Cu istoria, la lumină
Promovarea culturii si a istoriei romanesti a fost gandita pe doua coordonate, in cadrul unui demers sincretic: arta vizuala si istoria. Astfel, artistii Anca Boeriu, Olimpia Hinamatsuri Barbu, Mariea Petcu Chioibas, Ionut Theodor Barbu, Ilie Chioibas, Gavril Kovacs, Florin Stoiciu si Eugen Vasile au construit propriile lor discursuri vizuale, in jurul artefactelor identificate in santierul arheologic, prin cele circa 60 de lucrari de la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Acestea fac parte din expozitia temporara de pictura 'Sarmizegetusa', parte a proiectului Situl arheologic – sursa de investigare antropologica si vizuala.
'Situl arheologic urmareste crearea unui context favorabil cercetarii comune, prin metodele diferite ale unui subiect cu real potential cultural si stiintific. Proiectul, initiat de Elite Art Club UNESCO si sustinut de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, valorizeaza initiativa culturala, creativitatea, responsabilitatea sociala, dorinta de a cunoaste si de a promova istoria si potentialul cultural romanesc', declara Mihaela Dragomir, Presedinte Elite Art Club UNESCO.
Denumite 'Transparente ale timpului', 'Tectonic', 'Pietre pretioase' ori 'Fragmente', lucrarile reprezinta rezultatul unei cercetari antropologice si vizuale, cercetare desfasurata anul acesta, in vara, timp de zece zile, in cadrul taberei de creatie artistica din cadrul sitului arheologic prioritar de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Operele sunt 'rezultatul sedimentarii relatiilor celor opt artisti cu situl Sarmizegetusa, un loc atat de incarcat de istorie', potrivit curatorului Alexandra Radu.
Sarmizegetusa, cu numele sau complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, a fost primul oras al provinciei Dacia intemeiat de imparatul Traian. Numele contine statutul cel mai inalt la care poate ajunge o urbe romana, numele imparatului intemeietor, numele regatului dac si al capitalei sale. La Sarmizegetusa, capitala provinciei Dacia, fiecare cladire a metropolei cazute are povestea sa mai lunga sau mai scurta, fie ca este graita de inscriptiile de pe monumente sau de pe coloane, fie ca este reprezentata de imagini, planuri si sugestii de reconstituire. Nici nu au avut nevoie de mai multe cei opt artisti pentru a realiza impreuna expozitia mai sus amintita.

Ştiri din .ro
Au fost lansate două piese bonus în cadrul proiectului „Retro Rock 2020”
Cristian Măcelaru și Daniel Ciobanu, într-un concert excepțional Beethoven

Așteptându-l pe Godot în regia lui Gábor Tompa la Teatrul Național São João din Porto

„Concert de Ziua Femeii”, „Tosca” și „Carmina Burana”, pe scena Operei Naționale București

Rolul femeilor în industria muzicală, dezbătut în cadrul Mastering the Music Business 2021
Mari actori povestesc cum au jucat scene celebre în seria Secvențe, pe TIFF Unlimited

Film O’Clock, festivalul care și-a propus să elimine distanțele fizice și emoționale dintre oameni, și-a ales câștigătorii. Două scurtmetraje egiptene și unul grecesc și-au adjudecat premiile

Radu Jude, Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2021

Juriul a decis: Roxen va interpreta Amnesia la Eurovision 2021

Berlinale 2021: „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, al lui Radu Jude, a câştigat Ursul de Aur
Licitație de circa 180.000 de euro pentru o pictură de Adrian Ghenie
Teatrul Dramaturgilor Români. Programul evenimentelor din luna martie

HORIA ANDREESCU dirijează Haydn și Beethoven la SALA RADIO!

Teatrul EXCELSIOR lansează cea de-a șaptea ediție a Concursului de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA
Colecția de sculpturi Guguianu, scoasă la licitație
