x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale DOCUMENTAR HBO / Ieri cântăreţi, şoferi, electricieni – azi fotografi

DOCUMENTAR HBO / Ieri cântăreţi, şoferi, electricieni – azi fotografi

27 Noi 2008   •   00:00
DOCUMENTAR HBO / Ieri cântăreţi, şoferi, electricieni – azi fotografi

Universul nunţii la români pare a-l fi fascinat pe Tudor Giurgiu, care îşi va lansa astăzi la HBO (ora 20:00) ultimul său film, documentarul de o oră, "Nunţi, muzici şi casete video".



Întrebarea este pe cât de legitimă, pe atât de firească şi genială: ce au fost înainte băieţii ăia pe care mulţi dintre noi i-au plătit din greu (sau îi vor plăti, aproape nimeni nu scapă) pentru ca după expirarea lunii de miere să se uite cu nostalgie la pozele sau casetele video "de atunci"? Documentarul lui Tudor Giurgiu priveşte în culisele business-ului unor persoane, care fotografiază, filmează sau cântă la nunţile româneşti: George Ştirbăţ, un cântăreţ din Oneşti întors acasă după o carieră pe Broadway, fraţii Sandu şi Sorin Cucui din Braşov, care conduc una dintre cele mai cunoscute agenţii de nuntă din ţară (printre clienţi – soţii Prigoană), Daniel Dumitru Păuna, şofer pe autospeciala de descarcerare în cadrul I.S.U. Dobrogea, Petre Mănici, electrician la o mină în Valea Jiului, Nicu Iftimie, fotograf din Iaşi. "O mare parte din succesul nostru a ţinut de faptul că am găsit oamenii pe care îi căutam (...) Noi am căutat poveşti şi oameni interesanţi şi care să aibă ceva de spus. În mod sigur realitatea a fost mai presus decât mă aşteptam", a spus Tudor Giurgiu.

Lansare
HBO, care este şi producătorul filmului, a organizat lansarea documentarului sub forma unei adevărate nunţi. Astfel, invitaţii – printre care s-au numărat Dan Chişu, Irina Margareta Nistor, Tudor Caranfil, Alexandru Solomon, Florin Iepan – au fost poftiţi la mese, unde în acordurile unor piese "clasice" precum "Hai vino iar în gara noastră mică", "Puşca şi cureaua lată", "Meneaito" sau "Eşti mireasa vieţii mele" au stat la un pahar de vorbă. A urmat vizionarea. S-a râs cu lacrimi, s-a aplaudat sau s-a ovaţionat. Mai mult nu mai spunem... Uitaţi-vă la film. "Fericire şi noroc, iar la anul un mic boboc!"

×
Subiecte în articol: arte