x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale De Ziua Națională a Culturii, ICR Varșovia celebrează diversitatea patrimoniului construit din România

De Ziua Națională a Culturii, ICR Varșovia celebrează diversitatea patrimoniului construit din România

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Ian 2024   •   22:20
De Ziua Națională a Culturii, ICR Varșovia celebrează diversitatea patrimoniului construit din România

Zi de sărbătoare la Varșovia! Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ambasada României în Republica Polonă și Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment dedicat patrimoniului arhitectural construit din Transilvania, prezentat publicului în data de 17 ianuarie, la sediul varșovian al reprezentanței ICR și al Ambasadei din str. F. Chopin 10.

Pornind de la expoziția „Din zbor. Bisericile fortificate din Transilvania”, semnată de fotograful Ionuț Macri, expusă în aer liber în spațiul exterior al ICR Varșovia și al Ambasadei României, dar și în spațiul de eveniment, publicul va descoperi istoria de 800 de ani a sașilor din Transilvania prin filmul documentar Colonizarea sașilor (producție TVR Timișoara, 2023). Realizat de Cristina Băican, documentarul face parte din seria „Istorii ascunse” și prezintă începuturile colonizării în perioada cruciadelor, dar și civilizația săsească și rațiunile construirii bisericilor fortificate.

 

Proiecția va fi urmată de un dialog despre istorie, arhitectură și arta fotografică, purtat între Ionuț Macri și arh. Łukasz Galusek, director de programe al Centrului Internațional pentru Cultură de la Cracovia, redutabil specialist în patrimoniul arhitectural românesc, autorul unui album despre România în care bisericile fortificate au un capitol dedicat.

 

Satele transilvane cu biserici fortificate sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și reprezintă un model de așezare și organizare a gospodăriilor țărănești, păstrat încă din Evul Mediu. Localitățile sunt dominate de aceste construcții, care au jucat atât un rol religios, cât și unul militar. Edificiile din Transilvania formează unul dintre cele mai dense sisteme de fortificații medievale bine păstrate de pe continentul european.

 

Ideea proiectului lui Ionuț Macri, materializat în expoziția varșoviană, a pornit de la faptul că bisericile fortificate transilvănene sunt prin natura lor greu de surprins în ansamblu de la nivelul solului. Zidurile de apărare, pe care majoritatea le au, le fac impenetrabile privirii. Însă din aer se deschid în mod spectaculos, se lasă percepute și înțelese în întreg contextul lor, așa cum nu le-am putea „ghici” de jos.

Expoziția în aer liber va rămâne deschisă publicului până la finalul lunii februarie, urmând a fi itinerată, la fel ca și varianta ei de interior, în alte orașe poloneze pe parcursul anului 2024.

 

Stabilit la București, Ionuț Macri este unul dintre cei mai solicitați fotografi de publicitate, pasionat de lumină în toate formele ei, specializat în imagini comerciale de înaltă ținută pentru zeci de branduri mari, cu lucrări publicate în întreaga lume. Provenind dintr-o familie cu trei generații de fotografi pasionați, și-a început cariera fotografiind peisaje naturale și urbane în timpul studiilor universitare. În 1997 și-a deschis primul studio și de atunci face fotografie publicitară. Timp de mai bine de un deceniu s-a regăsit în clasamentele celor mai buni 200 fotografi de publicitate și artiști digitali întocmite de prestigioasa publicație „Lurzer’s Archive”. Semnătura sa se regăsește și în „National Geographic”, în reviste de modă – „The One”, „GQ”, „InStyle”, „Harper’s Bazaar”, „Glamour”, „Elle” – sau în albume de arhitectură. În prezent, face parte din grupul exclusivist al ambasadorilor Canon.

 

×