x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cinema Piersic

Cinema Piersic

de Dana Andronie    |    19 Ian 2011   •   19:44
Cinema Piersic
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

147276-dm-dma-6495.jpg„Gândirea şi limbajul sunt pentru artist instrumentele artei sale. Viciul şi virtutea sunt pentru artist materialele artei”, spunea Oscar Wilde în Portretul lui Dorian Gray.

L-am văzut pe Florin Piersic, ală­turi de Medeea Marinescu, în piesa „Străini în noapte” de Eric Assous. A fost un deliciu. Piersic s-a jucat atât de bine cu materia primă de care vorbea Oscar Wilde, încât actorul a fost înghiţit de personajul său, Pierre, un bărbat însurat care agaţă o blondă într-un bar şi o invită în apartamentul său. După ce cortina a căzut,

m-am surprins căutându-l insistent cu privirea pe Pierre. Era în continua­re pe scenă. Primea aplauze. Se bucura alături de Piersic. Erau unul şi ace­laşi. Magie?! Nicidecum. E mare artă!

Şi Medeea Marinescu a intrat (şi a ieşit) foarte bine în (din) pielea celor cinci personaje care răspundeau toate la numele de Juliette, şi anume: o blondă misterioasă dintr-un bar, o prostituată care cere bani pentru noaptea de amor, un jurnalist care realizează un material despre bărbaţii adulteri, coafeza soţiei, plătită să testeze fidelitatea bărbatului, şi fata care-şi confruntă tatăl. Regizorul piesei – Radu Beligan – a fost şi el în sa­lă, prezenţa fiindu-i deconspirată de Pier­sic. Sala s-a ridicat în picioare. Apla­uzele au curs minute în şir. Este mi­nunat că aceşti oameni valoroşi se bucură de recunoştinţa publicului în timpul vieţii  lor, şi nu după ce îşi aleg o stea pe care să o populeze cu sufletul lor.

La 27 ianuarie, Florin Piersic va împlini frageda vârstă de 57 de ani... în oglindă (adică citind de la dreapta la stânga). Începând din acea zi memo­rabilă, cinematograful din Cluj va purta numele marelui actor.

Dacă tot e o zi memorabilă, Piersic îl va aduce pe Mărgelatu călare la festivitate. „Am găsit costumul lui Mărgelatu. E adevărat că nu mai încap în pantaloni, dar voi veni îmbrăcat în Mărgelatu, cu pălărie cu tot... Oa­me­nii din Cluj mă opresc şi-mi spun: bă, ai să fii un om bogat! Ai cinematograful tău!” Nu e cinematograful lui, dar ce bogat e actorul, având respectul şi recunoştinţa pu­blicului fără de care Piersic n-ar mai fi Piersic!...

×
Subiecte în articol: arte