x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Disparuti fara urma

Disparuti fara urma

de Cristina Bazavan    |    03 Sep 2005   •   00:00
Disparuti fara urma

Parcul fantanilor de la Unirea e un loc aparte din Bucuresti. Pe acolo trec toti turistii in drumul catre Casa Poporului si majoritatea face o escala pentru cateva fotografii. Tot acolo e capatul liniei tramvaiului 32 care face legatura cu Rahova si cu autogara ce aduce zilnic in Capitala sute de oameni din Giurgiu sau Teleorman.

Asa se face ca in parcul fantanilor de la Unirea poti avea parte de un spectacol frumos, de un amestec de lumi: occidentale si provinciale.

Sambata trecuta am vazut acolo doi tineri imbracati modest, in hainute de vara, pantaloni bej si camasi albe, la care erau adaugate accesorii nepotrivite, curele negre si papuci.

Tinerii si-au pus jos, langa o bancuta, bagajele depozitate in pungi de plastic si s-au asezat pe banca descaltandu-se. La prima vedere m-au socat. M-am gandit: de ce se descalta? Vor sa se spele pe picioare in fantanile din apropiere? Dar dupa o clipa misterul a fost dezlegat. Mai intai au scos din punga ceva cu care au inceput sa se stearga pe picioare. S-a dovedit a fi o soseta pe care au incaltat-o ulterior. Apoi, tot din pungi, au scos pantofi negri, frumos lustruiti. S-au uitat la ei, i-au mai sters un pic cu marginea sosetei si i-au incaltat cu respect, punand in punga papucii pe care-i lasasera pe jos.

Tinerii acestia se pregateau pentru intrarea in Bucuresti, se transformau in ceea ce credeau ei ca ar fi potrivit cu ambientul si cu lumea pe care, probabil, o vedeau cosmopolita. Isi puneau, cu respect, pantofii cei buni.

Ca ei, mii de persoane se "incalta" zilnic cu "pantofii cosmopoliti", isi inventeaza identitati care sa fie demne de lumea la care vor sa aiba acces. Mii de oameni isi schimba zilnic trecutul, povestind istorii inventate cu scopul de a fi asezati intr-un alt cadru, pe o alta treapta sociala, povesti care mai sterg o urma din istoria personala care nu e rea, dar nu e "de lux".

Iar fenomenul, cand trece de granitele oamenilor obisnuiti si ajunge la "vedete", capata accente de-a dreptul amuzante. Asa se face ca descoperim declaratii abracadabrante despre ce au facut in tinerete sau in copilarie diverse personaje. Asa se face ca sunt transformate in stiri evenimente care nu exista decat in imaginatia celui care le relateaza (si nu e vorba de reporter, ci de intervievat). Si din declaratii in declaratii, din papuci transformati in pantofi frumos lustruiti, oamenii sterg urmele trecutului lor. Iar cand lucrurile scapa de sub control, unii dintre ei acuza jurnalistii ca le aduc minciuni in viata.

In fiecare luni, la Pro TV, e un serial politist care se potriveste teribil cu istoriile pe care vi le-am relatat. Se numeste "Disparuti fara urma" si prezinta activitatea unui departament special din FBI care se ocupa de persoanele disparute. Intre cazurile rezolvate de agentii FBI se afla de multe ori si disparitii voite. Adica, subiectii aleg sa dispara ca sa se ascunda fie de un viitor violent, fie de un trecut care-i supara. E foarte bun serialul si, daca nu l-ati vazut niciodata (ora lui de difuzare e cam inaintata, 23:45), va invit sa va uitati lunea asta. O sa fie amuzant dupa aceea sa priviti stergerea urmelor trecuturilor celor din jurul dvs. E un fenomen care se aplica tuturor, dar care e mult mai amuzant in paginile mondene. Iar daca isi doreste cineva sa creeze un program nou de televiziune, iata o sugestie: reportaje pentru descoperirea urmelor trecutului ascuns de vedete printre declaratii.

S-ar putea sa aflam ca prea putine vedete din Romania si-au pastrat si "papucii" din tinerete, chiar daca intre timp se incalta de la Manolo Blanhik. Si ca si mai putine vedete se incalta in pantofii care-i duc catre lumea cosmopolita cu acelasi respect pe care-l aveau tinerii de sambata trecuta, din Parcul Unirea.

Stiti pentru ce se aranjau atat de mult tinerii din parc? Pentru cumparaturi. I-am vazut o ora mai tarziu in Magazinul Unirea cumparandu-si haine pentru scoala. Erau liceeni.
×
Subiecte în articol: arte