x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale EDIŢIA 2009 - Festivalul Enescu, promovat în Europa

EDIŢIA 2009 - Festivalul Enescu, promovat în Europa

de Ramona Draghici    |    08 Oct 2008   •   00:00
EDIŢIA 2009 - Festivalul Enescu, promovat în Europa

Pregătirile pentru ediţia a XIX-a a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" sunt finalizate. Deşi evenimentul se va desfăşura abia în toamna lui 2009, programul artistic a fost deja făcut. Festivalul va fi organizat de Guvern, prin Ministerul Culturii.Pregătirile pentru ediţia a XIX-a a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" sunt finalizate. Deşi evenimentul se va desfăşura abia în toamna lui 2009, programul artistic a fost deja făcut. Festivalul va fi organizat de Guvern, prin Ministerul Culturii.

"Acest festival este, în primul rând, unul naţional, nu numai internaţional", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. El a precizat că, în total, în ţară sunt 37 de manifestări şi că, pentru prima dată în istoria evenimentului, ediţia din 2009 va avea durata cea mai mare, 30 august-26 septembrie, şi va include concerte simfonice şi camerale, recitaluri, spectacole de operă şi balet, fiind structurate pe trei secţiuni: pian, vioară şi compoziţie. "Este o ediţie pe care am să o predau viitorului ministru al Culturii, la cheie", a mai spus Iorgulescu. De asemenea, Ioan Holender, directorul Operei din Viena şi director artistic al festivalului, s-a declarat bucuros că Opera din Bucureşti s-a reimplicat în această manifestare. "Trebuie ca toate spectacolele să se facă la Operă, nu la Sala Palatului, astfel că aici nu se vor face amplificări. Nu vă ascund că mari dirijori, la ediţiile trecute, au refuzat să fie prezenţi în festival pentru că nu au vrut să dirijeze într-o sală amplificată", a dezvăluit Holender, adăugând tot la capitolul "premiere" şi faptul că în 2009 Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" va "dispune" şi de un turneu de promovare în marile capitale europene.

"OEDIPE", ÎN DESCHIDERE

Festivalul se va deschide cu coproducţia "Oedipe" de George Enescu, care va fi prezentată, în premieră, la Opera din Toulouse în regia lui Nicolas Joel. Vor fi
24 de opusuri enesciene, numărul total al lucrărilor depăşind 280.

Vechi şi nou

Prima ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" a fost organizată în 1958, după trei ani de la moartea marelui compozitor.

În 1971, concursul a fost sistat, iar din 1989 festivalul şi-a reluat desfăşurarea. În 2007 a fost înregistrată cea mai mare participare a publicului român şi străin.

Printre marile ansambluri şi solişti care vor participa în 2009 se numără: Concertgebow Orchester, dirijată de Mariss Janssons; Royal Philharmonic, dirijată de Charles Dutoit şi de Horia Andreescu; Radio France, dirijată de Vladimir Kitaenko, avându-i ca solişti pe Remus Azoiţei şi pe Rudoph Buchbinder; Maggio Musicale Fiorentino, dirijată de Cristian Mandeal; Philharmonia Londra, dirijată de Vladimir Ashkenazi, avându-i ca solişti pe Dan Grigore şi pe Lynn Harrell etc.

×
Subiecte în articol: arte