x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Despre britanici, cu bune şi cu rele

Despre britanici, cu bune şi cu rele

21 Apr 2009   •   00:00
Despre britanici, cu bune şi cu rele

La Editura Nemira a apărut recent colecţia "Ghidul xenofobului". Să vedem ce cred autorii Antony Miall şi David Milsted despre insulari.



Naţionalism. Atitudinea englezilor faţă de celelalte naţiuni nu este atât una de xenofobie (teamă de străini), cât mai degrabă una de xenomilie (milă pentru străinii care au ghinionul de a NU fi... ei, bine, englezi). Altfel spus, "A te naşte englez înseamnă a câştiga premiul cel mare la loteria vieţii".

CUM SE VĂD

Deşi în public se iau în râs, în adâncul sufletului nu se îndoiesc câtuşi de puţin că sunt superiori tuturor celorlalte popoare, convinşi fiind că toate celelalte naţiuni sunt de fapt conştiente de superioritatea englezilor. Englezii sunt siguri că cele mai bune lucruri în viaţă îşi au originea în Anglia sau că au fost perfecţionate acolo.

FAMILIE
În mod cert, idealul englezesc va fi atins atunci când fiecare individ din Anglia va trăi singur, pe propria insulă. Două din cinci căsătorii se sfârşesc prin divorţ în Anglia. Două treimi dintre cei divorţaţi se recăsătoresc, iar două treimi dintre cei care divorţează  a doua oară se căsătoresc din nou. Cei mai mulţi dintre aceştia se potolesc apoi, probabil din pură extenuare.

OBSESII
Dacă alte popoare îşi îmbăţoşează ţurloaiele cu ceva mai tare, constituţia englezului se mulţumeşte cu ceai. Pentru supuşii reginei, ceaiul are calităţi alinătoare şi curative aproape mistice. În momente de criză, ca remediu în caz de şoc sau în simple circumstanţe sociale, cineva la un moment dat va propune o ceaşcă de ceai.

UMOR
Englezii au un simţ al umorului unic în lume. Poţi auzi adesea de la ei, rostită cu cea mai seriosă mină, o remarcă suculentă de un sarcasm fără pereche. Umorul lor nu este doar de largă deschidere: are o complexitate, o inventivitate suprarealistă şi o sofisticare nemaiîntâlnită la nici una din culturile de limbă engleză.

×
Subiecte în articol: arte