x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale EDITURA RAO - Fanii lui Tolkien, răsplătiţi după 30 de ani de aşteptare

EDITURA RAO - Fanii lui Tolkien, răsplătiţi după 30 de ani de aşteptare

07 Noi 2008   •   00:00

Una dintre cele mai aşteptate cărţi fantasy ale anului, “Copiii lui Húrin”, de J.R.R. Tolkien, a apărut recent la Editura RAO, în traducerea Irinei Horea.



Cititorii vor descoperi o inedită operă a celui care a fost părintele fantasy-ului modern, o poveste din care nu lipsesc teme precum eterna confruntare dintre bine şi rău, prieteniile fără moarte sau dragostea interzisă.

Este o carte la care s-a lucrat zeci de ani. A fost lansată postum, după 34 de ani de la moartea autorului şi la 89 de ani de la momentul în care a început să-l scrie. Editor este nimeni altul decât fiul acestuia, Christopher Tolkien. Pentru a crea volumul, alcătuit din fragmente scrise de tatăl său şi nefinalizate, Christopher Tolkien a lucrat vreme de 30 de ani. “«Copiii lui Húrin», în ultima sa formă, este principala poveste a «Pământului de Mijloc» după «Stăpânul Inelelor»; iar viaţa şi moartea lui Túrin sunt descrise cu o forţă convingătoare şi un ritm presant, rar întâlnite în cazul altor popoare ale «Pământului de Mijloc». Din această pricină, după un studiu îndelungat al man scriselor, am încercat în cartea de faţă să alcătuiesc un text ce oferă o naraţiune continuă de la început până la sfârşit, fără introducerea altor elemente care nu sunt autentice în concepţie”, a declarat Cristopher Tolkien. Volumul este ilustrat de Alan Lee, artist care a primit Premiul Oscar pentru contribuţia lui la grafica filmului întoarcerea regelui.

Fenomenul Tolkien

J.R.R. Tolkien s-a născut la 3 ianuarie 1892. Pe lângă strălucita lui carieră academică, Tolkien este cunoscut datorită trilogiei Stăpânul Inelelor sau a romanului Hobbitul, iar acestea sunt doar câteva dintre osperele lui de referinţă. Cărţile lui au fost traduse în peste 40 de limbi, iar trilogia Stăpânul Inelelor – scrisă pe parcursul a 11 ani – s-a vândut în peste 50 de milioane de exemplare. Tolkien este, probabil, şi cel mai piratat autor din istorie: în 1965, de exemplu, în Statele Unite, s-au vândut nu mai puţin de 100.000 de exemplare piratate. înzestrat cu o fantezie de geniu, scriitorul a inventat, pentru 34 de cărţi, nu mai puţin de 37 noi limbi. J.R.R. Tolkien a murit în 1973, la venerabila vârstă de 81 de ani.


×
Subiecte în articol: arte tolkien