x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale EVENIMENT LA ARCUB. O fabuloasă călătorie-joc

EVENIMENT LA ARCUB. O fabuloasă călătorie-joc

15 Dec 2021   •   16:19
EVENIMENT LA ARCUB.  O fabuloasă călătorie-joc

Părinți, bunici, copii sunt invitați la un pelerinaj fascinant în lumea jocului și a jocurilor.

Trei săli găzduiesc 500 de exponate ordonate cu gust artistic rafinat, jocuri pentru toate vârstele - educative (Cine știe câștigă, Piticot, Dacii și Romanii, Cine știe... poezie!), de socializare (Nu te supăra, frate!, Domino, Loto), de cuvinte (ABC – Alfabetar, Scrabble), de îndemânare (Jocul răbdării, Puzzle de hărți, Lego), de memorare (Citește și potrivește), dar și piese rare – o tablă de joc de la începutul secolului XX, un jeton de joc gravat manual în sidef, folosit în jocuri de societate de aristocrația din perioada victoriană.

O istorie în imagini și cuvinte oferă informații prețioase despre jocuri din Grecia Antică, Imperiul Roman, Egiptul Antic, Mesopotamia, India, China, Africa, Franța, Spania, Italia, America. Ghizi în această fabuloasă călătorie-joc sunt Herodot, Petre Ispirescu, Solomon Marcus și Johan Huizinga.

Expoziția „O lume a jocurilor” a pus în valoare o colecție personală-unicat de peste 1500 de jocuri deținută de Alina Moldovan. Expoziția consonează cu preocupările anterioare ale colecționarei. Teatrolog reputat, absolventă a Academiei de Teatru și Film, cu un doctorat în Teatru, Alina Moldovan are o experiență de peste 20 de ani în domeniul managementului de festival, organizând de-a lungul timpului o serie de festivaluri printre care Festivalul de Teatru „Povești pentru copii și oameni mari” sau Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului Muzical „Viața e frumoasă”. S-a remarcat și prin activitatea meritorie în zona spectacolului. A fost consilier artistic al Teatrului Odeon, Director General al Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian”, Director General Adjunct al Operei Naționale București. În prezent este consultant artistic al Teatrului „Ion Creangă” din București. Este deținătoarea unei Diplome de Excelență din partea Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT) – Secția Română pentru promovarea modernă a imaginii teatrului și pentru valoarea proiectelor deschise formelor înnoitoare ale artelor spectacolului.

Despre noua sa calitate de colecționar, dar și de curator, Alina Moldovan mărturisește: „Expoziția a pornit de la nevoia de a readuce în viețile copiilor de azi bucuria jocurilor copilăriei părinților sau chiar bunicilor lor, jocuri care au la bază nevoia omului de libertate, de socializare, de ieșire din cotidian. Jocurile ne apropie de bucuriile simple, de întâlnirea cu celălalt, ne ajută să cunoaștem prin joc și joacă lumea înconjurătoare”.

Expoziția Alinei Moldovan informează, educă, dar și inspiră. Are o dinamică vizuală expresivă și tensiune emoțională. Participăm la un splendid ceremonial. Obiectele însuflețite de jocul memoriei istorice și al fanteziei ne vorbesc. Se naște un dialog mut. De la atitudinea neutră trecem la o pasionantă participare.

Acest itinerar expozițional cuceritor se împlinește și în două ateliere la care au participat în număr foarte mare deopotrivă cei mici și cei mari. Jocul de-a muzica – o prezentare interactivă a instrumentelor muzicale sub bagheta lui Cătălin Petrescu și Descoperă lumea prin joacă – o explorare cognitivă prin jocuri senzoriale, de observație și mișcare, conduse de Oana Rusu.

Bogăția colecției, afluența mare de vizitatori, entuziasmul și bucuria lor, au condus-o pe Mihaela Păun, director ARCUB, să continue și în 2022 acest proiect excepțional cu o serie de expoziții cu jocuri din Europa, Asia, Africa, jocuri românești, jocuri istorice, muzicale, strategice.

„O lume a jocurilor” este o expoziție-eveniment care a adus la rampă talentul unui colecționar-curator și frumusețea unei Arte.

 

 

Ludmila PATLANJOGLU

×