Cristian Mungiu, regizorul nostru care a captat atenţia lumii cu filmul său “4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile” premiat la Cannes cu Palme d’Or, împlineşte 40 de ani chiar în ziua de Paşte. Îi urăm “La mulţi ani!”.
ANIVERSARE - Cristian Mungiu împlineşte 40 de ani
Cristian Mungiu, regizorul nostru care a captat atenţia
lumii cu filmul său “4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile” premiat la Cannes cu Palme d’Or,
împlineşte 40 de ani chiar în ziua de Paşte. Îi urăm “La mulţi ani!”.
S-a născut la 27 aprilie, în Săptămîna Luminată a anului
1968, sau mai bine zis de Sîmbăta Tomii. Căci Paştele căzuse atunci, conform
pascaliei, la 21 aprilie. Impresionant e şi faptul că ziua sa a coincis cu Paştele
ortodox şi în 2003, dar şi în 1997. Următoarea “coincidenţă” însă va fi abia
în... 2087.
Parcă i-a pus mîna pe creştet Cel de Sus, înzestrîndu-l cu talent. Poate şi cu înţelepciune, şi cu omenie, deşi acestea pot fi şi învăţate. Avîndu-le, s-a ghidat după îndemnul “Munceşte!”. Şi o face întotdeauna cu uşurinţă, pentru că îi place. Pentru că alegerea a ceea ce trebuie să facă îi aparţine. Se lasă înconjurat în activitatea sa numai de oameni la care ţine, pentru că el ţine la prietenie, iar aceasta creează un fel de nimb, nevăzut, dar simţit. De aici izvorăşte şi izbînda.
Nu a alergat după succese răsunătoare. Timid, dar ferm în acţiunile sale, îşi propunea mereu un lucru “bine făcut”, ca un gospodar molcom. Cînd a venit izbînda a ştiut cum s-o ţină în frîie, fără ca ea să zburde. A avut grijă să o lase la vedere doar în limita bunului-simţ. A ieşit puţin din găoace, a controlat situaţia, a garnisit acest frumos şi meritat succes cu sufletul său şi cu gîndurile-i curate, după care l-a pus la loc de cinste, căutîndu-şi de treabă.
Continuitate. Cristian Mungiu se apucă de un alt film. E cu picioarele pe pămînt. Nu visează la un alt mare succes, precum acesta, avut cu “4, 3, 2”, deşi va munci aşa cum ştie el, pentru sine, pentru cei dragi, pentru toţi cei care vor merge să-i vadă noua producţie.
Vrea însă şi altceva. Vrea ca la noi să existe o cultură cinematografică, menită să fie învăţată în şcoli. Despre marile probleme ale cinematografiei române au vorbit mulţi. S-a tot bătut apa-n piuă. Puţini însă au încercat să facă ceva concret. Cristian Mungiu, nefiind ameţit de aburii ieşiţi din “frunza palmierului”, a luat taurul de coarne, pornind într-o caravană care poate deveni, alături de alte iniţiative, o platformă de educaţie cinematografică a românilor. Da, da, la nivelul ţării, cultură cinematografică aproape că nu există. Mungiu a dat un semnal în acest sens. L-a dat autorităţilor. Le-a adus mostre. A gîndit o strategie care trebuia de mult să vină de la aleşii poporului. Şi-a asumat realizarea ei. Dacă un cadru legislativ ar depinde de un om ca Mungiu, şi nu de structuri statale, probabil că ieşirea din hăţiş ar fi mai uşoară.
Debutul în film al lui Cristian Mungiu a fost în 1998, cînd avea 30 de ani. Era vorba despre un scurtmetraj. În 2007, o dată cu selectarea la Cannes a filmului “4, 3, 2”, recunoaşterea în plan mondial a fost iminentă.
Cineast şi Cavaler... în grad
Cristian Mungiu s-a născut la Iaşi. A studiat limba şi literatura engleză şi americană. A lucrat o perioadă ca profesor, dar şi ca ziarist. În 1998 a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film. A regizat câteva scurtmetraje pentru care a primit premii. Primul său lungmetraj, “Occident” (2002), a fost prezentat în secţiunea “Quinzaine des Réalisateurs” la Cannes. “4, 3, 2” i-a adus lui Mungiu şi echipei circa 20 de mari premii internaţionale, marcînd şi prima nominalizare a unui film românesc la Globul de Aur. A fost răsplătit şi prin conferirea Ordinului Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, pentru contribuţia sa la promovarea la nivel mondial a cinematografiei naţionale.