x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cu mănuşi despre gafele de zi cu zi

Cu mănuşi despre gafele de zi cu zi

de Oana-Maria Baltoc    |    23 Apr 2009   •   00:00
Cu mănuşi despre gafele de zi cu zi
Sursa foto: /iStock

Mihaela Nicola, unul dintre cei mai renumiţi practicieni ai comunicării din România, cu 18 ani de experienţă în domeniul relaţiilor publice şi publicităţii, doctorand în comunicare la Facultatea de Relaţii Publice şi Comunicare din Bucureşti, profesor de maniere elegante certificat de şcoala de Protocol din Washington DC şi CEO al holdingului de comunicare "the group", revine pe piaţă cu un nou volum intitulat "Cu mănuşi".



Cartea, bazată pe o serie de experienţe personale, istorii cu tâlc şi sfaturi utile, se constituie într-un manual de atitudine scris într-o manieră relaxată, cu umor şi ironie. "Căutările oamenilor m-au inspirat şi m-au determinat să împărtăşesc din experienţele şi din cunoştinţele personale în materie de maniere elegante. Cititorii îşi doresc modele de atitudine şi o lume mai frumoasă, iar eu îi invit s-o construim împreună «cu mănuşi»", motivează autoarea apariţia cărţii.

RĂSPUNSURI DE BUN-SIMŢ
Aspecte ale vieţii cotidiene ce se pot uşor transforma în gafe sunt analizate şi repuse în locaşul lor firesc spre îndrumarea celor care doresc să-şi corecteze eventualele derapaje comportamentale, mai ales că de multe dintre ele nici nu suntem conştienţi. Astfel, autoarea abordează subiectul spinos al bârfei şi te învaţă cum să te fereşti de această ispită, plecând de la exemplul personal: "Uite, nu zic că eu sunt icoană pogorâtă printre oameni şi nu am participat la sesiuni de comentarii despre alţii. Dar m-am exprimat întotdeauna în acord cu felul meu de a gândi, echilibrat. N-am criticat furios pe nimeni şi n-am rostit nici un nume căruia să nu-i găsesc, pe lângă vicii, şi merite. E, zău, o mare diferenţă între şueta fără miză la care treci în revistă ultimele întâmplări de viaţă şi discuţia cu vitriol care abundă în negaţii, critici, speculaţii de-a valma cu titlul de informaţie certă". Nu lipseşte capitolul dedicat familiei, cu tot ceea ce ţine de buna comunicare, fie că este vorba despre interacţiunea cu socrii, copiii, soţul/soţia. De exemplu, una dintre regulile ce ar putea să facă diferenţa în relaţia de cuplu sună cam aşa: "Consultă-l în probleme majore şi fă-l părtaş la deciziile importante din viaţa ta, dar, zău, nu-i povesti unde te duci la cosmetică şi mai ales când, nu-i da exemple despre izbânzile pe care le au soţii prietenelor tale şi nici nu-l lua cu tine când îţi cumperi pantofi. Pe toate acestea şi multe altele asemănătoare socoteşte-le parte din spaţiul tău personal". Cum să te comporţi cu şefii, în trafic, la o întâlnire romantică, la coafor, la un vernisaj, ce să faci când dai nas în nas pe stradă cu fosta mare dragoste, cum se oferă un cadou potrivit şi ce semnificaţie au darurile pe care le faci, iată doar câteva dintre întrebările la care puteţi găsi un răspuns.

4831-89795-cumanusicopy.jpg

CREDIBILITATE

"Cu mănuşi" vine după un alt succes editorial semnat Mihaela Nicola, "Pe tocuri", carte lansată anul trecut la Târgul de carte Gaudeamus. Roxana Voloşeniuc, redactor-şef al revistei Elle România, publicaţie în care Mihaela Nicola scrie lună de lună, consideră cea mai recentă carte a autoarei "probabil cel mai util ghid de conduită, etichetă, maniere disponibil azi pe piaţa din România. Pe de o parte, pentru că abordează situaţii şi vorbeşte despre lucruri practice la care este expus omul modern, fără a insista pe lucruri evidente, de toţi ştiute, şi, pe de altă parte, pentru că autorul trăieşte şi experimentează el însuşi acest stil de viaţă şi s-a confruntat cu experienţe din care a ieşit practic această carte. Sigur că e important şi background-ul profesional, unul de invidiat atunci când vorbeşti despre Mihaela Nicola, doar că valoarea unei cărţi sau a unui enunţ ţine de felul în care autorul se identifică cu subiectul, de credibilitatea lui în ce priveşte temele abordate. Nu este o carte împotriva prostului-gust sau un ABC al manierelor, nu are exprimări agresive de tipul «trebuie să...». Este mai degrabă o lectură prin care îţi poţi verifica şi îmbunătăţi conduita în societatea de azi". Aşa că nu vă rămâne decât să răsfoiţi cartea, pentru a verifica şi eventual remedia câte ceva pe ici, pe colo în punctele esenţiale.

×
Subiecte în articol: arte