x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Din nou al-Qaeda

Din nou al-Qaeda

de Sebastian S. Eduard    |    10 Sep 2005   •   00:00
Din nou al-Qaeda

Atat Antena 3, cat si Discovery au ales sa difuzeze in preajma zilei de 11 septembrie, cand se comemoreaza patru ani de la atentate, documentare dedicate evenimentului. Documentare pe care le vom urmari cu sufletul la gura.

Al-Qaeda nu mai este de mult timp o organizatie obscura. Gratie Internetului, al-Qaeda a devenit o marca internationala a terorii. Serialul marcheaza trecerea a patru ani de la evenimentele de la 11 septembrie. Primul episod al documentarului "Noua al-Qaeda" (Antena 3, duminica, ora 20:05) dezvaluie metodele prin care organizatia islamista a reusit sa-si construiasca reteaua de comunicatie prin care celulele regionale raman in contact permanent. Intitulat "Jihad.com", documentarul urmareste pas cu pas modalitatile prin care teroristii al-Qaeda reusesc sa mentina si sa dezvolte acest coridor subteran de comunicare. Prin metode de-a dreptul banale sau cu ajutorul unor adevarate laboratoare cibernetice, locotenentii terorii se bazeaza in primul rand pe forta de propagare a mesajelor socante pe Internet.

PREGATIREA. Utilizarea computerelor este o trasatura importanta a procesului de pregatire a pionilor al-Qaeda. Multumita raspandirii la nivel international a membrilor combatanti, reteaua de difuzare a propagandei video devine de la o zi la alta o inepuizabila biblioteca online, cu manuale de instruire si know-how despre terorism. Combinate, aceste elemente transforma Internetul intr-una dintre cele mai importante arme ale acestei miscari aparent fracturate si descentralizate. Documentarul explica aceasta evolutie urmarind legatura dintre inregistrarile video din Irak cu decapitari sau atacuri cu bomba si recrutarea de noi voluntari.

Realizatorul serialului "Noua al-Qaeda", cunoscutul reporter BBC Peter Taylor, documenteaza fiecare moment important al evolutiei al-Qaeda pe plan international cu ajutorul specialistilor in terorism international sau cibernetic. Utilizand inclusiv surse din lumea islamista, "Jihad.com" ilustreaza atat mijloacele, cat si efectele acestui razboi.

ORA ZERO
Documentarul este o relatare minut cu minut a ultimei ore inainte de coliziunea avioanelor cu Turnurile Gemene, din perspectivele diferite ale celor implicati. Sunt descrise experientele prin care au trecut pasagerii celor patru avioane care au cazut la 11 septembrie - doua au intrat in Turnurile Gemene, unul in cladirea Pentagonului si celalalt s-a prabusit pe un camp langa Shanksville, Pennysalvania. Evenimentele sunt derulate in ordine cronologica, incepand cu ora 7:59 - decolarea cursei American Airlines de la Boston catre Los Angeles - continuand cu prabusirea peste turnurile gemene (orele 8:46 si 9:03), atacul asupra Pentagonului si prabusirea ultimului aparat - Zborul 11, la ora 10:03. O tragedie consumata in decurs de numai doua ore.

DONATIE
Dan Dumitrescu, autorul romanului "Ziua Teorii" (Editura Litera International), a donat ieri cateva zeci de carti Centrului Cultural American. Aparut in 2003, romanul "Ziua terorii" are pe fundal evenimentele care s-au petrecut la 11 septembrie 2001. Sunt urmarite destinele unor personaje, surprinse de atacurile teroriste care au infricosat Statele Unite, fie ca este vorba de cei care au murit in Turnurile Gemene, in cladirea Pentagonului sau de cele patru avioane sinucigase. "Ziua terorii" s-a bucurat de o asemenea popularitate incat, la 11 septembrie 2004, s-a lansat si la Sofia, in limba bulgara. Dan Dumitrescu a scris pana acum mai multe romane - "monografii dramatizate ale unui eveniment real" - ce au la baza atacuri teroriste si conflicte militare.
×
Subiecte în articol: arte al-