x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Cum mi-am petrecut summitul (sau de ce să ne mutam la Cluj?)

Cum mi-am petrecut summitul (sau de ce să ne mutam la Cluj?)

de Cassa Loco    |    11 Apr 2008   •   00:00

M-am speriat şi eu, recunosc, de ameninţările autorităţilor conform cărora în 2-4 aprile va urma o nebunie, o aglomeraţie, un haos total în capitală aşa că vinerea trecută am plecat într-o mică excursie: Cluj-Bistriţa-Iaşi-Roman.

M-am speriat şi eu, recunosc, de ameninţările autorităţilor conform cărora în 2-4 aprile va urma o nebunie, o aglomeraţie, un haos total în capitală aşa că vinerea trecută am plecat într-o mică excursie: Cluj-Bistriţa-Iaşi-Roman.

Ieşirea din Bucureşti tinde să devină clasică. 1:45 (o ora şi patruzeci şi cinci de minute). Pe varianta Piteşti. Aleg să ies pe prelungirea Ghencea pentru că am primit în cutia poştala vreo enshpe mii de pliante în care sunt anunţat că există, se fac, se vor face câteva zeci de ansambluri imobiliare. Trec cu teamă şi greaţă de această zonă fiind de-a dreptul terifiat de cantitatea de deşeuri pe metru pătrat şi ajung în Clinceni. sătuc frumos, aşezare acceptabilă, felicitări primarului! Iar apoi plec spre Cluj.

Oraşul ăsta (Cluj) are aproape tot: oameni shic sau moderni, investiţii incredibile ce pornesc de la certul Nokia şi ajung până la prezumtivul Mercedes, fete frumoase, doctori experţi, restaurante cu meniuri fine şi cluburi ofertante, muzee, monumente mai mult sau mai puţin interesante. Însă astea nu înseamnă nimic făraă oamenii ce formează acest fenomen-oraş.

Clujenii sunt relaxaţi, sunt “cool&sexy”, detaşati şi pe alocuri aroganţi. Ei nu suportă să vină cineva din exterior să le spună cum stă treaba cum nu suportă ca în farfuria de ciorbă servită la “Fair-play” să primească o porţie de smântână Danone. Asta ar fi urât şi ciudat. Ei privesc de sus bistriţenii pentru că sunt “ţărani”, mureşenii pentru că sunt “plini de unguri” şi zălăuanii pentru că sunt mai nasoli decât bistriţenii. Însă există şi o parte pozitivă în toată povestea asta. Clujul te fascinează, te cheamă, te atrage. Te posedă cu cultura, te are cu mondenintăţi şi te face să te îndrăgoseşti de boemitatea lui. Aşa că nu ai cum să rezişti unui weekend în Cluj.

Apoi am plecat. Pe un drum “European” de 120 de km am ajuns la Bistriţa unde mă întâmpină aceaşi apatie. Am stat acasă de la ora 23:00 până dimineaţa la 09:00 şi am plecat apoi spre Iaşi. Ei bine dacă vă veţi închipui,vă doriti să vedeţi cel mai prost drum din România luaţi-o pe aici. Prost, horror şi îngrozitor sunt doar câteva cuvinte ce se potrivesc în acest conext.

Dacă reuseşti să ajungi la Iaşi-ul în schimb poţi să te declari fericit. Poate fi pe alocuri frumos şi acceptabil (vezi complexul Onyx) sau forţat şi imposibil (taxiul te costă mai scump ca în Bucureşti). Merită ca idee să fie trecut totuşi pe lista oraşelor româneşti interesante.

La final am păstrat Romanul, oraş curat şi îngrijit în care revin întotdeauna cu plăcere. Traseu de “summit” cu bune şi rele. Concluzie dacă vă gândiţi să vă mutaţi din Bucureşti gândiţi-vă serios la Cluj!

×
Subiecte în articol: arte