x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale După cincizeci de ani, o lucrare semnată de artistul Cornel Brudașcu  este prezentată din nou publicului Galeria Quadro, Cluj-Napoca

După cincizeci de ani, o lucrare semnată de artistul Cornel Brudașcu  este prezentată din nou publicului Galeria Quadro, Cluj-Napoca

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Mar 2022   •   08:26
După cincizeci de ani, o lucrare semnată de artistul Cornel Brudașcu  este prezentată din nou publicului Galeria Quadro, Cluj-Napoca

În perioada 14-18 martie 2022, la Galeria Quadro din Cluj-Napoca, în cadrul expoziției „Szabó Tamás: Apropiere. Fotografii-portret din anii 1970-1980”, va fi expusă lucrarea intitulată Portretul sculptorului Mircea Spătaru (1970), aparținând artistului Cornel Brudașcu, care este prezentată după cinci decenii de la ultima sa expunere publică.

Lucrarea a fost realizată în 1970 și a participat în premieră, în 1973, la concursul de portrete organizat la Cagnes-sur-Mer, prin intermediul Uniunii Artiștilor Plastici din România și a Comitetului de Stat pentru Cultură și Arte al României, iar ulterior expoziției, aceasta nu a mai fost returnată artistului. 

În anii 2000, unul dintre colegii artistului Cornel Brudașcu, pictorul Nicolae Maniu, a observat că lucrarea se afla expusă în spațiile Ambasadei României în Franța, avizându-l pe autor în acest sens. În urma unor cercetări, nu s-au putut determina împrejurările prin care lucrarea ajunsese să facă parte din inventarul Ambasadei României în Franța, astfel încât a rămas în continuare în patrimoniul acesteia. În anul 2019, la inițiativa autorului și a Fundației Plan B din Cluj-Napoca, lucrarea a fost împrumutată de la Ambasada României în Franța pentru a fi expusă. Cu acest prilej, această operă de artă a fost restaurată (pe cheltuiala artistului), starea de conservare fiindu-i afectată în decursul timpului.

Observând contextul în care a fost creată, lucrarea Portretul sculptorului Mircea Spătaru a artistului Brudașcu reprezintă o perioadă experimentală, cu o tematică și o calitate artistică remarcabile, stârnind, astfel, un interes deosebit din partea specialiștilor în arta contemporană. La momentul de față, artistul, susținut de Fundația Plan B din Cluj, a solicitat oficial Ambasadei restituirea lucrării, pentru a avea din nou oportunitatea de a o expune în mediile artistice de profil și pentru a crea, astfel, o panoramă mai completă a activității sale artistice, considerând că această operă aparține patrimoniului spiritual local și este demnă de a fi expusă într-un cadru muzeal.

Nu în ultimul rând, trebuie să amintim că personajul reprezentat în această lucrare este tocmai prietenul artistului, regretatul sculptor Mircea Spătaru, lucrând în atelier, fiind evocată astfel o valoare sentimentală deosebită. Prezentarea lucrării în expoziția curentă cu caracter documentar de la Galeria Quadro este motivată de prezența imaginii fotografice după care artistul Brudașcu și-a realizat lucrarea. Expoziția reușește să (re)aducă în atenția publicului memoria scenei de artă din Clujul anilor ’70-’80.

Astfel, printre numeroasele portrete din expoziția „Apropiere. Fotografii-portret din anii 19701980”, curatoriată de Xenia Tinca și Hunor Vécsei, regăsim figuri proeminente ale lumii artistice clujene, surprinse de artistul fotograf Tamás Szabó, fie în contexte familiale sau destinate relaxării, fie în mediul de lucru. Între aceste fotografii regăsim atât portretul lui Mircea Spătaru, cât și cel al lui Cornel Brudașcu. Prin inserția lucrării „Portretul sculptorului Mircea Spătaru”, adăugăm o nouă interpretare conceptului de apropiere, întărindu-se în acest fel dialogul dintre cele două medii artistice: fotografia și pictura. 

 

×
Subiecte în articol: Cornel Brudașcu