlos "Şacalul" să le rezolve problema.


CONFLICT. Toate personajele acestei poveşti se confruntă din nou in "Război pe calea undelor": cei de la radio, fostele voci fără chip; ascultătorii, prietenii lor din ţară; securiştii, ascultătorii tuturor; terorişti internaţionali; disidenţi şi secretari de partid - romăni, germani, americani, francezi şi de alte naţionalităţi.


Autorul filmului, cunoscutul regizor documentarist Alexandru Solomon, afirmă: "Explicaţia bolii care ne macină democraţia poate fi găsită in istoria recentă. Cum au putut teama şi corupţia să ingenuncheze o intreagă societate? Căt de uşor am renunţat la libertate? Se poate invăţa democraţia de la radio? "Război pe calea undelor" este un film necesar, parte a unei operaţiuni de curăţire mult aşteptate in Romănia, ca şi in intreaga Europă de Est".

×
Subiecte în articol: arte radio